Το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο ξεκίνησε θεραπεία με σκύλους

Στο ψυχιατρικό τμήμα του 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης εφαρμόζεται μια πρωτοποριακή μέθοδος θεραπείας, με σημαντικά οφέλη. Πρόκειται για θεραπεία με την βοήθεια των ζώων, έναν τομέα με τον οποίο ασχολείται τα τελευταία έξι χρόνια η εθελοντική ομάδα Therapy Dogs.

 

Ο κύριος Πέτρος Φωτιάδης Γενικός Ψυχίατρος και Διευθυντής του Ψυχιατρικού Τμήματος Εξωνοσοκομειακής Περίθαλψης του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Εκπαίδευσης, αναφέρει ότι η ιδέα για αυτό το πρόγραμμα ξεκίνησε από την βιβλιογραφική ενημέρωση για τις εναλλακτικές θεραπείες. Πρόκειται για ομαδική ψυχοθεραπεία με δύο τρεις σκύλους (αδεσποτάκια εν προκειμένω) ανά 15 ασθενείς. Αυτό που παρατηρήθηκε με το τέλος της συνεδρίας ήταν ένα πολύ πιο ήρεμο κλίμα, θετική διάθεση, μείωση του άγχους και της έντασης. Αξιολογήθηκε σε σημαντικό βαθμό η αίσθηση ηρεμίας, χαλάρωσης, αγάπης, όπως οι ίδιοι ασθενείς το προσδιόρισαν, αλλά και το αίσθημα στοργής που πολλές φορές εξέφρασαν.

 

Ο κύριος Φωτιάδης σε ότι αφορά άλλα νοσήματα, αναφέρει ότι υπάρχουν εφαρμογές στην άνοια και τον αυτισμό, σε αναπτυξιακές διαταραχές, σε τραυματισμούς, εγκεφαλική παράλυση, σκλήρυνση κατά πλάκας, διαταραχές λόγου και αφασίας, οστεοαρθριτικές αλλοιώσεις. Επίσης στους καρκινοπαθείς τα ζώα συντροφιάς λειτουργούν αγχολυτικά.

 

Η Υπολοχαγός Ψυχολόγος στην Ψυχιατρική Κλινική του νοσοκομείου, κυρία Ελένη Τσαλκιτζή στο 27ο Ιατρικό Συνέδριο Ενόπλων Δυνάμεων αναφέρθηκε στα οφέλη της θεραπείας μέσω ζώων. Από κλινικές έρευνες και από τυχαιοποιημένες μελέτες έχει αποδειχθεί ότι η θεραπεία με ζώα μειώνει τα επίπεδα νεροπινεφρίνης και επινεφρίνης που είναι οι ορμόνες του άγχους, μειώνει την πνευμονική αρτηριακή πίεση, αυξάνει την κινητικότητα, τη θέληση για ζωή σε καταθλιπτικούς ασθενείς, μειώνει το αίσθημα μοναξιάς και γενικότερα συμβάλει στην επικοινωνία και σε κοινωνικές δεξιότητες. Στην κλασική ψυχοθεραπεία, (ασθενείς με σχιζοφρένεια ή καταθλιπτικός ασθενής) η θεραπεία μέσω των ζώων, συμπληρωματικά με τις ατομικές συνεδρίες με τον ψυχοθεραπευτή, έχει καλά αποτελέσματα.

 

«Μετά από αυτή τη μικρή εμπειρία, στόχος πλέον είναι να έχουμε τα δικά μας ζώα θεραπευτές, του στρατού δηλαδή, και τους δικούς μας εκπαιδευτές και συνοδούς ζώων. Είναι ένα μεγαλόπνοο σχέδιο σε συνεργασία με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες του στρατού, που η ηγεσία διεύθυνσης υγειονομικού το έχει δει με πολύ θετικό μάτι. Έχουμε πάρει θετική εισήγηση και αυτή τη στιγμή, αυτό το σχέδιο βρίσκεται στη δημιουργία πρότασης για θεραπευτικό πρωτόκολλο που θέλει τη συνεργασία ψυχιάτρων, ψυχολόγων και κτηνιάτρων, ώστε να προβλεφθούν και να δημιουργηθούν οι δομές, προκειμένου να μπορέσει να εφαρμοστεί και στην πράξη». Δήλωσε σε ραδιοφωνική εκπομπή ο κύριος Πέτρος Φωτιάδης.

 

Πρόκειται για προγράμματα με ζώα που εφαρμόζεται πολλά χρόνια σε πολλές χώρες όπως ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιταλία, Ινδία, Κίνα και τα τελευταία χρόνια ήρθε και στην Ελλάδα από κάποιους ιδιωτικούς φορείς.

 

 

mylittlepet.gr