'Εκδοση των Οκτώ: Απορριπτική η εισήγηση της εισαγγελέως

Δεν υπάρχουν τα εχέγγυα εκείνα που θα τους εξασφαλίσουν μια δίκαιη δίκη, υπάρχει το ενδεχόμενο να υποστούν βασανιστήρια, είπε η εισαγγελέας στην αγόρευσή της

 

 

«Όχι» στην έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών που έφτασαν στην χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γειτονική χώρα το καλοκαίρι του 2016, είπε στην αγορευσή της στο Τριμελές Συμβούλιο Εφετών η εισαγγελέας κυρία Ευγενία Κυβέλου. 

Όπως ανέφερε η εισαγγελική λειτουργός από το τρίτο κατά σειρά αίτημα των τουρκικών αρχών για έκδοση των 8 στρατιωτικών, δεν προκύπτει κανένα νέο στοιχείο που να επιτρέπει την έκδοση τους. Παράλληλα, η εισαγγελέας τόνισε ότι δεν υπάρχουν τα εχέγγυα εκείνα που θα τους εξασφαλίσουν μια δίκαιη δίκη, επισημαίνοντας ακόμη ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να υποστούν βασανιστήρια. 

Όπως τόνισε η κυρία Κυβέλου, σχετικά με  τις νέες αξιόποινες πράξεις που περιλαμβάνονται στο τρίτο αίτημα των τουρκικών αρχών, στο σχετικό φάκελο δεν περιγράφεται ο ρόλος των κατηγορουμένων ούτε προσδιορίζεται ο χρόνος και ο τόπος των αξιόποινων πράξεων που η Τουρκία τους αποδίδει. 

Με την έναρξη της διαδικασίας για την εξέταση του τρίτου αιτήματος των τουρκικών αρχών, στο συμβούλιο Εφετών εξετάστηκαν ώς μάρτυρες ο πρώην Γενικός Γραμματεάς του υπουργείου Δικαιοσύνης και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Γιαννης Ιωαννίδης και ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης. 

Με μελανά χρώματα οι δυο μάρτυρες περιέγραψαν την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, την απόλυση περίπου 4.500 δικαστών, επισημαίνοντας ότι η έκδοση των 8 στρατιωτικών στην Τουρκία ισοδυναμεί με εισιτήριο για βασανιστήριο και άδικη δίκη. «Το κράτος δικαίου στην Τουρκία αυτοκτόνησε» επεσήμαναν οι μάρτυρες, θέλοντας να καταδείξουν ότι η κατάσταση στη γείτονα από την έκδοση της απόφασης του Αρείου Πάγου και μετά όχι μόνο δεν έχει βελτιωθεί αλλά έχει χειροτερέψει.

Αξιοσημειώτη είναι και η παρατήρηση της πρόεδρος του δικαστικού συμβουλίου κυρίας Ιωάννας Κλάπα, η οποία επισήμανε ότι δεν έχουν υποχρέωση οι εκζητούμενοι να αποδείξουν ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στην Τουρκία, αλλά το εκζητόν κράτος είναι εκείνο που έχει το βάρος να το αποδείξει.

Νωρίτερα, στο δικαστήριο τοποθετήθηκαν οι 8 Τούρκοι εκζητούμενοι επι των κατηγοριών που τους αποδίδουν οι αρχές της χώρας τους. Όλοι τους αρνήθηκαν τις κατηγορίες και περιέγραψαν τις συνθήκες στη χώρα τους αλλά και τις επιπτώσεις που έχει η σύλληψή τους στις οικογένειές τους.  «Οταν σκεφτόμαστε εκείνη τη νύχτα είναι σαν το σπίτι μας να έπιασε φωτιά και εμείς να αποφασίσαμε να προστατευθούμε πηγαινοντας στο γειτονικό σπίτι. Δεν ξέρουμε ποιος έβαλε τη φωτιά και η μοίρα μας εξαρτάται από το πώς μας βλέπει ο γείτονας», είπε χαρακτηρηστικά ένας εκ των 8 στρατιωτικών, προσβέποντας στην κρίση των Ελλήνων δικαστών.

Πλέον, μετά την αγόρευση της εισαγγελέως και την τοποθέτηση των 8 εκζητούμενων, αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου που θα αποφανθεί για τον αν οι σταρτιωτικοί θα εκδοθούν ή όχι στην Τουρκία. 
 

Τι ζητούν οι Τούρκοι 

 

Το Κακουργιοδικείο της Κωνσταντινούπολης εκζητεί τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς προκειμένου για να δικαστούν  στην γείτονα χώρα για οκτώ αδικήματα.
Ειδικότερα,  με το τρίτο αίτημα εκζητούνται για:
1. Απόπειρα κατάργησης της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας ή εμπόδιση να εκτελέσει την αποστολή της,
2. Απόπειρα κατάργησης της συνταγματικής τάξης,
3. Απόπειρα κατάργησης της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ή εμπόδισης να εκτελέσει την αποστολή της,
4. Συμμετοχή σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση,
5. Απόπειρα δολοφονίας εκ προθέσεως,
6. Λιποταξίας σε ξένη χώρα,
7. Κλοπή στρατιωτικού υλικού και
8. Πρόκληση φθοράς σε στρατιωτικό υλικό.

Υπενθυμίζεται, ότι οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί  κρατούνται στο Αστυνομικό Τμήμα  του Ολυμπιακού Χωρίου-Αχαρνών λόγω των εκκρεμών αιτήσεων ασύλου.

 

Prototema.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ