Δείτε τι Συμβαίνει στους Πνεύμονές σας όταν Στεγνώνετε τα Ρούχα Μέσα στο Σπίτι

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από τη μυρωδιά καθαρών ρούχων που στεγνώνουν απλωμένα σε μια απλώστρα.

 

 

Αλλά στις περισσότερες περιοχές, αυτή η ευχάριστη αίσθηση μπορεί να είναι μόνο καλοκαιρινή εμπειρία. Τα ρούχα που στεγνώνουν μέσα στο σπίτι το χειμώνα μπορεί να πιάσουν μούχλα λόγω υγρασίας. Και αυτό είναι λογικό: το στέγνωμα των ρούχων μέσα κάνει το σπίτι σας πιο υγρό, ένα περιβάλλον που ενθαρρύνει την ανάπτυξη μούχλας και μυκητιάσεων.

 

 

Κρυμμένοι κίνδυνοι

 

 

Όσο τα ρούχα στεγνώνουν σε απλώστρα, ή πάνω στο καλοριφέρ, το νερό εξατμίζεται και κάνει τον αέρα στο σπίτι σας πιο υγρό. Δεδομένου ότι τα υγρά ρούχα μιας πλύσης στο πλυντήριο περιέχουν σχεδόν δύο λίτρα νερού, το στέγνωμα σε εσωτερικούς χώρους μπορεί να αυξήσει την υγρασία στο σπίτι σας κατά 30%.

 

 

Αυτή η επιπλέον υγρασία δημιουργεί ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης μούχλας και ακάρεων σκόνης, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν αναπνευστική δυσφορία και λοιμώξεις, ειδικά σε άτομα που πάσχουν από άσθμα, αλλεργίες ή υπερευαισθησία στα αλλεργιογόνα.

 

 

Τι λέει η επιστήμη!

 

Ο καθηγητής David Denning και η ομάδα του στο Εθνικό Κέντρο Ασπεργίλλωσης στο Μάντσεστερ δήλωσαν στην Daily Mail ότι αυτή η συνήθεια είναι η κύρια αιτία των ασθενών που υποβάλλονται σε αγωγή για εισπνοή σπόρων μυκήτων Aspergillus sp.

 

 

Ο καθηγητής Denning είπε: «Οι περισσότεροι από εμάς είτε έχουμε ανοσία στον μύκητα που αναπτύσσεται σε αυτές τις υγρές συνθήκες, είτε έχουμε ένα επαρκώς υγιές σύστημα για να καταπολεμήσουμε τη λοίμωξη».

 

 

«Αλλά όσοι πάσχουν από άσθμα μπορεί να παρουσιάσουν βήχα και συριγμό. Άτομα με ασθενές ή κατεστραμμένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως ασθενείς με καρκίνο που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, ασθενείς με AIDS και άτομα που πάσχουν από αυτοάνοσο νόσημα ενδεχομένως να παρουσιάσουν πνευμονική ασπεργίλλωση λόγω του μύκητα και να προκληθεί ανεπανόρθωτη, και μερικές φορές θανατηφόρα, βλάβη στους πνεύμονες και τους ιγμόρειους κόλπους».

 

 

Ασπεργίλλωση

 

Η ασπεργίλλωση είναι στην πραγματικότητα μία ασθένεια που προκαλέιται από ένα μύκητα μούχλας που ονομάζεται aspergillus, το οποίο τυπικά επηρεάζει τον αναπνευστικό σωλήνα, τους κόλπους και τους πνεύμονες, αλλά μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλους ιστούς του σώματος.

 

 

Αυτές οι καταστάσεις συνήθως προκαλούν συμπτώματα που μοιάζουν με άσθμα, όπως συριγμός, δύσπνοια, βήχας και πυρετός, αλλά μπορούν επίσης να μοιάζουν με συμπτώματα ρινίτιδας και πνευμονικές λοιμώξεις. Τα πιο σοβαρά συμπτώματα περιλαμβάνουν απώλεια βάρους, πόνο στο στήθος και βήχα με αίμα.

 

 

Η κατάσταση δεν είναι μεταδοτική και τα υγιή άτομα συνήθως καταπολεμούν τη μόλυνση πριν εξαπλωθεί στους πνεύμονες. Μόλις φτάσει στους πνεύμονες, η πάθηση τυπικά αντιμετωπίζεται με αντιμυκητιακό φάρμακο.

 

 

 

Μία Μαρτυρία

 

 

Ο Craig Mather, ένας 43χρονος πατέρας τριών παιδιών, υπέστη σοβαρή λοίμωξη από πνεύμονες που σχετίζεται με τη μούχλα, επειδή συνήθιζε να στεγνώνει τα υγρά ρούχα στο καλοριφέρ του υπνοδωματίου του.

 

 

Ο Mather ήταν ασθματικός από την παιδική του ηλικία και είχε προσβληθεί από φυματίωση το 1997 και στους δύο πνεύμονες, γεγονός που τον εξασθένησε και του προκάλεσε ευπάθεια. Ο ίδιος αναφέρει: «Μόλις άρχισα να αναρρώνω ο γιατρός μου διάγνωσε πνευμονική ασπεργίλλωση και μου πρότεινε ειδικά φάρμακα για την καταπολέμηση της μυκητιακής λοίμωξης».

 

«Εντούτοις, παρατήρησα βήχα και νυχτερινή εφίδρωση, ιδιαίτερα όταν είχα υγρά ρούχα στο καλοριφέρ του δωματίου μου. Ο γιατρός μου είπε ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι χειρότερα. Έτσι τους τελευταίους 12 μήνες σταμάτησα πλέον να στεγνώνω τα ρούχα μου σε εσωτερικούς χώρους και παρατηρώ μια τεράστια βελτίωση στην υγεία μου».

 

 

 

Τι μπορείτε να κάνετε!

 

 

«Η καλύτερη λύση είναι να στεγνώνετε τα ρούχα σε εξωτερικό χώρο, ή σε ένα στεγνωτήριο, ή σε έναν καλά αεριζόμενο εσωτερικό χώρο μακριά από τα υπνοδωμάτια και τους χώρους διαβίωσης για να είναι ασφαλές», προτείνει ο καθηγητής Denning.

 

 

Εάν ο καιρός είναι ήπιος, κρατήστε τα παράθυρά σας ανοικτά για να φύγει η υγρασία, ή χρησιμοποιήστε έναν αφυγραντήρα για να απομακρύνετε την υγρασία από τον αέρα μέσα στο σπίτι σας. Καλή ιδέα επίσης είναι να ανοίξετε τα παράθυρα μετά το μαγείρεμα, ή να κάνετε ένα ντους για να περιορίσετε την υγρασία στο σπίτι σας, η οποία μπορεί επίσης να προκαλέσει την ανάπτυξη μούχλας στους τοίχους, τα κεραμίδια και την οροφή.

 

 

 

πηγή: fumara.gr