Αλβανία: Ακραίες συμπεριφορές και εκφοβισμοί εν όψει του μνημόσυνου Κατσίφα

Κλίμα εκφοβισμού, εντός και εκτός Βορείου Ηπείρου, καλλιεργούν αλβανικές αρχές και ακραίοι εθνικιστικοί κύκλοι, προκειμένου να αποτρέψουν μαζική προέλευση ομογενών και Ελλαδιτών στο 40ήμερο μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Κατσίφα, στους Βουλιαράτες, το μεσημέρι του Σαββάτου.

 

Σύμφωνα με αλβανικά ΜΜΕ, η Κρατική Υπηρεσία Πληροφοριών και η Αστυνομία, σε συνεργασία με την Εισαγγελία Αργυροκάστρου, έχουν καταλήξει σε λίστα 60 προσώπων -κατόχων ελληνικής ταυτότητας- που χαρακτηρίστηκαν «persona non grata», ως επικίνδυνοι για την ασφάλεια της Αλβανίας, και δεν πρόκειται να τους επιτραπεί η είσοδος στη χώρα για το μνημόσυνο του Κατσίφα. Ωστόσο, τα ονοματεπώνυμα των “ανεπιθύμητων” δεν έχουν δοθεί έως και σήμερα στη δημοσιότητα και πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως τα Τίρανα “μπλοφάρουν”, ώστε να αποτραπεί η προσέλευση κόσμου στους Βουλιαράτες.

 

Την ίδια ώρα, Αλβανοί εθνικιστές ανακοίνωσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίες κατά του ελληνικού... εθνικισμού, την ώρα του μνημοσύνου, σε κεντρική πλατεία του Αργυροκάστρου, με κεντρικό σύνθημα: “Να σώσουμε την Αλβανία”. Η πρωτοβουλία παρουσιάζεται ως “αυθόρμητη” κινητοποίηση μέσω social media, στα οποία τις τελευταίες ώρες κοινοποιείται το μήνυμα: ”Θα είμαστε εκεί, έλα και εσύ αν αγαπάς την Αλβανία και τη νεολαία χωρίς κομματική υποστήριξη”.

 

Με ανακοίνωση, η Συντονιστική Επιτροπή Βορειοηπειρωτικών Σωματείων Ελλάδος ζητάει να δοθεί δυναμική παρουσία Βορειοηπειρωτών στο μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Κατσίφα, καταγγέλλοντας το κλίμα εκφοβισμού που καλλιεργούν μεθοδικά τα Τίρανα κατά της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.

 

Η ανακοίνωση έχει ως εξής :

 

 

“Η πολιτική εκφοβισμού, η καχυποψία, ο ρατσισμός και το καθεστώς τρομοκρατίας που βιώνουν οι Βορειοηπειρώτες σήμερα στον τόπο τους προσβάλλει την αξιοπρέπεια, την ηθική και την κοινωνία μας, και δεν πρέπει να περάσει. 

 

 

Δεν είμαστε ούτε φασίστες ούτε εξτρεμιστές. Είμαστε ΕΛΛΗΝΕΣ! Αυτό που θέλουμε είναι ο πλήρης σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας, τα οποία είναι κατοχυρωμένα με την ΣΥΜΒΑΣΗ-ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ, που έχει υπογράψει η Αλβανία και οφείλει να σεβαστεί. 
Καλούμαστε όλοι να πούμε «όχι» στον εκφοβισμό! Γιατί μόνο μέσω του ψυχολογικού πολέμου και των απειλών μπορούν να μας «σπάσουν». Κανείς δεν μπορεί να καβαλήσει στην πλάτη μας αν δεν σκύψουμε. Και εμείς ΔΕΝ ΘΑ ΣΚΥΨΟΥΜΕ ΠΟΤΕ, διεκδικώντας τον σεβασμό και την αξιοπρέπεια. Όπως δεν έσκυψε και ο Κωνσταντίνος μας.

 

Το Σάββατο συμπληρώνονται 40 ημέρες πένθους, 40 ημέρες που δεν ακούσαμε τη φωνή του. Και όμως «μιλάει» κάθε μέρα στις καρδιές μας και μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε να διεκδικούμε τα επίσημα αναγνωρισμένα και υπογεγραμμένα από την Αλβανία δικαιώματά μας.

 

Αγαπητοί Συμπατριώτες, στο σπίτι μαςδεν φοβόμαστε, δεν κλειδωνόμαστε και δεν αμπαρωνόμαστε. Στο σπίτι μας πρέπει να αισθανόμαστε ασφάλεια, ελευθερία έκφρασης και σκέψης. 
Να είμαστε όλοι το Σάββατο 08 Δεκεμβρίου 2018 στους Βουλιαράτες στις 11.00. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για να τιμήσουμε τη μνήμη του Κωνσταντίνου, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι ο εκφοβισμός και το καθεστώς τρομοκρατίας δεν θα περάσουν”.

 

Με πληροφορίες από www.echedoros-a.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ