Απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα περιμένουν στις ΗΠΑ - Ενισχύεται η τουρκική λίρα

H τουρκική λίρα ενισχύθηκε πάνω από 3% τη Δευτέρα, μετά τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ότι αναμένει αυτή την εβδομάδα συζητήσεις με Τούρκους αξιωματούχους για τη μοίρα του Αμερικανού πάστορα, η δίκη του οποίου οδήγησε σε μεγάλη ένταση τις σχέσεις των δύο χωρών. Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαμορφωνόταν στις 6,0575 λίρες ανά δολάριο από 6,2900 που είχε κλείσει την Παρασκευή.

 

 

«Ναι, θα μπορούσε να ελευθερωθεί αυτό τον μήνα. Θα έπρεπε να έχει ελευθερωθεί τον περασμένο μήνα», είπε ο Πομπέο σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας: «Μιλήσαμε με του Τούρκους. Γνωρίζουν τις προσδοκίες". Ο Ερντογάν επισκέπτεται αυτή την εβδομάδα τη Νέα Υόρκη για τη σύνοδο του ΟΗΕ.

 

Η λίρα έχει κατρακυλήσει 40% έναντι του δολαρίου φέτος, λόγω των ανησυχιών για την επιρροή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη νομισματική πολιτική και το διπλωματικό ρήγμα με την Ουάσιγκτον.

 

 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επέβαλε δασμούς στην Τουρκία για τη δίκη του ευαγγελιστή πάστορα από τη Βόρεια Καρολίνα, Άντριου Μπράνσον, που ζει στην Τουρκία περισσότερο από δύο δεκαετίες. Ο πάστορας κατηγορείται για τρομοκρατία, κάτι που ο ίδιος αρνείται.

 

 

 

Πηγή πληροφοριών: Reuters

 

.enikos.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ