Ακροκόρινθος: Εκεί που ο μύθος συναντά την ιστορία (video)

Ο Ακροκόρινθος (και όχι η Ακροκόρινθος, όπως συχνά τη λέμε) είναι ένας ψηλός λόφος που δεσπόζει πάνω από τη σύγχρονη πόλη της Κορίνθου με απεριόριστη θέα στον Ισθμό, τον Κορινθιακό κόλπο και τον Σαρωνικό.

 

 

 

 

Απέχει λίγο πάνω από μία ώρα από την Αθήνα. Οι ταμπέλες βοηθάνε μέχρι ένα σημείο, από εκεί και πέρα ρωτήστε κάποιον ντόπιο ή ακολουθήστε το ένστικτό σας. Ο λόφος είναι οχυρωμένος με 3 διαφορετικά επίπεδα οχύρωσης, που ακολουθούν το περίγραμμα και τη μορφολογία του εδάφους. Αυτό σε συνδυασμό με τις μεγάλες κλίσεις, καθιστούσαν το οχυρό “άπαρτο” κατά την αρχαιότητα αλλά και μέχρι τους νεότερους χρόνους.

 

Η είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο είναι δωρεάν, ενώ έξω από αυτόν υπάρχει χώρος για πάρκινγκ. Κυρίως θα συναντήσει κανείς επισκέπτες από άλλες χώρες που συνήθως τιμούν περισσότερο αντίστοιχα ευρήματα. Φορέστε καλά αθλητικά παπούτσια, καπέλο και ελαφριά ρούχα, ενώ έχετε μαζί σας οπωσδήποτε νερό. Καλύτερες ώρες για επίσκεψη οι πρωινές καθώς και η ορατότητα είναι καλύτερη αλλά και η ζέστη όχι ακόμη ιδιαίτερα υψηλή.

 

Το κάστρο με τα τρία επίπεδα οχύρωσης, τις πολεμίστρες, τους πύργους και τους προμαχώνες έχει ιδιαίτερη αρχιτεκτονική. Εντός του αρχαιολογικού χώρου οι αποστάσεις και οι κλίσεις του εδάφους ποικίλουν. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι χωρίζεται σε 2 περιοχές, αυτή με το λόφο με τον ναό της Αφροδίτης και τον άλλο με τα μεσαιωνικά κτίσματα. Η θεά Αφροδίτη λατρεύονταν στο συγκεκριμένο χώρο, ο οποίος κατά την αρχαιότητα είχε ιδιαίτερη φήμη, καθώς στην ακμή του φιλοξενούσε έως και χίλιες ιερόδουλες – ορισμένες εκ των οποίων ήταν αρκετά ξακουστές και με υψηλές αμοιβές. Ίσως από εκεί να βγήκε και η φράση “Ου παντός πλειν ες Κόρινθον” που σημαίνει ότι δεν είναι για τον καθένα να πηγαίνει στην Κόρινθο (εννοώντας το υψηλό κόστος στην πόλη).

 

Η θέα πραγματικά αξίζει και από τις δύο κορυφές των λόφων, οπότε διαθέστε λίγο επιπλέον χρόνο και κόπο να επισκεφτείτε και τις δύο. Από τη μία, εκείνη με το ιερό της Αφροδίτης, μπορεί κανείς να καταλάβει και την στρατηγική αξία του κάστρου, καθώς έλεγχε και τις δύο πλευρές του Ισθμού της Κορίνθου – με τα δύο λιμάνια τους, το Λεχαίο (δυτικά) και τις Κεχρεές (ανατολικά).

 

Εντός του χώρου υπάρχουν απομεινάρια από τα βυζαντινά χρόνια αλλά και αυτά της τουρκοκρατίας: σπίτια, εκκλησίες, τζαμιά και άλλα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει μία κρήνη που έχει ακόμη και σήμερα νερό.

 

Φεύγοντας από τον αρχαιολογικό χώρο του Ακροκόρινθου, μπορεί κανείς να περάσει και από την Αρχαία Κόρινθο, που βρίσκεται στους πρόποδες του λόφου. Κατόπιν, οι επιλογές είναι αρκετές, τόσο προς Λουτράκι όσο και τη σύγχρονη πόλη της Κορίνθου, τόσο για φαγητό όσο και κολύμπι. Συνδυάζοντας όλα αυτά, η επίσκεψη στην περιοχή μπορεί να γίνει στα πλαίσια μίας ημερήσιας εκδρομής, καθώς τόσο η απόσταση και το κόστος όσο και τα αξιοθέατα προσφέρουν αρκετές επιλογές.

 

 

Πηγή video: Nicolas Lezas - You tube