4 λόγοι που ευθύνονται για την ταχυκαρδία σου

Τταχυκαρδία στην πιο «αθώα» της μορφή έχει συνδεθεί με τον έρωτα, ξέρεις τώρα, πεταλουδίτσες στο στομάχι, κόμπος στο λαιμό, καρδιά έτοιμη να σπάσει, κι άλλα τέτοια «ψύχραιμα» συμπτώματα. Μια καρδιά που χτυπάει πιο γρήγορα στην κυριολεξία, έχει πιο ρεαλιστικά αίτια, άλλοτε φυσιολογικά κι άλλοτε όντως «ένοχα». Ένας από τους βασικούς λόγους που συμβαίνει αυτό είναι πως η καρδιά προσπαθεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες του οργανισμού. Όταν η ταχυκαρδία επιμένει και ο λόγος δεν είναι προφανής, μία επίσκεψη στον καρδιολόγο για τα τυπικά δε θα τη μετανιώσεις ποτέ. Άλλωστε, είναι η υγεία σου. 

 

 

Ακολουθούν κάποια από τα λιγότερο σοβαρά- ή τουλάχιστον πιο άμεσα αντιμετωπίσιμα- αίτια για τα οποία η καρδιά βιάζεται να κάνει χτύπο σε στιγμές που δεν κάνεις κάποια απαιτητική σωματική δραστηριότητα.

 

 

 

Χρειάζεσαι σίδηρο

Αν πας στον καρδιολόγο, σε εξετάσει, η καρδιά σου είναι μία χαρά, δεν υπάρχει κάποιο κλινικό αίτιο, είσαι γυναίκα και ο αιματοκρίτης ή η φεριτίνη σου (ή ακόμα πιο συχνά, και τα δύο μαζί) κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, ενδεχομένως να πρέπει να αυξήσεις την πρόσληψη σιδήρου. Μια γενική εξέταση αίματος θα δώσει τις απαντήσεις. Πρόκειται για σύμπτωμα αναιμίας που οφείλεται στη μειωμένη ροή οξυγόνου στην καρδιά. Συνοδεύεται από αίσθημα κόπωσης.

 

 

 

Έχεις άγχος

Το στρες είναι μία κατάσταση που επιδρά οργανικά και αντανακλάται σε διάφορες αντιδράσεις. Μία από αυτές, η ταχυκαρδιά, η οποία μπορεί να έχει ως αίτιό του την πιεστική καθημερινότητα ή μία πολύ δυσάρεστη κατάσταση, ακόμα όμως και μία εξαιρετικά ευχάριστη κατάσταση που σε «ταράζει». Το άγχος επιταχύνει την κυκλοφορία του αίματος, τον ρυθμό της αναπνοής, διεγείρει την έκκριση ορμονών από τα επινεφρίδια με το νευρικό σύστημα να είναι το άμεσο θύμα και να εκδηλώνεται με αύξηση των παλμών και του ρυθμού της καρδιάς. Η ανάγκη να ηρεμήσεις ουσιαστικά είναι απολύτως απαραίτητη.

 

 

 

Δεν κοιμάσαι αρκετά

Αντίστοιχη της νευρικότητας που προκαλεί το άγχος, είναι και η διέγερση που νιώθεις όταν δεν ξεκουράζεσαι επαρκώς. Η αδρεναλίνη αυξάνει όταν ο ύπνος είναι λιγότερος από το φυσιολογικό κι απαιτούμενο (7-8 ώρες καθημερινά). Για μία νύχτα δεν εγινε και τίποτα, αν όμως η αϋπνία είναι συχνή και ο ύπνος δεν αναπληρώνεται, τότε η καρδιά «παραπονιέται».

 

 

 

Το παράκανες με τον καφέ

Η μεγάλη κατανάλωση καφέ, ειδικά από έναν οργανισμό νηστικό, οδηγεί σε έκτακτη συστολή του μυοκαρδίου, το οποίο φτάνει σε σένα ως ταχυκαρδία ή αρρυθμία. Ως αίτιο ο καφές είναι το πιο ανώδυνο, απλά υπάρχει πιθανότητα να τρομοκρατηθείς και να οδηγηθείς σε μικρή κρίση πανικού. Όλα αυτά βέβαια επιδεινώνονται όταν δεν γνωρίζεις. Αν ξέρεις πως υπό κάποιες ορισμένες συνθήκες, ο καφές μπορεί να σε «χαλάσει», περιόρισέ τον, απόλαυσέ τον με γεμάτο στομάχι ή απόφυγέ τον εντελώς.

 

 

ladylike.gr