Δεν είναι όλοι οι αριστεροί ίδιοι...

Όπως οι ανήλικοι και οι "πειραγμένοι” αφελώς πιστεύουν πως τα παιδιά τα φέρνει ο πελαργός, έτσι και οι περισσότεροι αριστεροί πιστεύουν πως τον πλούτο και την ευημερία τα γεννούν οι "αγώνες” και τα αναπτυξιακά πλάνα κάποιων ακάματων ιδεοληπτικών.

 

Του Κώστα Στούπα 

 

Μεγαλύτερη απόδειξη της απάτης που όταν αποκαλύπτεται παρουσιάζουν σαν αυταπάτη είναι η φτώχεια που μαστίζει όσες κοινωνίες κυβέρνησαν και συνεχίζουν να κυβερνούν οι αναδιανομείς του ιδρώτα των άλλων.

 

Ακόμη και στις λάιτ εκδοχές της σοσιαλδημοκρατίας της Δύσης στις οκταετίες των δημοκρατών αριστερών μοιράζουν τον πλούτο που δρομολόγησαν οι οκταετίες των ανάλγητων μονεταριστών...

 

Το τελευταίο "νούμερο” που ανεβάζει το τσίρκο που παριστάνει την κυβέρνηση είναι η λιτανεία ενός Αναπτυξιακού Συνεδρίου που περιφέρει εδώ και μήνες σε διάφορες επαρχιακές πόλεις προς τέρψιν των ξενοδόχων και των κέτερινγκ που αναλαμβάνουν να φιλοξενήσουν, να ποτίσουν και να ταΐσουν τον συρμό των μετακλητών που υποδύεται τους επενδυτές...

 

Αφού κατέστρεψαν την οικονομία με φόρους και capital control τώρα υποκρίνονται πως θα της δώσουν το φιλί της ζωής με βασκανίες και χορούς της βροχής.

 

Η ευκαιρία που χάθηκε

Η ευκαιρία για το σοβιετικού τύπου ελληνικό δημόσιο ήταν μια και χάθηκε στις αρχές αυτής της χρεοκοπίας όταν ετέθη η ιδέα και απορρίφθηκε μετά βδελυγμίας από αριστερούς και δεξιούς κρατικοδίαιτους καρεκλοκένταυρους.

 

Όταν πριν λίγα χρόνια στην αρχή της κρίσης ετέθη το θέμα της παράκαμψης της υψηλής φορολογίας, της γραφειοκρατίας και της υψηλής διαφθοράς που χαρακτηρίζει την κομματοκρατούμενη δημόσια διοίκηση, μέσω της δημιουργίας Ελεύθερων Οικονομικών Ζωνών, όλοι τούτοι οι αγωνιστές, προέβαλαν σθεναρή αντίσταση και ματαίωσαν κάθε πιθανότητα παράκαμψης του καρκινώματος που κατατρώει τη χώρα.

 

Το επιχείρημα τότε ήταν πως δεν θα δημιουργούσαμε ζώνες με μισθούς Βουλγαρίας.

 

Το αποτέλεσμα ήταν η απουσία επενδύσεων στην επικράτεια να πιέσει σταδιακά όλους τους μισθούς σε επίπεδα Βουλγαρίας με τις τιμές όμως να παραμένουν λόγω υψηλή φορολογίας και κλειστών αγορών, σε επίπεδα Γερμανίας. Μπίνγκο!

 

Αν το 2010 είχαμε δρομολογήσει μερικές ελεύθερες οικονομικές ζώνες ανά την επικράτεια ίσως να είχαμε καταφέρει να κρατήσουμε τους περισσότερους από τις εκατοντάδες χιλιάδες υψηλής ειδίκευσης δυναμικού που έφυγαν στο εξωτερικό, θα είχαμε καταφέρει να κρατήσουμε τους μισθούς ψηλότερα (η ζήτηση για θέσεις εργασίας και μόνο αυτή ορίζει το ύψος των μισθών) αλλά θα είχαμε καταφέρει και να εξασφαλίσουμε περισσότερα (λιγότερα από περισσότερους) έσοδα για τα ασφαλιστικά και τα δημόσια ταμεία.

 

Τα λιγότερα έσοδα (λόγω χαμηλότερης φορολογίας και εισφορών) είναι καλύτερα από το καθόλου έσοδα όσων φεύγουν ή μένουν άνεργοι...

 

Δεν είναι παντού όμως οι αριστεροί υποκριτές σαν τους επισκόπους του γνωστού σκανδάλου που δημοσίως διακηρύττουν την αγνότητα και την αποχή και ιδιωτικώς παρασύρουν ανηλίκους...

 

Πάρτε για παράδειγμα τους αριστερούς της Ουρουγουάης...

 

Η χρεοκοπία της Αργεντινής και της Βραζιλίας πριν 15-20 χρόνια όπως ήταν φυσικό έπληξε και τη γειτονική Ουρουγουάη. Η χώρα αναγκάστηκε τότε να καταφύγει στο ΔΝΤ και να αποφύγει τη στάση πληρωμών.

 

Οι αριστεροί της Ουρουγουάης όμως δεν μοιάζουν με τους Έλληνες. Το κεντροαριστερό μέτωπο FA που κυβέρνησε τη χώρα από το 2005 όχι μόνο δεν απέκρουσε δαιμονοποιόντας τις ελεύθερες οικονομικές ζώνες αλλά τις δημιούργησε και τις προστάτευσε.

 

Στην Ελλάδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι αριστεροί αρέσκονται να δείχνουν φωτογραφίες του προέδρου Χοχέ Μουχίκα (ενός παλιού αντάρτη) να οδηγεί ένα σαραβαλιασμένο σκαραβαίο ή να περιμένει στην ουρά στο δημόσιο ιατρείο. Ποτέ δεν τόλμησαν να πουν όμως πως ο Μουχίκα ήταν αυτός που συνέβαλε στη δημιουργία των ελεύθερων οικονομικών ζωνών.

 

Η Κεντροαριστερή κυβέρνηση της Ουρουγουάης φρόντισε να μειώσει την οικονομική εξάρτηση της χώρας από τις ασταθείς γειτονικές Αργεντινή, Βραζιλία κλπ. Μεταξύ 2001 και 2016 το μερίδιο των εξαγωγών προς τη Βραζιλία και την Αργεντινή μειώθηκε από 37% σε 21%.

 

Φυσικά σαν αριστερή κυβέρνηση δεν αύξησε, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, τις δημόσιες δαπάνες, γεμίζοντας το δημόσιο μετακλητούς, αλλά αύξησαν τις δαπάνες για τεχνολογικές έρευνες έτσι ώστε και οι κτηνοτροφικές μονάδες να δικτυωθούν.

 

Ενώ η Αργεντινή έβαζε δασμούς για να διατηρήσει τις εγχώριες τιμές ψηλά, η Ουρουγουάη έγινε η πρώτη χώρα της Λατινικής Αμερικής που έκανε όλες τις εξαγωγές βοείου κρέατος ηλεκτρονικά ανιχνεύσιμες, προκειμένου να καθησυχαστούν οι αγοραστές από τα προβλήματα του αφθώδους πυρετού.

 

Μεταξύ 2005 και 2012 οι εξαγωγές βοείου κρέατος της Αργεντινής μειώθηκαν κατά τα τρία τέταρτα. Η Ουρουγουάη πραγματοποιεί πλέον μεγαλύτερες εξαγωγές βοδινού.

 

Όπως γράφει ο Economist σε σχετικό άρθρο: "Οι κυβερνήσεις του FA (κεντροαριστερού συνασπισμού) έμειναν σταθερές με τις ορθολογικές οικονομικές πολιτικές που κληρονόμησαν και με τις πρακτικές που καθιστούν τη χώρα ελκυστική για τους επενδυτές, όπως η χαμηλή φορολογία και η ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας από πολιτική επιρροή...”

 

Βλέπετε κάποια ομοιότητα με τους εγχώριους "κατσαπλιάδες” που παριστάνουν του αριστερούς;

 

Η Ουρουγουάη συνέχισε να αναπτύσσεται ακόμη και μετά την πτώση της Βραζιλίας και της Αργεντινής στην ύφεση το 2014.

 

pin

 

Η μεσαία τάξη της χώρας, όπως ορίζεται από την Παγκόσμια Τράπεζα, αυξήθηκε από το 39% του πληθυσμού το 2003 σε 71% το 2015. Το κατά κεφαλήν εισόδημα της Ουρουγουάης είναι το υψηλότερο στη Λατινική Αμερική.

Το FN κατά πάσα πιθανότητα θα χάσει τς επόμενες εκλογές μετά από 15 χρόνια διακυβέρνησης. Θα έχει βάλει όμως για παρακαταθήκη για να επανέλθει χωρίς να χρειάζεται να ναρκοθετήσει το πλοίο στα χέρια του επόμενου...

Δεν είναι όλοι οι αριστεροί ίδιοι...