Ανέστειλαν τη στάση εργασίας για το Μ. Σάββατο οι αρχαιοφύλακες μετά τις αντιδράσεις

Προσωρινή αναστολή της 4ωρης πανελλαδικής στάσης εργασίας το Μ.Σάββατο σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς Χώρους, της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων Υπουργείου Πολιτισμού (ΠΕΥΦΑ), μετά τη συνάντηση της ΠΕΥΦΑ με την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου και τον υφυπουργό Πολιτισμού Κωνσταντίνο Στρατή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΕΥΦΑ, η Ένωση των υπαλλήλων φύλαξης προσήλθε στην συνάντηση με «αίσθημα ευθύνης και σοβαρότητας κατανοώντας πλήρως τις ενστάσεις και την κριτική όλων». Τέθηκαν όλα τα αιτήματα και αναμένεται νέα συνάντηση με τον υφυπουργό Πολιτισμού την Παρασκευή 13 Απριλίου.

 

Συνάντηση με Κονιόρδου

Νωρίτερα το υπουργείο Πολιτισμού με ανακοίνωσή του σημείωνε ότι «στη συνάντηση συζητήθηκαν τα θέματα που έθεσε η ΠΕΥΦΑ με το από τις 3/4/2018 εξώδικό της». 

Συγκεκριμένα, «σχετικά με την πρόσληψη των 200 αρχαιοφυλάκων μέσω ΑΣΕΠ, το ΥΠΠΟΑ δήλωσε ότι θα ζητήσει από τον ΑΣΕΠ να έχει ολοκληρωθεί η πρόσληψη του μόνιμου προσωπικού το αργότερο έως τα τέλη Οκτωβρίου προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, μεταξύ άλλων και σε αρκετά νησιά, μετά τη λήξη των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Αναφορικά με το αίτημα υπολογισμού της έκτης ημέρας εργασίας ως συντάξιμης, το ΥΠΠΟΑ θα εξετάσει προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση με τα άλλα συναρμόδια υπουργεία. 

Αναφορικά με το ζήτημα της αμοιβής εκτός ωραρίου για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, το ΥΠΠΟΑ θα ετοιμάσει έως τα μέσα Μαΐου πρόταση διάταξης, εφόσον διερευνηθεί η σχετική δυνατότητα και με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Κατά τα λοιπά ζητήματα που άπτονται της αρμοδιότητας του υφυπουργού θα συζητηθούν την Παρασκευή 13 Απριλίου 2018, σε συνάντηση που είχε ήδη προγραμματιστεί. Συνεχίζεται η προσπάθεια του ΥΠΠΟΑ για εξεύρεση λύσης επί του ζητήματος της απόλυσης των πέντε αρχαιοφυλάκων». 

Κουντουρά: Αδικαιολόγητη η απεργία

Η ανακοίνωση των αρχαιοφυλάκων για στάση εργασίας το Μ. Σάββατο προκάλεσε από την πρώτη στιγμή έντονες αντιδράσεις και κριτική. 

Η πιο ηχηρή αντίδραση προήλθε από την υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά που δήλωσε ότι "η πραγματοποίηση της εξαγγελθείσας τετράωρης στάσης εργασίας της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων (ΠΕΦΥΑ), το Μεγάλο Σάββατο (07/04), χωρίς συγκεκριμένη ατζέντα, δεν δικαιολογείται ως προς την ημέρα και την χρονική περίοδο που αποφασίστηκε και δυσφημεί την εικόνα της χώρας στο πολύ δυναμικό ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου διεθνώς".

"Οι κλειστοί αρχαιολογικοί χώροι και τα κλειστά μουσεία ειδικά σε μία ημέρα που το ωράριο λειτουργίας είναι ήδη περιορισμένο εν όψει της αργίας του Πάσχα δεν λύνουν προβλήματα, αντιθέτως τα πολλαπλασιάζουν, σημείωσε η κα Κουντουρά και πρόσθεσε: "Θα παρακαλούσα τους εκπροσώπους της ΠΕΦΥΑ να επανεξετάσουν τη στάση τους και να πρυτανεύσει η λογική, έτσι ώστε να μη δημιουργηθεί το παραμικρό πλήγμα στην εικόνα της χωράς στο εξωτερικό.

Όπως ο τουρισμός αποτελεί εθνική υπόθεση, έτσι και ο πολιτισμός και η ιστορία δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως πεδίο αντιπαραθέσεων, γιατί είναι τα σημαντικότερα αγαθά της Ελλάδας."

 

real.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ