Δεν πήγα καλά στις Πανελλήνιες - Και τώρα τι;

Οι Πανελλήνιες τελείωσαν αλλά πολλοί μαθητές νιώθουν ότι δεν έδωσαν το 100% τους, δεν μπόρεσαν να λειτουργήσουν ίσως λόγω έντονου άγχους και δεν νιώθουν ότι τα πήγαν καλά.

 

Όποια κι αν είναι τα αποτελέσματα δείτε τις παρακάτω γραμμές που στόχο έχουν να σας δώσουν μια άλλη οπτική για το μέλλον και τις δυνατότητές σας.

 

 

  • Δεν «απέτυχες» στις Πανελλήνιες

Μην βάλεις αυτή τη λέξη στο μυαλό σου είναι υπερβολικά αρνητική και σου ρίχνει τις ευθύνες για κάτι όχι και τόσο σημαντικό όσο η προσωπική σου ευτυχία. Εάν προσπάθησες και παρόλα αυτά δεν πήγες καλά απλά σκέψου ότι ήταν άλλο ένα τεστ που υπήρχαν πιθανότητες να μην ξέρεις τις απαντήσεις. Δεν είσαι υποχρεωμένος να ξέρεις τα πάντα και μην είσαι αυστηρός με τον εαυτό σου.

 

 

  • Το Πανεπιστήμιο δεν είναι μονόδρομος

Υπάρχουν αρκετοί διέξοδοι αρκεί να ξέρουμε τι θέλουμε και πως να το επιτύχουμε. Κάνε την έρευνά σου κι εσύ. Θα εντυπωσιαστείς από το πόσοι επαγγελματίες γύρω σου δεν έχουν περάσει το πανεπιστήμιο αλλά έχουν μορφωθεί σε κάποιον άλλο φορέα.

 

 

  • Εάν υπάρχει η δυνατότητα βγες για σπουδές στο εξωτερικό

'Αλλη εμπειρία, άλλα εφόδια, περισσότερη γνώση από πολλές απόψεις. 

 

 

  • Κάνε restart

Σκέψου τι θες από τη ζωή σου, πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε κάποια χρόνια και δες τους δρόμους που μπορείς να ακολουθήσεις. 

 

 

  •  Μην απελπίζεσαι από την απογοήτευση στα μάτια των γονιών σου

Είναι πολλοί οι λόγοι που δεν έχουν να κάνουν με σένα. Ίσως το ήθελαν κι εκείνοι στα νιάτα τους, ίσως η μαμά σκέφτεται ότι τώρα (αν είσαι αγόρι) θα πρέπει να πας φαντάρος, ίσως σκέφτονται οικονομικά το τι θα χρειαστείς.

Πάντως μην ανησυχείς, δεν είναι κάτι μόνιμο. Η αγάπη τους θα νικήσει την όποια ανησυχία τους.

 

 

Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

 

mothersblog.gr