Δεν θα πιστεύετε ποια συνήθεια μπορεί να συμβάλει στο αδυνάτισμα

Σύμφωνα με νέα έρευνα, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ενδοκρινολογίας στη Βαρκελώνη, το να βγάζουμε τα παπούτσια μας, όταν μπαίνουμε στο σπίτι, και το να αντικαθιστούμε τα χαλιά με ξύλινα δάπεδα, μπορεί να βοηθήσουν στο αδυνάτισμα.

 

 

 

Ανασκόπηση (μετα-ανάλυση) μελετών, που έκαναν ερευνητές από τα Πανεπιστήμια Aveiro και Beira Interior στην Πορτογαλία, έδειξε ότι αυτές οι συνήθειες εμποδίζουν την συσσώρευση περιβαλλοντικών χημικών ουσιών στο σπίτι, οι οποίες σχετίζονται με την δημιουργία λίπους στο σώμα.

 

Πιο συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι η διατροφή, η οικιακή σκόνη και κάποια προϊόντα καθημερινής χρήσης, όπως τα χημικά καθαρισμού, τα μαγειρικά σκεύη ή τα καλλυντικά, είναι οι μεγαλύτερες πηγές μολυσματικών ουσιών.

 

Οι ερευνητές έκαναν επτά συστάσεις, για να ελαχιστοποιήσουμε την συσσώρευση αυτών των ουσιών, που προκαλούν παχυσαρκία.

 

Αυτές περιλαμβάνουν την επιλογή φρέσκων, βιολογικών και χωρίς φυτοφάρμακα τροφίμων, αντί για τυποποιημένα προϊόντα - ιδιαίτερα αυτά που περιέχουν έναν μακρύ κατάλογο συστατικών στο πίσω μέρος τους.

 

Συνιστούν, επίσης, να βγάζουμε τα παπούτσια κατά την είσοδό μας στο σπίτι, για να αποφευχθεί η προσθήκη μολυσματικών ουσιών σε εσωτερικούς χώρους, να βάζουμε ηλεκτρική σκούπα συχνά, για να σταματήσουν οι χημικές ουσίες να μπλέκονται με τη σκόνη του σπιτιού, καθώς και να αφαιρούμε τα χαλιά από τους χώρους εργασίας και από τα σπίτια μας και να τα αντικαθιστούμε με ξύλινα πατώματα.

 

Τέλος, συνιστούν τη μετάβαση από τα πλαστικά δοχεία σε γυαλί ή αλουμίνιο και την αποφυγή συνθετικών προϊόντων καθαρισμού.

 

Η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Ana Catarina Sousa δήλωσε: "Αυτά είναι κάποια μικρά πρώτα βήματα, για να επιτευχθεί ένας πιο υγιεινός τρόπος ζωής χωρίς παχυσαρκία, αλλά είναι, πραγματικά, ένα καλό ξεκίνημα. Ουσιαστικά, προτείνουμε να προσέξετε την διατροφή σας και να ξεφορτωθείτε την οικιακή σκόνη.

 

Οι ενήλικες εισπνέουν περίπου 50mg σκόνης κάθε μέρα και τα παιδιά δύο φορές περισσότερο, οπότε, το να διατηρούμε καθαρό το σπίτι μας, είναι ένα πολύ αποτελεσματικό μέτρο. Και να χρησιμοποιείτε ένα υγρό πανί για να σκουπίσετε τα έπιπλά σας και όχι ένα προϊόν καθαρισμού, που μπορεί να περιέχει πολλά από αυτά τα χημικά".

 

healthmag.gr