Το camp μεταναστών της Κορίνθου και το λακωνίζειν των (Ευρώ)Βουλευτών

Ευρωπαϊκός και «πράσινος» ο αέρας που φύσηξε σήμερα στο κέντρο κράτησης μεταναστών της Κορίνθου. Η Ευρωβουλευτής και Πρόεδρος των Ευρωπαίων Πρασίνων κ.Σκά Κέλερ βρέθηκε στην Κόρινθο προκειμένου να επισκεφτεί τον χώρο συνοδευόμενη από τους τρεις Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ της Κορινθίας, την Περιφερειακή Σύμβουλο των Πρασίνων Δήμητρα Λυμπεροπούλου και τον Βουλευτή – συνεργαζόμενο με τον ΣΥΡΙΖΑ κ.Γιάννη Δημαρά.

 

 

Κάμερες δεν επετράπησαν ούτε και αυτήν την φορά στο χώρο, τα όσα λοιπόν είδε, κατέγραψε και διαπίστωσε η αντιπροσωπεία τα μετέφερε στην κοινωνία δια των εκπροσώπων τύπου των ΜΜΕ παραθέτοντας συνέντευξη από το ξενοδοχείο ΕΦΥΡΑ.

 

 

Ή τουλάχιστον αυτό περιμέναμε να γίνει! Αυτά περιμέναμε να ακούσουμε!

 

 

Τον λόγο έλαβε αρχικά ο κ.Δημαράς ο οποίος αρκέστηκε στο να ενημερώσει για το λόγο που βρίσκεται η κυρία Σκα Κέλερ στην Ελλάδα, το forum Αριστεράς – Πρασίνων – Σοσιαλιστών στο President της Αθήνας , αλλά και  στην Κόρινθο , «κάθε φορά που βρίσκεται στην Ελλάδα  η κυρία Σκα Κέλερ επισκέπτεται τα camps των μεταναστών” είπε ο Βουλευτής με… τον  χαρακτηρισμό camp να μπαίνει στην ζωή των Κορινθίων που χρόνια τώρα μιλούν για κέντρο κράτησης μεταναστών!

 

 

Ή  Ευρωβουλευτής  επισκέπτεται για 2η φορά την  Κόρινθο , η πρώτη ήταν το 2015, και οι δυο  επισκέψεις είχαν τον ίδιο ακριβώς σκοπό, «να δούμε» ειπε η κ.Σκά Κέλερ  « τις συνθήκες που επικρατούν στο κέντρο κράτησης της Κορίνθου» , και κάπου εδώ απωλέσαμε νωρίς – νωρίς το camp!!!!

 

 

Επί της ουσίας;

«Σήμερα βρέθηκα στο κέντρο κράτησης Κορίνθου και είδαμε τις ιατρικές υπηρεσίες, τις βελτιώσεις που έχουν γίνει, την υπηρεσία ασύλου . Όμως  οι συνθήκες ακόμα μέσα στο κέντρο είναι δύσκολες , υπάρχουν άνθρωποι που κρατούνται περισσότερο απ όσο πρέπει και σαν μέλος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στεναχωριέται για το ρόλο της ΕΕ σε αυτό το ζήτημα» σημείωσε η Ευρωβουλευτής και πέραν τούτου ουδέν επί του συγκεκριμένου χώρου!

 

 

 

 

Κατέθεσε την διαφωνία της για την στόχευση της επιστροφής και επαναπροώθησης ενώ σημασία έχει το άσυλο να εξυπηρετεί τις ανάγκες των ανθρώπων πρωτίστως , την υποδοχή τους και κατόπιν την επαναπροώθηση ,στηλίτευσε την απαίτηση της Κομισιόν να ζητά από  την Ελλάδα αυστηρότερους κανόνες από την ισχύουσα Ευρωπαική οδηγία και επέμεινε στην θέση της για μια «διαφορετική υπηρεσία ασύλου που θα βασίζεται στην ανθρωπιά και την αλληλεγγύη. Γιατί εμείς οι πράσινοι προωθούμε αυτές τις δυο έννοιες» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά

 

 

Η γενικότερη πολιτική στην μετανάστευση, η διασπορά των προσφύγων βάσει κριτηρίων, ο ρόλος των νησιών αλλά  και η αντιμετώπιση των κρατών – μελών που κλείνουν τα σύνορά τους αποτέλεσαν το αντικείμενο της εισήγησης της κ.Σκα Κέλερ της οποίας κατάληξη ήταν πως ο Ιούνιος μήνας θα είναι μήνας σταθμός!

 

 

Οι τρεις κυβερνητικοί Βουλευτές εξήραν την προσωπικότητα και το έργο της κ.Σκα Κέλερ και σε κανένα σημείο δεν αναφέρθηκαν στο κέντρο κράτησης της Κορίνθου,ήτοι σε όσα διαπίστωσαν πως έχουν γίνει, σε όσα κατεγράφησαν ως ελλείψεις, στον αριθμό των ανθρώπων που κρατούνται, στους λόγους που κρατούνται περισσότερο απ ότι προβλέπεται.

 

 

 

Γιώργος Ψυχογιός :Είναι σημαντικό που έρχεται στην Κόρινθο και ενδιαφέρεται η κ.Σκά κελερ .Παλεύει πολύ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και βασίζουμε πολλά στην βοήθεια της για να διαφυλάξουμε αυτά τα δικαιώματα και να μην κάνουμε εκπτώσεις. Να μην συμβιβαστούμε με φωνές  καταστολής, κράτησης και ασφάλειας όχι με την έννοια του δικαιώματος αλλά της απειλής διατηρώντας ως Ευρώπη τις αρχές και τι αξίες μας.

 

 

 

 

 

Γιώργος Τσόγκας:Πρόκειται για μια μαχητική Ευρωβουλευτίνα , που δεν φείδεται χρόνου και κόπου. Όσες φορές έρχεται στην Ελλάδα ασχολείται με τα ανθρώπινα δικαιώματα.Τον υπηρετεί τον τομέα αυτόν με ενθουσιασμό και θεωρούμε ότι είναι από τις προσωπικότητες με σημαντικό έργο σε μια εποχή που η Ευρώπη ,πολλές χώρες- μέλη της- κλείνουν τα σύνορα τους και δεν βλέπουν το μεταναστευτικό πρόβλημα.»

 

Μαρία Θελερίτη: Είδαμε τις συνθήκες τις βελτιώσεις και τις ανάγκες που ακόμα υπάρχουν στο κέντρο της Κορίνθου. Είναι πολύ σημαντικό να ενώσουμε όλοι τις φωνές μας ώστε να μην περάσουν οι πολιτικές που αναδεικνύονται στην Ευρώπη του δεξιόστροφου λαικισμού . Στόχος είναι να καταφέρουμε να μην υπάρχουν κλειστά σύνορα και προαναχωρησιακά κέντρα ώστε η διακίνηση των μεταναστών να γίνεται σε όλες τις χώρες ελαχιστοποιώντας τα προβλήματα .»

 

 

 

Συμπέρασμα; Χρειάζονται αλλάγές και βελτιώσεις , άγνωστο πόσες , που και ποιές. Άνθρωποι κρατούνται για περισσότερο από τον προβλεπόμενο χρόνο αλλά… δεν υπήρξε καμία αναφορά στις αιτίες και τις λύσεις . Η Κόρινθος είτε λέγεται camp, έιτε κέντρο φιλοξενίας, είτε κράτησης θα συνεχίσει να το έχει έως ότου τα σύνορα όλων των χωρών ανοίξουν, η διασπορά γίνει βάσει κριτηρίων και το μεταναστευτικό ως ζήτημα δεν θα υπάρχει !

 

 

Η επίσκεψη έγινε γνωστή και μέσω της ανάρτησης του Βουλευτή Γιώργου Τσόγκα στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, ανάρτηση η οποία έθεσε στο επίκεντρο την Ευρωβουλευτή και όχι το κέντρο, τις συνθήκες και τα συμπεράσματα της επίσκεψης  και συνοδεύτηκε από φωτογραφία τραβηγμένη εντός του κέντρου ( έτσι για το αρχείο όλων!)

 

 

 

Χριστίνα Τσιορωτά

 

moriasnews.gr