Από «αύριο» θα γίνουν δημόσια όσα έχετε δημοσιεύσει στο facebook;

Ξαναεμφανίστηκε το γνωστό κείμενο (hoax) που υποτίθεται ότι θα προφυλάξει τους χρήστες από την «κλοπή προσωπικών πληροφοριών» στο Facebook. 

 

Το κείμενο που κοινοποιούν τις τελευταίες μέρες χιλιάδες χρήστες του facebook είναι μια από τις παραλλαγές γνωστού hoax που αναπαράγεται εδώ και αρκετά χρόνια από τους χρήστες της κοινωνικής πλατφόρμας. Συγκεκριμένα αναφέρει:

 

«Προθεσμία αύριο!!! Όλα όσα έχεις δημοσιευσει γίνονται δημόσια από αύριο. Ακόμα και τα μηνύματα που έχουν διαγραφεί ή οι φωτογραφίες που δεν επιτρέπονται. Δεν κοστίζει τίποτα για μια απλή αντιγραφή και επικόλληση, καλύτερα ασφαλής παρά λυπημένος. Το κανάλι 13 μίλησε για την αλλαγή στην πολιτική απορρήτου του Facebook. Δεν δίνω στο facebook ή σε οποιαδήποτε πρόσωπα που συνδέονται με το facebook να έχουν την άδεια να χρησιμοποιήσουν τις φωτογραφίες μου, πληροφορίες, μηνύματα ή δημοσιεύσεις, τόσο στο παρελθόν όσο και το μέλλον. Με τη δήλωση αυτή, δίνω ειδοποίηση στο Facebook οτι απαγορεύεται αυστηρά να αποκαλύψει, αντιγράψει, διανείμει ή μπει σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια εναντίον μου με βάση αυτό το προφίλ ή / και το περιεχόμενό του. Το περιεχόμενο αυτού του προφίλ είναι ιδιωτικό με εμπιστευτικές πληροφορίες. Η παραβίαση της ιδιωτικής ζωής τιμωρείται από το νόμο (ucc 1-308-1 1 308-103 και το καταστατικό της Ρώμης). Σημείωση: το facebook είναι πλέον μια δημόσια οντότητα.πρέπει να ποστάρεις ένα σημείωμα όπως αυτό. Αν προτιμάτε, μπορείτε να αντιγράψετε και να επικολλήσετε αυτήν την έκδοση. Αν δεν δημοσιεύτει μια δήλωση, τουλάχιστον μία φορά, θα είναι από άποψη τακτικής που επιτρέπει τη χρήση στις φωτογραφίες σου, καθώς και οι πληροφορίες που περιέχονται στα προφίλ ενημερώσης κατάστασης. Δεν συμμερίζονται. Καντε αντιγραφή και επικόλληση για να είστε στην ασφαλή μερια..»

 

 

 

 


To παραπάνω hoax κυκλοφορεί σε αρκετές παραλλαγές και συνήθως αναφέρει:

1. Τα άρθρα «L 111, 112 και 113»
2. Το νόμο «ucc 1-308-1 1 308-103»
3. Το «καταστατικό της Ρώμης»
4. Παλιότερες παραλλαγές ανέφεραν και τη «Σύμβαση της Βέρνης»

 

1


 

Όταν κάνατε την εγγραφή σας στο fb αποδεχθήκατε τους όρους του. Ναι εκείνο το τετραγωνάκι που έγραφε «αποδέχομαι τους όρους» και έπρεπε να τo τσεκάρετε. Δηλαδή σε απλά ελληνικά έχετε υπογράψει ηλεκτρονικά ένα ιδιωτικό συμφωνητικό ανάμεσα σε εσάς και την εταιρία του fb και ότι δήλωση και να γράψετε στο timeline σας είναι περιττή καθότι είστε μέρος ενός κοινωνικού δικτύου με τους δικούς του κανονισμούς και όρους χρήσης.

 

 

Τους όρους χρήσης του fb μπορείτε να τους διαβάσετε ΕΔΩ.

 

Το παραπάνω ψευδές κείμενο και διάφορες παραλλαγές του (που ΔΕΝ θα προστατέψει τα προσωπικά σας δεδομένα) είναι μετάφραση του παρακάτω.

 

 

 

Τα άρθρα L.111,112 και 113 του κώδικα πνευματικής ιδιοκτησίας δεν υπάρχουν.

 

Ο Νόμος UCC που αναφέρει το κείμενο είναι o Uniform Commercial Code (Ενιαίος Εμπορικός Κώδικας) των ΗΠΑ που ψηφίστηκε το 1952 με σκοπό να ρυθμίζει τις διαπολιτιακές εμπορικές συναλλαγές εντός των ΗΠΑ και τις παραγράφους 1-308 και 1-103 μπορείτε να τις δείτε στις παρακάτω εικόνες, (από τη βιβλιοθήκη της νομικής σχολής του πανεπιστημίου Cornell)

 

Παράγραφοι 1-308 και 1-103

Παράγραφοι 1-308 και 1-103

 

Το καταστατικό της Ρώμης είναι η συνθήκη με την οποία ιδρύθηκε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

 

Στις 26 Νοε 2012 το facebook έχει δημοσιεύσει ανακοίνωση σχετικά με το συγκεκριμένο hoax.

 

Ανακοίνωση του facebook

Ανακοίνωση του facebook

 

 

Η δημοσίευση του κειμένου αυτού δεν θα αλλάξει τίποτα σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής σας στο διαδίκτυο. Δεν έχει καμία νομική ισχύ. Δεν είναι έγκυρο νομικό  έγγραφο και η επανάληψη αυτού του μηνύματος δεν θα επιτύχει τίποτα παραπάνω από το να γεμίζει με «άχρηστα σκουπίδια» το προφίλ σας. 

 

 

Ο μοναδικός τρόπος να προστατεύσετε τα προσωπικά σας δεδομένα, φωτογραφίες κτλ. είναι πολύ απλός. Μην τα κοινοποιείτε στο facebook!

 

 

ellinikahoaxes.gr