Έκθεση για 48 ομάδες στο Μουντιάλ 2022 αλλά με συν-διοργάνωση

Η FIFA πραγματοποίησε μία μελέτη, προκειμένου να εκτιμήσει την πιθανότητα το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 να διεξαχθεί με 48 ομάδες. 

 

    Όπως αναφέρει, λεπτομερώς, η έκθεση, αυτό μπορεί να συμβεί -σύμφωνα με το Associated Press, που είχε πρόσβαση στη σχετική μελέτη- αρκεί το Κατάρ να μην είναι η μοναδική χώρα που θα φιλοξενήσει το κορυφαίο τουρνουά. Μια έκθεση 81 σελίδων που εξετάζει τα πολιτικά, υλικοτεχνικά και νομικά προβλήματα που συνδέονται με την αύξηση κατά 16 ομάδες στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

 

    Το Συμβούλιο της FIFA είναι προγραμματισμένο αυτή την Παρασκευή στο Μαϊάμι, αν και η τελική απόφαση θα ληφθεί τον Ιούνιο. Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Ομάν, Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, εμφανίζονται ως υποψήφιες χώρες για να φιλοξενήσουν αγώνες του Μουντιάλ, αλλά θα είναι το Κατάρ που θα επιλέξει με ποιες άλλες χώρες θα συνεργαστεί.

 

    Όπως είναι γνωστό, το Μπαχρέιν, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν οικονομικό-διπλωματικό εμπάργκο, από το 2017, με συνέπεια, όπως σημειώνει το AP, Κουβέιτ και Ομάν να επωφελούνται από την ουδετερότητα στη διπλωματική κρίση του Κόλπου.

 

    «Οι υποψήφιοι συνδιοργανωτές πρέπει να θεωρούνται επαρκώς συνεργάσιμοι. Η συμμετοχή άλλων γειτονικών χωρών θα απαιτούσε τη συμμόρφωση με ορισμένους όρους», υπενθυμίζεται στην μελέτη.

 

    Παρά την προσθήκη 16 ακόμη αγώνων, το τουρνουά θα μπορούσε ακόμα να διεξαχθεί σε 28 ημέρες, μεταξύ 21 Νοεμβρίου και 12 Δεκεμβρίου. Αν και αυτό θα σήμαινε «ορισμένες προσαρμογές στο καλεντάρι, όπως ο αριθμός των ημερών ανάπαυσης για τις ομάδες».

 

    Η αύξηση του αριθμού των αγώνων θα σήμαινε πρόσθετα έσοδα 400 εκατομμυρίων δολαρίων. Από τα οποία 121,8 εκατομμύρια αντιστοιχούν σε τηλεοπτικά δικαιώματα, 158,4 εκατομμύρια δολάρια επιπλέον από τους χορηγούς και 89,9 εκατομμύρια περισσότερα από τις πωλήσεις εισιτηρίων, πακέτα φιλοξενίας αξίας 20 εκατομμυρίων δολαρίων και συμφωνίες παραχώρησης άδειας χρήσης ύψους 10 εκατ. δολαρίων.