Άρθρο του Χρίστου Δήμα στο loutraki365 για τις τσούχτρες του Κορινθιακού

Το περασμένο καλοκαίρι, στην ευρύτερη περιοχή του Κορινθιακού γίναμε μάρτυρες ενός φαινομένου με πολύπλευρες συνέπειες. Ο υπερπληθυσμός των μεδουσών, δημιούργησε σημαντικά προβλήματα σε κατοίκους, επισκέπτες αλλά και συνολικά στην τουριστική κίνηση της περιοχής. Η ζημιά που υπέστη η περιοχή μας, προκαλεί ήδη προβληματισμό και ανησυχία για την επόμενη τουριστική σεζόν, καθώς σημαντικό μέρος της τοπικής οικονομίας, βασιζεται στον τουρισμό.

 

Οι κίνδυνοι όμως για τον Κορινθιακό Κόλπο, δεν είναι κάτι καινούργιο. Από τις 30 Ιουλίου 2015, ζήτησα με Ερώτηση μου (https://goo.gl/fhvMi8) από την Κυβέρνηση να ενσκύψει στο πρόβλημα και να δώσει έγκαιρα λύσεις, προκειμένου να μη βιώσει η περιοχή δυσάρεστες συνέπειες. Δυστυχώς αυτή η αγωνία μου δεν εισακούστηκε και έτσι φτάσαμε στα δυσάρεστα γεγονότα του περσινού καλοκαιριού.

 

Επιδιώκοντας συντονισμό όλων των περιοχών που επλήγησαν, κατέθεσα νέα Ερώτηση (https://goo.gl/ixHSDf) σε συνεργασία με το βουλευτή Αχαΐας Α.Κατσανιώτη, προκειμένου να μπορέσει να βρεθεί μια προσωρινή λύση αρχικά, και να μην αντιμετωπίσουμε μεγαλύτερους κινδύνους. Η συγκεκριμένη ερώτηση δεν είχε δημοσιοποιηθεί τότε, διότι ζητούμενο ήταν να κινητοποιηθεί ο κρατικος και όχι να τρομοκρατηθούν πιθανοί επισκεπτες. Προφανώς τίποτα δεν έγινε από τους αρμόδιους, τα κεντρικά ΜΜΕ γέμισαν από αναφορές για τις «τσούχτρες του Κορινθιακού», άλλοι βουλευτές κατέθεσαν ερωτησεις και τις δημοσιοποίησαν, και το πλήγμα για τους κατοίκους ήταν σημαντικό. Επειδή όμως, είναι σχεδόν βέβαιο, ότι και φέτος το καλοκαίρι θα αντιμετωπίσουμε τα ίδια προβλήματα στις 21 Δεκεμβρίου 2017, υποβάλλαμε νέα -την τρίτη κατά σειρά- Ερώτηση προς όλα τα συναρμόδια Υπουργεία (https://goo.gl/2mNU27), σχετικά με το τι προτίθενται να κάνουν ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου.

 

 

Δυστυχώς, από τις «διεκπαιρεωτικές» απαντήσεις που λαμβάνω, το ενδιαφέρον για την προστασία του Κορινθιακού παραμένει χαμηλής προτεραιότητας για την Κυβέρνηση. Πρόκειται προφανώς για μια ανεύθυνη αντιμετώπιση, που πρέπει να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας για να αλλάξει. Και μπορεί να αλλάξει, αν ακολουθηθούν μια σειρά από συγκεκριμένα άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα μέτρα περιορισμού του φαινομένου και των συνεπειών του.

 

Πιο συγκεκριμένα:

 

α) Επιδότηση των επαγγελματιών ψαράδων της περιοχής για συνδρομή στο μάζεμα των μεδουσών στις θαλάσσιες περιοχές.

β) Τοποθέτηση ειδικών διχτυών σε περιοχές αυξημένου τουριστικού ενδιαφέροντος.

γ) Ενίσχυση των δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος της περιοχής με προσωπικό και μέσα για την αντιμετώπιση της παράνομης αλιείας και της υπεραλίευσης.

δ) Στοχευμένη διαφημιστική καμπάνια για τις περιοχές του Κορινθιακού Κόλπου από τον ΕΟΤ και το Υπουργείο Τουρισμού, ώστε να περιοριστούν οι απώλειες στην τοπική οικονομία.

 

Πέραν αυτών όμως, υπάρχει μια σειρά από πιο μακροπρόθεσμες κινήσεις που απαιτούνται για την ολοκληρωμένη προστασία του Κορινθιακού Κόλπου και μπορούν σε βάθος χρόνου να μετριάσουν τον κίνδυνο της περαιτέρω οικολογικής υποβάθμισης της περιοχής και παράλληλα να αποδώσουν σημαντικά οφέλη σε όλη τη παράκτια ζώνη. Αναφέρω ορισμένα μέτρα ενδεικτικά ενδεικτικά:

 

α) Ένταξη του Κορινθιακού Κόλπου στο δίκτυο Natura 2000, με προβλέψεις για την προστασία των υφιστάμενων ανθρώπινων αλλά και οικονομικών δραστηριοτήτων της περιοχής.

β) Συνολική αναβάθμιση και αποκατάσταση των δικτύων αποχέτευσης, των λυμάτων και των βιολογικών καθαρισμών στους δήμους που βρέχονται από τον Κορινθιακό Κόλπο.

γ) Πλήρης αποκατάσταση και προστασία του βυθού στον Κορινθιακό Κόλπο, ώστε το θαλάσσιο περιβάλλον να αναζωογονηθεί.

 

Εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς, φτάνουν αυτά; Απαντώ όχι, αλλά είναι μια κρίσιμη αρχή, ώστε μέσα από έναν ενιαίο συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων να έχουμε θετικά αποτελέσματα. Για να μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά όμως, ένας Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης του Κορινθιακού Κόλπου, απαιτούνται οικονομικοί πόροι, στελέχωση με εξειδικευμένο προσωπικό και εκχώρηση όλων των απαιτούμενων αρμοδιοτήτων, ώστε να πάψουν οι ευθύνες να καλύπτονται πίσω από τη γραφειοκρατία.

 

Το μέλλον του Κορινθιακού βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο και το φαινόμενο του υπερπληθυσμού των μεδουσών, είναι ένα πρώτο καμπανάκι. Αν δεν ανταποκριθούμε όλοι μαζί, έγκαιρα, τότε σύντομα ίσως κληθούμε να αντιμετωπίσουμε ακόμα βαρύτερες συνέπειες από αυτά για τα οποία συζητάμε σήμερα.

 

* Ο Χρίστος Δήμας είναι Βουλευτής Κορινθίας.