Άνδρος: To απόλυτο hot spot των Κυκλάδων

Μόλις δύο ώρες μακριά από την ελληνική πρωτεύουσα και μόνο 36 ναυτικά μίλια «ανοιχτά» από το λιμάνι της Ραφήνας, συναντάει κανείς τη δεύτερη μεγαλύτερη «κυρά» του Αιγαίου μετά τη Νάξο, την κοσμοπολίτικη Άνδρο, ένα νησί αλλιώτικο από τα άλλα.

 

 

Η ταπεινή και ταυτόχρονα αριστοκρατική ομορφιά της, με τα νεοκλασικά αρχοντικά των φημισμένων καπετάνιων του παρελθόντος, τα πλακόστρωτα σοκάκια και τις γραφικές πλατείες, συνθέτουν ένα ανεπανάληπτο σκηνικό, το οποίο «παντρεύει» με απόλυτη αρμονία την κλασική αρχιτεκτονική, το απέραντο μπλε της θάλασσας και τη Φύση που σε κάθε γωνιά κυριολεκτικά «οργιάζει». Ωστόσο, η Άνδρος ελάχιστα θυμίζει τα υπόλοιπα γειτονικά νησιά που ίσως έχεις επισκεφθεί στο παρελθόν. Η Άνδρος έχει μία αυθεντική, δική της ταυτότητα, η οποία με τα χρόνια έχει καταφέρει να την αναδείξει σε έναν από τους κορυφαίους καλοκαιρινούς προορισμούς σε όλη τη χώρα. Αν βρίσκεσαι, λοιπόν, ήδη σε αναζήτηση του δικού σου φετινού προορισμού, η Άνδρος είναι το όνομα που δεν πρέπει να λείπει με τίποτα από τη λίστα σου!

 

 

Το «πράσινο» θαύμα του νησιού

Η Άνδρος, εξαιτίας της ιδιαίτερης μορφολογίας της, η οποία χαρακτηρίζεται από πλούσια χλωρίδα, οπωροφόρα δέντρα, μικρούς και μεγάλους παραπόταμους, απότομες πλαγιές και χαράδρες, έχει πολλά «παραμυθένια» σημεία που θα σας εκπλήξουν ευχάριστα. Αυτός είναι άλλωστε και ένας από τους λόγους που ενδείκνυται για τους... θαρραλέους πεζοπόρους και τους «αθεράπευτους» λάτρεις της Φύσης.

 

 

Το πιο ξακουστό σημείο του νησιού βέβαια, είναι το χωριό Μένητες, το «πράσινο» θαύμα όπως το αποκαλούν συνήθως οι ντόπιοι και οι τακτικοί «θαμώνες» της Άνδρου. Μάλιστα, εκεί, στον παραμυθένιο αυτόν οικισμό, βρίσκεται και ένα από τα πιο όμορφα και φιλόξενα καταλύματα της Άνδρου, το οποίο και στο προτείνουμε ανεπιφύλακτα! Ο προστατευόμενος και περιτριγυρισμένος από καρυδιές και πλατάνια οικισμός των Μενήτων, βρίσκεται ελάχιστα λεπτά μακριά από τη Χώρα του νησιού, στην πλευρά του όρους Πέταλο. Από εκεί, σύμφωνα με τον μύθο, από τα αρχαία χρόνια ακόμη αναβλύζουν τρεχούμενα νερά, μίας και στην περιοχή υπήρχε ένας ναός αφιερωμένος στον θεό Διόνυσο. Σήμερα, στη θέση του βλέπουμε το επιβλητικό ιερό της Παναγίας της Κουμούλου, από τον οποίο ξεκινούν οι πλούσιες πηγές και καταλήγουν να ποτίζουν τα χωράφια του ντόπιων αγροτών, φτάνοντας μέχρι και το Μέσα Χωριό στα Λειβάδια.