Δήμος Σικυωνίων: Νέα χρηματοδότηση για την πρόσβαση των ΑμεΑ στην παραλία

Την αυτόνομη, ασφαλή και ανεμπόδιστη πρόσβαση των ΑμΕΑ και των εμποδιζόμενων γενικά ατόμων σε δύο από τις σημαντικότερες παραλίες του δήμου Σικυωνίων εξασφαλίζει η πρόσφατη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020») του έργου «Δημιουργία Ολοκληρωμένων Τουριστικών Προσβάσιμων Θαλάσσιων Προορισμών για ΑμΕΑ στην Δ.Ε. Σικυωνίων», με το ποσό των 120.000€.

 

Η ενέργεια, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της συνολικής κοινωνικής πολιτικής του δήμου Σικυωνίων, αφορά την παραλία του Κιάτου και του Κάτω Διμηνιού, οι οποίες συγκεντρώνουν υψηλό τουριστικό πληθυσμό κατά την θερινή περίοδο.

 

Με δεδομένο ότι η ανεμπόδιστη πρόσβαση των ΑμΕΑ σε όλες τις δράσεις και δραστηριότητες της κοινωνίας δεν είναι προνόμιο αλλά δικαίωμα, ο δήμος Σικυωνίων υπέβαλε σχετική πρόταση, εξασφάλισε τη χρηματοδότηση και προχωρά με γοργούς ρυθμούς στην υλοποίηση του έργου.

 

Η θερινή περίοδος του 2019 θα βρει τις δυο παραλίες διαμορφωμένες με τον ανάλογο εξοπλισμό και το έργο αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων και επισκεπτών με αναπηρία, οι οποίοι θα μπορούν να χαρούν τη θάλασσα.

 

Όπως εξηγεί ο δήμαρχος Σικυωνίων κ. Σπύρος Σταματόπουλος “Η εγκατάσταση αυτών των υποδομών στις παραλίες μας, θα προσφέρει εύκολη πρόσβαση στη θάλασσα σε άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) με πολλαπλά κοινωνικοοικονομικά οφέλη για το δήμο μας. Κεντρικός στόχος της προνοιακής μας πολιτικής για τα άτομα με αναπηρία είναι να τους προσφέρουμε μια καλύτερη καθημερινότητα μέσα από την ισότιμη πρόσβαση και συμμετοχή τους σε όλες τις κοινωνικές δραστηριότητες. Αποτελεί πάγια πολιτική μας η υποστήριξη των δικαιωμάτων των συνανθρώπων μας με κινητικά προβλήματα και στο πλαίσιο αυτό προσπαθούμε να τους συνδράμουμε με κάθε διαθέσιμο μέσο, ώστε να τους διασφαλίσουμε καλύτερη ποιότητα ζωής”.

 

Tι περιλαμβάνει το έργο 

 

Το έργο αφορά την προμήθεια και εγκατάσταση δύο ολοκληρωμένων τουριστικών προσβάσιμων από ΑμΕΑ θαλάσσιων υποδομών στην Δ.Κ. Σικυώνος (Κιάτο) και στην Τ.Κ. Κάτω Διμηνιού.

 

Εκάστη παρέμβαση θα περιλαμβάνει:

 

• Μία διάταξη αυτόνομης πρόσβασης

 

• Μία ντουζιέρα

 

• Έναν ξύλινο διάδρομο πρόσβασης

 

• Ένα Ξύλινο αποδυτήριο

 

• Πέντε χώροι σκίασης – Ομπρέλες

 

• Μία χημική τουαλέτα

 

• Πέντε πληροφοριακές πινακίδες για την κατάδειξη θέσεων και εξοπλισμών

 

• Ένα σύστημα τηλεμετρίας για την εξ αποστάσεως πληροφόρηση των χρηστών για τις συνθήκες περιβάλλοντος.

 

Στο σύνολό τους οι υποδομές που θα δημιουργηθούν θα είναι μη μόνιμες κατασκευές, οι οποίες θα διασφαλίζουν την αυτόνομη, ασφαλή και ανεμπόδιστη πρόσβαση των ΑμΕΑ και γενικότερα των εμποδιζόμενων ατόμων στις παραλίες και στη θάλασσα, ενώ δεν θα αλλοιώνουν το τοπογραφικό ανάγλυφο.

 

Η πράξη έχει έντονο κοινωνικό χαρακτήρα καθώς στα αναμενόμενα οφέλη από την υλοποίηση του έργου είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των μόνιμων κατοίκων του Δήμου Σικυωνίων, αλλά και του μεγάλου αριθμού επισκεπτών κατά την θερινή περίοδο.

 

Επιπλέον ως έμμεσο θετικό αποτέλεσμα θεωρείται η ύπαρξη προϋποθέσεων για περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού της περιοχής.

 

 

Φωτό αρχείου