Αμαρτωλή ΜΚΟ με ρίζες στο Λουτράκι

«Σημεία και τέρατα» φέρνει στο φως η δίκη με βασικό κατηγορούμενο τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» Δημήτρη Φουρλεμάδη γνωστό στους Εκκλησιαστικούς Κύκλους του Λουτρακίου από το πέρασμά του στο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία για εκατομμύρια ευρώ που χάθηκαν στο… δρόμο και παρότι προορίζονταν για ανθρωπιστικά προγράμματα σε τρίτες χώρες κατέληξαν σε κάποιες τσέπες.

 

 

 

Επιχορηγήσεις στο όνομα της Αλληλεγγύης για ανθρωπιστική βοήθεια έγιναν επιταγές σε επικοινωνιολόγους, και «ανοίκειες» πληρωμές σε τρίτους, χωρίς ποτέ να εκτελεστούν τα φιλανθρωπικά προγράμματα. Μόνο κάποιες ποσότητες αλλοιωμένων κοτόπουλων είχαν εντοπιστεί από τις αποστολές «αγάπης» της ΜΚΟ οι οποίες και κατασχέθηκαν.

 

Καταπέλτης για τα ανοσιουργήματα της «αμαρτωλής» ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» ήταν η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η οποία ζήτησε την ενοχή του κ. Φουρλεμάδη για το κακούργημα της υπεξαίρεσης κατ' εξακολούθηση με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου αλλά και της απλής απιστίας, σε βαθμό κακουργήματος, κατ' επιτρεπτή μεταβολή της κατηγορίας για την οποία δικάζεται (απιστία στην υπηρεσία, με την επιβαρυντική διάταξη του ν.1608/1950).

 

Η εισαγγελέας της έδρας Ιωάννα Τσάλη πρότεινε την ενοχή και της διευθύντριας εσωτερικού ελέγχου της ΜΚΟ για απλή συνέργεια στην υπεξαίρεση και στην απιστία ενώ για τους δύο οικονομικούς επιθεωρητές της Εκκλησίας, ζήτησε τη μετατροπή του κακουργήματος της ψευδούς βεβαιώσεως σε πλημμέλημα και την απαλλαγή, λόγω παραγραφής, των κατηγορουμένων.

 

 

Ο Δημήτρης Φουρλεμάδης
Ο Δημήτρης Φουρλεμάδης

 

"Ποσά δόθηκαν για άσχετες ανάγκες, για μη σύννομες πληρωμές που καμία σχέση είχαν ακόμα και με άλλα ανθρωπιστικά προγράμματα, αν και ο Δ.Φουρλεμάδης είχε σαφή εντολή να χρησιμοποιήσει τα συγκεκριμένα κονδύλια μόνο για τους σκοπούς συγκεκριμένων προγραμμάτων", τόνισε η εισαγγελέας στην αγόρευση της.

 

Όπως είπε, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» ιδιοποιήθηκε παράνομα: 

 

● 5,1 εκατομμύρια ευρώ που ήταν η προκαταβολή χορηγίας του ΥΠΕΞ για αποστολή κατεψυγμένων πουλερικών στο Ιράκ.

 

●Συνολικό ποσό 450.000 ευρώ για 5 διαφορετικές χορηγίες του ΥΠΕΞ από το 2005 ως το 2007.

 

Το βασικό σκέλος της κατηγορίας αφορά προκαταβολή επιχορήγησης, ύψους 5,6 εκατομμυρίων ευρώ (οι 500.000 ευρώ επεστράφησαν από τον κ.Φουρλεμάδη) που δόθηκε από το ΥΠΕΞ το 2005 για ανθρωπιστική βοήθεια σε Ζιμπάμπουε, Ερυθραία και Μαλάουι.

 

Ωστόσο, τα χρήματα αυτά διατέθηκαν, σύμφωνα με την εισαγγελέα, σε δαπάνες άσχετες με φιλανθρωπίες, όπως μισθοδοσία υπαλλήλων και διάφορες πληρωμές.

 

Είναι χαρακτηριστικό πως όταν το ΥΠΕΞ ζήτησε από τη ΜΚΟ να επιστέψει τα 5,6 εκ για το πρόγραμμα που δεν εκτελέστηκε, η Αλληλεγγύη δανείστηκε το ποσό από τον εφοπλιστή Νίκο Φράγκο στον οποίο εξόφλησε το δάνειο παίρνοντας νέα επιχορήγηση από το ΥΠΕΞ(!) αυτή τη φορά όμως, για αποστολή πουλερικών στο Ιράκ. Με τη νέα προκαταβολή των 5,6 εκατομμυρίων, εξοφλήθηκε αμέσως το δάνειο.

 

"Από την αποδεικτική διαδικασία - είπε η εισαγγελέας στην αγόρευση της- προκύπτει το βέβαιο συμπέρασμα ότι ο κατηγορούμενος Δημήτρης Φουρλεμάδης κινήθηκε δόλια. Με τις πράξεις του παραπλάνησε το υπουργείο Εξωτερικών για νέα χορήγηση δανείου. Εάν το ΥΠΕΞ γνώριζε ότι τα χρήματα που επεστράφησαν ήταν από δάνειο, είναι βέβαιο ότι δεν θα ενέκρινε νέο πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας, δίνοντας άλλα 5,6 εκατομμύρια προκαταβολή στη ΜΚΟ. Η παραπλάνηση του Δ.Φουρλεμάδη δεν απέβλεπε στην υλοποίηση του προγράμματος αλλά στην αποπληρωμή του δανείου. Αποδείχθηκε ότι δεν είχε αληθινή βούληση να εκτελέσει το έργο καθώς δεν είχε ούτε τα χρήματα."

 

Το πρόγραμμα και πάλι δεν εκτελέστηκε ενώ ποσότητα πουλερικών που προορίζονταν για τη φιλανθρωπική αποστολή εντοπίστηκαν αλλοιωμένα και κατασχέθηκαν.

 

Το ΥΠΕΞ ζήτησε και πάλι πίσω τα χρήματα, χωρίς αυτή τη φορά να τα εισπράξει.

 

​Το ΥΠΕΞ έχει καταλογίσει στην «Αλληλεγγύη» ποσό επιστροφής 6,4 εκατομμύρια ευρώ (τα 5,6 εκατομμύρια συν τους τόκους) και έχουν δεσμευθεί ακίνητα της Οργάνωσης αλλά και της Αρχιεπισκοπής ΑθηνώνΣτον κ. Φουρλεμάδη, η εισαγγελική λειτουργός καταλόγισε «άμεσο δόλο» και για τη ζημία που υπέστη η ΜΚΟ, καταβάλλοντας 258.000 ευρώ ως αποζημίωση σε μεταφορική εταιρία, για την ακύρωση συμφωνίας μεταφοράς πουλερικών αφού γνώριζε, όπως είπε, πως ήταν απολύτως ανέφικτη η υλοποίησή της μέσα σε 2 μήνες. 

 

Το ΥΠΕΞ έχει καταλογίσει στην «Αλληλεγγύη» ποσό επιστροφής 6,4 εκατομμύρια ευρώ (τα 5,6 εκατομμύρια συν τους τόκους) και έχουν δεσμευθεί ακίνητα της Οργάνωσης αλλά και της Αρχιεπισκοπής Αθηνών (η ΜΚΟ είναι ΝΠΔΔ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών).

 

Και οι 4 κατηγορούμενοι, απολογούμενοι, αρνήθηκαν τις κατηγορίες. Ο Δημήτρης Φουρλεμάδης, απών σήμερα από το δικαστήριο, αρνείται ότι υπεξαίρεσε χρήματα από τη ΜΚΟ και υποστηρίζει πως τα προγράμματα και συνεπώς τις επιχορηγήσεις χειριζόταν όσο ήταν στη ζωή ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. « Ήταν συνήθης πρακτική να μπαίνουν τα χρήματα σε ένα λογαριασμό κι από εκεί να καλύπτονται οι διάφορες υποχρεώσεις. Εγώ ήμουν υπάλληλος. Ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος έφερνε τα προγράμματα απευθείας από το ΥΠΕΞ. Όταν αρρώστησε ήταν πολιτική βούληση να μην ολοκληρωθεί το πρόγραμμα με τα κοτόπουλα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Φουρλεμάδης ο οποίος κατηγορείται επίσης και για ποσό 140.000 ευρώ το οποίο αν και προοριζόταν για ξενώνα φιλοξενίας χρησιμοποιήθηκε για την αγορά κτιρίου στην Κυψέλη.

 

 

zougla.gr