Ελληνικός καφές: Πέντε λόγοι να τον προτιμήσετε

Οι περισσότεροι από εμάς βασιζόμαστε στον καφέ για να ξυπνήσουμε το πρωί, καθώς και για να ενισχύσουμε την ενέργειά μας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

 

 

Αν ο ελληνικός καφές δεν αποτελεί ένα σταθερό κομμάτι της καθημερινότητάς σας, μάλλον θα αλλάξετε γνώμη διαβάζοντας τα πέντε οφέλη που μπορεί να σας προσφέρει.

 

 

Τα οφέλη του ελληνικού καφέ συνδέονται άμεσα με το γεγονός ότι ως αφιλτράριστος καφές, έχει μεγαλύτερη συγκέντρωση σε καφεΐνη.

 

 

1. Μπορεί να ενισχύσει τις επιδόσεις σας. Η καφεΐνη αποτελεί ένα φυσικό διεγερτικό που μπορεί να ενισχύσει τις αθλητικές και πνευματικές επιδόσεις. Ο ελληνικός καφές παρέχει μια πολύ συμπυκνωμένη δόση καφεΐνης που μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετική για τους αθλητές. Μια μελέτη σε 20 αθλητές διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν ελληνικό καφέ παρουσίαζαν σημαντικά οφέλη στην απόδοσή τους -συμπεριλαμβανομένου του χρόνου αντίδρασης και των ενεργειακών επιπέδων- σε σύγκριση με όσους έπιναν καφέ χωρίς καφεΐνη.

 

 

2. Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Δεδομένου ότι είναι αφιλτράριστος, ο ελληνικός καφές περιέχει υψηλότερα επίπεδα των ευεργετικών ενώσεων που απαντώνται στα άλλα είδη καφέ. Οι κόκκοι καφέ περιέχουν ευεργετικές χημικές ενώσεις, όπως τα χλωρογενικά οξέα, τα οποία είναι είδη αντιοξειδωτικών πολυφαινολών που παρέχουν οφέλη για την υγεία. Για παράδειγμα, τα χλωρογενικά οξέα έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τις φλεγμονές, το σάκχαρο του αίματος, τα επίπεδα χοληστερόλης και την υψηλή αρτηριακή πίεση. Μια μελέτη έδειξε ότι ο καφές που παρασκευάστηκε με τη χρήση λεπτώς αλεσμένων κόκκων καφέ περιελάμβανε υψηλότερες ποσότητες χλωρογενικών οξέων συγκριτικά με τον καφέ που παρασκευάστηκε με κόκκους μεγαλύτερου μεγέθους. Ο καφές περιέχει επίσης και άλλες ισχυρές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων των τερπενοειδών, που μπορούν να μειώσουν τις φλεγμονές, να καταπολεμήσουν τις λοιμώξεις και να ενισχύσουν την υγεία της καρδιάς.

 

 

3. Μπορεί να προστατεύσει από την ψυχική εξασθένηση. Η κατανάλωση καφέ με καφεΐνη μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλό σας από ορισμένες νευρολογικές καταστάσεις, όπως η νόσος του Alzheimer. Για παράδειγμα, μια ανασκόπηση 11 μελετών σε περισσότερους από 29.000 ανθρώπους διαπίστωσε ότι όσοι κατανάλωναν τον περισσότερο καφέ είχαν 27% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης της ασθένειας Alzheimer. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η πρόσληψη καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης του εγκεφαλικού επεισοδίου, της νόσου του Parkinson και της άνοιας.

 

 

4. Μπορεί να έχει προστατευτικές ιδιότητες ενάντια σε ορισμένες ασθένειες. Η κατανάλωση καφέ μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη και των καρδιακών παθήσεων. Μια ανασκόπηση 18 μελετών έδειξε ότι κάθε φλιτζάνι καφέ που καταναλώνεται ανά ημέρα σχετίζεται με 7% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τριών έως πέντε φλιτζανιών καφέ την ημέρα συνδέεται με μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων κατά 15%.

 

 

5. Είναι ο καλύτερος σύμμαχος στο αδυνάτισμα. Αν κάνετε δίαιτα και είστε λάτρης του καφέ, τότε ο ελληνικός είναι η ιδανική επιλογή για εσάς. Με μόλις 1 θερμίδα ανά φλιτζανάκι, μπορείτε να απολαμβάνετε τον καφέ σας χωρίς τύψεις. Άλλωστε, ο ελληνικός καφές δε χρειάζεται γάλα (το οποίο μας επιβαρύνει με έξτρα θερμίδες), ούτε πολλή ζάχαρη.

 

vita.gr