Δίαιτα υπεύθυνη για μυωπία

Όσον αφορά τη μυωπία, το φαγητό που τρώνε τα παιδιά μπορεί να έχει εξίσου σημαντικό ρόλο, όσο τα βιβλία και οι οθόνες των υπολογιστών. Οι δίαιτες πλούσιες σε άμυλο, δηλαδή δίαιτες πλούσιες σε ψωμί και δημητριακά, αυξάνουν τα επίπεδα της ινσουλίνης. Το γεγονός αυτό επηρεάζει την ανάπτυξη του οφθαλμικού λοβού, τροποποιώντας τον ώστε να γίνει αφύσικα μακρύτερος, και με τον τρόπο αυτό να προκληθεί μυωπία. Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα μιας ομάδας επιστημόνων της οποίας ηγείται μια εξελικτική βιολόγος από τοπανεπιστήμιο Colorado State university, η Loren Cordain, και η Jennie Brand Miller, διατροφολόγος από το πανεπιστήμιο του Sydney.

 

Η θεωρία τους θα μπορούσε πιθανώς να εξηγήσει τη δραματική αύξηση της μυωπίας στις ανεπτυγμένες χώρες τα τελευταία 200 χρόνια. Αυτή τη στιγμή, η μυωπία εμφανίζεται στο 30% του ευρωπαϊκού πληθυσμού. Ο ρυθμός της πέψης του αμύλου είναι ταχύτερος με τα νέα επεξεργασμένα ψωμιά και δημητριακά. Ως απόκριση σ’ αυτήν την γρήγορη πέψη, το πάγκρεας εκκρίνει περισσότερη ινσουλίνη.Tα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης οδηγούν σε πτώση των επιπέδων της πρωτεϊνης binding protein-3. Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να διαταράξει τη διαδικασία που καθορίζει το μήκος του οφθαλμικού βολβού και την ανάπτυξη του φακού. Αν ο λοβός μεγαλώσει υπερβολικά, ο φακός δεν μπορεί πλέον να μεταβληθεί αρκετά ώστε να εστιάσει επακριβώς μια εικόνα στον αμφιβληστροειδή.

 

Σύμφωνα με τον James Mertz, βιοχημικό στο πανεπιστήμιο New England College of Optometry, η όλη ιδέα είναι πρωτοποριακή αλλά πειστική ταυτόχρονα. Σύμφωνα με τον Bill Stell του πανεπιστημίου του Calgary στον Καναδά, για επιστήμονες που εργάζονται πάνω σε παράγοντες αύξησης μέσα στο μάτι, η όλη ιδέα κάθε άλλο παρά πρωτοποριακή είναι, και μάλλον αναμενόμενη.

 

 

Το ίδρυμα του Metz σχεδιάζει τώρα να κάνει μελέτες σε ζώα. Ήδη βέβαια υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να υποστηρίξουν αυτή τη θεωρία. Ενώ στις αρχές του τελευταίου αιώνα λιγότεροι από 1% των κατοίκων των νησιών Inuit εμφάνιζαν μυωπία, τα ποσοστά σήμερα έχουν εκτοξευθεί στο 50%. Τα αίτια για την απότομη αυτή αύξηση αρχικά αποδίδονταν στην αύξηση που σημειώθηκε στην ανάγνωση, λόγω της ξαφνικής έλευσης της λογοτεχνίας και της εξαναγκασμένης μόρφωσης που επιβλήθηκε στις κοινωνίες αυτές. Όμως ενώ η ανάγνωση μπορεί να παίζει ρόλο, δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί η μυωπία έχει παραμείνει χαμηλή σε κοινωνίες που έχουν υιοθετήσει το δυτικό τρόπο ζωής αλλά όχι τη δυτική δίαιτα.

 

Στα νησιά Vanuatu έχουν υποχρεωτικά 8 ώρες σχολείο την ημέρα. Παρόλαυτά, το ποσοστό της μυωπίας στα παιδιά αυτά είναι μόνο 2%. Η διαφορά είναι ότι οι κάτοικοι των νησιών αυτών τρώνε ψάρια και καρύδες και όχι ψωμί και δημητριακά. Η θεωρία επίσης συνάδει με τις παρατηρήσεις ότι οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν μυωπία αν είναι υπέρβαροι ή αν έχουν διαβήτη, επειδή και οι δύο προαναφερθείσες καταστάσεις συνδέονται με αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης. Η εξέλιξη της μυωπίας επίσης, φαίνεται να είναι πιο αργή σε παιδιά που καταναλώνουν αυξημένα ποσά πρωτεϊνών.