Έγιναν... καπνός 16 εκατομμύρια ευρώ που πήρε η Ελλάδα για πυρανίχνευση

Μετά τις πολύνεκρες πυρκαγιές στην Ηλεία το 2007 η Ελλάδα έλαβε ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 16 εκατομμυρίων ευρώ για την εγκατάσταση συστημάτων ανίχνευσης πυρκαγιών, όμως σχεδόν κανένα από τα έργα δεν υλοποιήθηκε ή ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ.

Συνολικά δρομολογήθηκαν 10 προγράμματα έγκαιρης πυρανίχνευσης σε περιοχές της Αττικής, της ευρύτερης Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου, όμως σήμερα το μοναδικό που είναι λειτουργικό σε ικανοποιητικό βαθμό βρίσκεται στη Μεσσηνία.

Ο μηχανισμός που προοριζόταν για την ανατολική Αττική, όπου η καταστροφική πυρκαγιά του Ιουλίου στοίχισε την ζωή σε τουλάχιστον 94 ανθρώπους, ουδέποτε λειτούργησε και εν τέλει «λεηλατήθηκε». Η υπόθεση έχει παραπεμφθεί στην Δικαιοσύνη.

Το συνηθέστερο πρόβλημα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι αφότου εγκατασταθούν οι μηχανισμοί πρόληψης με ευρωπαϊκούς πόρους η Ελλάδα δεν διαθέτει επαρκή κονδύλια για την συντήρηση και λειτουργία τους. Συνεπώς, τα έργα είτε ουδέποτε λειτουργούν είτε δεν ολοκληρώνονται.

Σημειώνεται πως την Τετάρτη η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου προανήγγειλε την δημιουργία «πρότυπου» συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για έντονα καιρικά φαινόμενα, που θα αποσκοπεί πρωτίστως στην αντιμετώπιση πλημμυρών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ