Είναι οριστικό – Η ExxonMobil ξεκινά γεωτρήσεις στην Κύπρο εντός του 2018

Η ExxonMobil βρίσκεται στο τελικό στάδιο προετοιμασίας για τις πρώτες δύο διερευνητικές γεωτρήσεις στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της εταιρείας για την Ελλάδα, τη Ρωσία και την Κασπία, Τρίσταν Άσπρεϊ, στο φόρουμ, που διοργάνωσε στη νέα έδρα του Bloomberg στο Λονδίνο, ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων.

 

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο κ. Άσπρεϊ διευκρίνισε ότι οι γεωτρήσεις θα ξεκινήσουν εντός του τέταρτου τριμήνου του έτους -χωρίς να είναι σε θέση να δώσει ακριβείς ημερομηνίες- και θα συνεχιστούν με την αλλαγή του χρόνου.

 

Κληθείς να σχολιάσει τις απειλές της Τουρκίας, ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil ανέφερε ότι η εταιρεία ήταν ενήμερη για την «ιδιαίτερη» γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή από την αρχή, προσθέτοντας ότι είναι θέμα, η λύση του οποίου αφορά τις κυβερνήσεις. «Είμαστε χαρούμενοι που είμαστε στην Κύπρο», συμπλήρωσε ο κ. Άσπρεϊ.

 

Στο τέλος του έτους αρχίζουν οι δοκιμαστικές γεωτρήσεις

Στο ίδιο φόρουμ, παρουσιάστηκε το πλήρες φάσμα των ευκαιριών και του περιβάλλοντος που προσφέρει η Κύπρος στους επενδυτές.

 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης συνόψισε στην εναρκτήρια ομιλία του τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η Κύπρος ως επενδυτικός προορισμός και τόνισε ότι η συνετή δημοσιονομική διαχείριση και οι φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις έχουν αποδώσει καρπούς.

 

Στη δική του ομιλία ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης επίσης αναφέρθηκε στη «σταθερή και συνετή δημοσιονομική πολιτική» που θα συνεχιστεί, προσθέτοντας ότι η Κύπρος «έχει ανακάμψει αλλά δεν εφησυχάζει».

 

 Όπως χαρακτηριστικά συμπλήρωσε ο υπουργός, «ξέρουμε ότι έχουμε ακόμα προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε και αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να βελτιωθούμε σε ορισμένους τομείς».

 

Ανέφερε ενδεικτικά ότι οι τράπεζες έχουν ακόμα προκλήσεις, σημειώνοντας πως τα υψηλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα μειώνονται μεν σταθερά αλλά σταδιακά, ότι υπάρχει ανάγκη βελτίωσης της αποτελεσματικότητας του δικαστικού συστήματος και ότι χρειάζονται επενδύσεις στην καινοτομία.

 

Προσέφερε δε τη δέσμευση ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα επιμείνει στην πολιτική της και στην προώθηση της πλούσιας μεταρρυθμιστικής ατζέντας της.

 

Τις δικές του τοποθετήσεις έκανε στο πλαίσιο συζήτησης ως μέλος του πάνελ και ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, ο οποίος επισήμανε αρχικά την ενίσχυση των εμπορικών εξαγωγών.

 

Στο κομμάτι του τουρισμού αναφέρθηκε στην περαιτέρω αύξηση αφίξεων και εσόδων φέτος, σε επίπεδα ρεκόρ, παρά την ανάκαμψη ανταγωνιστών. Τόνισε δε ότι μαζί με την ίδρυση του Υφυπουργείου Τουρισμού θα επιδιωχθεί και η προσέλκυση ακόμα ποιοτικότερου και οικονομικά αποδοτικότερου τουρισμού.

 

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στη δραστηριοποίηση διεθνών κολοσσών στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε όλες τις νεότερες εξελίξεις, όπως τη συμφωνία με την Αίγυπτο για τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου προς υγροποίηση. «Είναι μέρος ενός μεγαλύτερου σχεδίου δημιουργίας ενός διαδρόμου φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο», σημείωσε ο κ. Λακκοτρύπης αναφερόμενος στη συγκεκριμένη συμφωνία.

 

Στο ίδιο πάνελ ο Αντιπρόεδρος της ExxonMobil Exploration για Ελλάδα, Ρωσία και Κασπία Τρίσταν Άσπρεϊ είπε ότι η εταιρεία βρίσκεται στα τελικά στάδια προετοιμασίας για τις δύο πρώτες διερευνητικές γεωτρήσεις στο τεμάχιο 10.

 

Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ διευκρίνισε ότι οι γεωτρήσεις θα ξεκινήσουν εντός του τέταρτου τριμήνου του έτους, χωρίς να είναι σε θέση να δώσει ακριβείς ημερομηνίες και θα συνεχιστούν και με την αλλαγή του χρόνου.

 

Κληθείς να σχολιάσει τις απειλές της Τουρκίας, ο Αντιπρόεδρος της ExxonMobil είπε ότι η εταιρεία ήταν ενήμερη για την «ιδιαίτερη» γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή από την αρχή, προσθέτοντας ότι είναι θέμα του οποίου η λύση αφορά τις κυβερνήσεις. «Είμαστε χαρούμενοι που είμαστε στην Κύπρο», συμπλήρωσε ο κ. Άσπρεϊ.

 

O Διευθυντής της City of Dream Mediterranean της Melco Resorts & Entertainment Άντι Τσόι εξήγησε ότι η εταιρεία του επέλεξε να επενδύσει στην Κύπρο και στο καζίνο λόγω της πολιτικής σταθερότητας, της διαφάνειας που υπήρξε, της αίσθησης του επείγοντος, όπως επίσης λόγω της «μοναδικής» γεωγραφικής θέσης της Κύπρου.

 

Σε ερώτηση για το κατά πόσο το Brexit απειλεί την κυπριακή οικονομία, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν επιπτώσεις στον τουρισμό και στο εμπόριο, εκφράζοντας την ελπίδα για ένα «μαλακό» Brexit. Πρόσθεσε ότι ταυτόχρονα το Brexit παρουσιάζει και ευκαιρίες προσέλκυσης επιχειρήσεων ή δραστηριοτήτων τους στην Κύπρο.

 

O Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων, Μιχάλης Μιχαήλ απαρίθμησε στη δική του τοποθέτηση τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η Κύπρος ως εταιρική έδρα διεθνών επιχειρήσεων και τόνισε τη σημασία της επιστροφής της Κύπρου σε επενδυτική βαθμίδα μετά από 6,5 χρόνια.

 

Εν όψει Brexit, ο κ. Μιχαήλ διατύπωσε την εκτίμηση ότι διανοίγονται ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες προώθησης της Κύπρου ως ελκυστικού προορισμού για μεταφορά εταιρικής έδρας ή και μέρους των δραστηριοτήτων πολυεθνικών εταιρειών. Ο Διευθυντής Ευρώπης του Bloomberg Κώνσταντιν Κοτζιάς σημείωσε στον εισαγωγικό χαιρετισμό του ότι η εικόνα στην Κύπρο έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία πέντε χρόνια και πλέον η χώρα αποτελεί ενδιαφέρουσα και συναρπαστική προοπτική για τους επενδυτές.

 

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγιναν ανοικτές συζητήσεις με πάνελ σε τρεις διαφορετικές θεματικές ενότητες, στις οποίες συμμετείχαν μερικοί από τους πρωταγωνιστές της κυπριακής οικονομικής σκηνής: πέρα από τους υπουργούς κ.κ. Γεωργιάδη και Λακκοτρύπη και τα στελέχη της ExxonMobil και της Melco, η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου Δήμητρα Καλογήρου, ο Εκτελεστικός Σύμβουλος της Κεντρικής Τράπεζας Κωσταντίνος Ηροδότου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου Τζον Χούρικαν, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Τράπεζας Ιωάννης Μάτσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Deloitte Cyprus Κρίστης Χριστοφόρου, ο Εκτελεστικός Διευθυντής της PwC Κυριάκος Κόκκινος, ο Διοικητικός Σύμβουλος της KPMG Δημήτρης Βάκης, ο μέτοχος της EY Cyprus Στέλιος Δημητρίου και ο Πρόεδρος της Columbia Shipmanagment LTD Μαρκ Ο’ Νιλ.

 

Η πρώτη ενότητα αφορούσε τη βιώσιμη ανάπτυξη των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, η δεύτερη επικεντρώθηκε στο επιχειρηματικό περιβάλλον της Κύπρου ενόψει του Brexit, ενώ στο πλαίσιο της τρίτης ενότητας εκπρόσωποι πολυεθνικών εταιρειών που διατηρούν έδρα ή έχουν επενδύσει στο νησί μοιράστηκαν πολύτιμες πληροφορίες για τους τομείς ανάπτυξης, τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που προσφέρει η Κύπρος με βάση τις δικές τους εμπειρίες.

Πηγή: ΑΠΕ/ΚΥΠΕ/Hellasjournal