"Είναι υποχρέωσή μας να αναδείξουμε το SPA Λουτρακίου"

Ο Ιαματικός τουρισμός αποτελεί την πρώτη μορφή τουρισμού υγείας και μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική πηγή εσόδων. Με κείμενό του σε γνωστό Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης, ο υποψήφιος με το συνδυασμό της Μαρίας Πρωτοπαππά, Γιάννης Κατάκης, επισημαίνει τις δυνατότητες ανάπτυξης που προσφέρουν οι ιαματικές πηγές, για το σύνολο της πόλης του Λουτρακίου...

 

Ο Ιαματικός τουρισμός είναι πρώτη μορφή τουρισμού υγείας η οποία είναι γνωστή από αρχαιοτάτων χρόνων. 

Οι δραστηριότητες που περιλαμβάνει έχουν σχέση με την αποκατάσταση της ψυχικής και σωματικής υγείας αλλά και την βελτίωση της ευεξίας των επισκεπτών που έρχονται για την χρήση των φυσικών αυτών πόρων.

Σε πολλές περιοχές που είχαν την τύχη να έχουν ιαματικές πηγές, αποτελεί μια σημαντική πηγή εσόδων.

 

Στην Ελλάδα και στην κεντρική Ευρώπη υπάρχουν αρκετά κέντρα ιαματικού τουρισμού, ένα απο τα πιο σύγχρονα SPA με άριστες εγκαταστάσεις και εξαιρετικό ιαματικό νέρο και με την ιστορία του να ξεκινάει πριν 3.000 χρόνια όταν οι αρχαίοι Έλληνες, κατόπιν οι Ρωμαίοι, και οι Βυζαντινοί, είχαν ανακαλύψει την αρχαία εναλλακτική προσέγγιση
για θεραπεία και πρόληψη, η ψυχοσωματική χαλάρωση και αναζωογόνηση.

 

Είναι υποχρεώση μας να αναδείξουμε το SPA Λουτρακίου και να μην συνεχίσει την φθίνουσα πορεία-από πανελλαδική έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018 για τον Σύνδεσμο Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας σε δείγμα 1.037 ατόμων γνωστά σε Πανελλαδικη εμβέλεια έχουν τα λουτρά Πόζαρ της Αριδαίας (σε ποσοστό 36%) και τα λουτρά Αιδηψού (35%).

 

Με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα από τον πλούτο των ιαματικών πηγών που υπάρχουν, είναι μια σημαντική ευκαιρία για το Λουτράκι.

Υπάρχει αρκετά μεγάλο περιθώριο για την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού έτσι ώστε να γίνει προσέλκυση μεγάλου αριθμού τουριστών για τις φυσικές αυτές πηγές, η αύξηση της κίνησης από την ανάπτυξη της συγκεκριμένης μορφής τουρισμού θα δώσει σημαντικά έσοδα στον Δημο που τα έχει τόσο πολύ ανάγκη αλλα και στην τοπική αγορά, ο συνδυασμός της υδροθεραπείας δίνει παράλληλα και την δυνατότητα στο επισκέπτη για δυο περίπου εβδομάδες διακοπών από τις οποίες προκύπτουν έσοδα στην περιοχή που λειτουργεί το κέντρο υδροθεραπείας.

 

Είναι αναγκαία μια αναλυτική παρουσίαση της περιοχής αλλά κυρίως των ευεργετικών επιδράσεων της υδροθεραπείας από τα νερά των ιαματικών πηγών. Είναι επομένως αναγκαία η αξιοποίηση κάθε δυνατότητας ανάπτυξης που δίνεται στο συγκεκριμένο τομέα.

Ως προς αυτό μπορούν να συμβάλουν κάποια χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την ενίσχυση επενδύσεων στο τουρισμό.

 

Με θέληση και γνώση μπορούμε να πάμε το SPA και την τουριστική επισκεψιμότητα σε πολύ καλύτερα επίπεδα.

 

 

Γιάννης Κατάκης

Χρηματιστηριακός Αναλυτής

υπ. Δημοτικός Σύμβουλος με το συνδυασμό της Μαρίας Πρωτοπαππά "Δύναμη Δημιουργίας με θέληση και γνώση"