Αποκάλυψη – Φόβος για θερμό επεισόδιο – Στο “φως” τρια άγνωστα γεγονότα!

Φόβος για θερμό επεισόδιο επικρατεί στην Αθήνα, καθώς ο Ερντογάν κλιμακώνει τις προκλήσεις σε Κύπρο και Αιγαίο. Η Realnews αποκάλυψε, στο χθεσινό της φύλλο, τρία άγνωστα νυχτερινά περιστατικά που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της άσκησης «Παρμενίων 2018», καθώς και το διάβημα του Α/ΓΕΕΘΑ, ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη, στον Αμερικανό ομόλογό του Τζόζεφ Ντάνφορντ, στο περιθώριο συνεδρίου στην Ουάσιγκτον, όπου και απέφυγε να συναντήσει τον Τούρκο Α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Γιασάρ Γκιουλέρ. Ταυτόχρονα, το τουρκικό σεισμογραφικό «Barbaros» συνεχίζει να κινείται παρανόμως στο οικόπεδο 4 της κυπριακής ΑΟΖ, συνοδευόμενο από τουρκικά πολεμικά. Το «Barbaros» παρακολουθεί η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», ενώ στην περιοχή κινούνται αμερικανικά και γερμανικά πολεμικά πλοία.

 

Τουρκικός «τσαμπουκάς», ελληνική ανησυχία και αμερικανικό «χαλινάρι» στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ, όπου το ερευνητικό σκάφος «Barbaros» κάνει επίδειξη σημαίας, συνοδευόμενο από έναν στόλο τουρκικών πολεμικών πλοίων. Οι προκλήσεις των Τούρκων, όμως, δεν εκδηλώνονται μόνο στην Κύπρο. Στο Αιγαίο, τρία νυχτερινά περιστατικά που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της άσκησης «Παρμενίων 2018» προβληματίζουν ιδιαίτερα τη στρατιωτική ηγεσία, η οποία πάντως έχει σημαντική βοήθεια από «συμμαχικά μάτια» που βλέπουν τα πάντα στο Αιγαίο! Η παρουσία του ερευνητικού σκάφους «Barbaros» στην περιοχή μεταξύ του οικοπέδου 4 της κυπριακής ΑΟΖ και του FIR Αθηνών βρήκε τον Α/ΓΕΕΘΑ Ευ. Αποστολάκη στην Ουάσιγκτον, όπου συμμετείχε σε συνέδριο αρχηγών. Παρών ήταν και ο Τούρκος ομόλογός του, τον οποίο ο Ελληνας Α/ΓΕΕΘΑ απέφυγε να συναντήσει. Αντιθέτως, είχε συνάντηση με τον Αμερικανό αρχηγό, στρατηγό Ντάνφορντ, στον οποίο έθεσε για ακόμη μία φορά το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας. Το μεσημέρι της Τετάρτης, αφού επικοινώνησε με τον ΥΕΘΑ, Πάνο Καμμένο, ο Α/ΓΕΕΘΑ έδωσε εντολή από την Ουάσιγκτον για την αποστολή της φρεγάτας «Νικηφόρος Φωκάς» στην περιοχή που πλέει το «Barbaros».

 

Οι απειλές του σουλτάνου

Η τουρκική αντίδραση δεν άργησε. Μία φρεγάτα και ένα υποβρύχιο βρέθηκαν το πρωί της Πέμπτης δίπλα στο «Barbaros».

 

Παράλληλα, σε ομιλία του στη Σμύρνη, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε εκ νέου απειλές κατά της Κύπρου και της Ελλάδας, λέγοντας: «Ακούμε με λύπη για τις διάφορες προσπάθειες που είναι καταδικασμένες σε αποτυχία στην ανατολική Μεσόγειο, όπως π.χ. οι μονομερείς ενέργειες για έρευνες υδρογονανθράκων. Ως Τουρκία, σε αυτού του είδους τις επιμονές, θα συνεχίσουμε να δίνουμε την απάντησή μας με τον πιο δυνατό τρόπο, τόσο στο πεδίο (της μάχης) όσο και σε διπλωματικό επίπεδο».

 

Στην Αθήνα άπαντες τέθηκαν σε κατάσταση επιφυλακής. Από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων γινόταν διαρκώς εκτίμηση της κατάστασης. Κάποια στιγμή υπήρξε η σκέψη για αποστολή ενός F-16 με φωτογραφικό pod για να αποτυπώσει την κατάσταση. Δεν χρειάστηκε, αφού εικόνα υπήρχε από «συμμαχικές πηγές».

 

Ο Α/ΓΕΕΘΑ, μόλις προσγειώθηκε στην Αθήνα, έδωσε σαφή εντολή να μην υπάρξει αποστολή άλλων ναυτικών μονάδων στην περιοχή «μέχρι νεωτέρας». Η ψυχραιμία με την οποία αντιμετωπιζόταν η Τουρκία, η οποία στο μεταξύ είχε αρχίσει να βγάζει κι άλλα πλοία από τον ναύσταθμο του Ακσάζ, είχε να κάνει και με τα όσα είχε συζητήσει ο Α/ΓΕΕΘΑ στην Ουάσιγκτον.

 

Οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις που έσπευσαν να «προστατεύσουν» το ερευνητικό σκάφος «Barbaros» ανέμεναν προφανώς ότι, εκτός από την παρουσία του ελληνικού Π.Ν., θα είχαν να αντιμετωπίσουν και την παρουσία άλλων δυνάμεων. Σίγουρα, όμως, δεν θα είχαν υπολογίσει ότι στην «επίμαχη» περιοχή θα είχαν απέναντί τους τέσσερα αμερικανικά αντιτορπιλικά τύπου Arleigh Burke! Πρόκειται για τα αντιτορπιλικά «USS Ross», «USS Carney», και «USS Bulkeley», καθώς και για το «USS Arleigh Burke», που έφτασε εκεί από τη Σούδα. Πρόκειται για πλοία πρώτης γραμμής με απίστευτες πυραυλικές και αντιπυραυλικές δυνατότητες, που αποτελούν διακαή πόθο του ελληνικού Π.Ν., το οποίο διαρκώς αιτείται στις ΗΠΑ την αγορά μεταχειρισμένων πλοίων αυτού του τύπου.

 

Δύο από τα αντιτορπιλικά, το «USS Ross» και το «Arleigh Burke», έχουν συμμετάσχει σε βομβαρδισμούς στη Συρία. Το τρίτο, το «USS Bulkeley», έχει δέσει και στον Πειραιά. Οι Αμερικανοί εμφανίζονται, στα λόγια τουλάχιστον, διατεθειμένοι να βάλουν «χαλινάρι» στην τουρκική προκλητικότητα, αλλά ταυτόχρονα κάνουν το ίδιο και απέναντι στην ελληνική πλευρά, στην οποία συνιστούν ψυχραιμία. Δεν κάνει και τίποτα άλλο, με τις διαρκώς κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις. Πριν ξεσπάσει η κρίση στην περιοχή, πέριξ του οικοπέδου 4 στην κυπριακή ΑΟΖ, είχε προηγηθεί μια σειρά σοβαρών επεισοδίων στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια της άσκησης «Παρμενίων 2018», που προκαλεί προβληματισμό.

 

Σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις, κατά τη διάρκεια της άσκησης «Παρμενίων 2018», τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πέταξαν πάνω από πολεμικά πλοία του Στόλου μας! Όλες οι πτήσεις έγιναν νύχτα και είναι η απόδειξη ότι η Τουρκία έχει προχωρήσει πολύ στις στρατιωτικές επιχειρήσεις ακόμη και χωρίς τα... F-35. Η Άγκυρα έχει επενδύσει πολλά στην τεχνολογία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που μπορούν να φέρουν και όπλα. Κατασκευάζονται από την τουρκική αμυντική βιομηχανία και έχουν αρχίσει ήδη να χρησιμοποιούνται στο Αιγαίο. Τα τρία περιστατικά στον «Παρμενίωνα» είναι συνέχεια της παραβίασης του εθνικού εναέριου χώρου στη Ρόδο, τη Μεγάλη Πέμπτη του 2018! Το τουρκικό UAV είχε εντοπιστεί από ελληνικά F-16.

 

Η Ελλάδα, που πρώτη είχε αρχίσει να ασχολείται με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, από το 1979, αλλά στη συνέχεια εγκατέλειψε την προσπάθεια, για να ανοίξουν οι αλόγιστες εξοπλιστικές αγορές όπως αποδείχθηκε, προσπαθεί να καλύψει το κενό και τον χαμένο χρόνο με «πατέντες» που έχουν αποδειχθεί χρήσιμες. Η ενοικίαση ισραηλινών UAV αποδεδειγμένα ήταν μια πολύ θετική κίνηση. Η εικόνα που μπορούν να δίνουν σε πραγματικό χρόνο είναι πολύτιμη για την παρακολούθηση μεγάλων περιοχών του Αιγαίου αλλά και της νοτιοανατολικής Μεσογείου, περιοχή η οποία ενδιαφέρει πλέον άμεσα την Ελλάδα.

 

Πηγή: Real News