"Εμφύλιος" στη ΔΕΥΑ Λουτρακίου για την προστασία του νερού

Με ανακοίνωσή τους, οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΛ-Αγ.Θ. στρέφονται κατά του ΔΣ της εταιρίας Ύδρευσης του Δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας Αγίων Θεοδώρων και ρίχνουν ευθύνες για ανεύθυνες και επικίνδυνες πολιτικές αλλά και για πρακτικές που δεν εξυπηρετούν την προστασία του νερού, αλλά πολιτικά συμφέροντα.

 

Διαβάστε την ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων ΔΕΥΑΛ-Αγ.Θ

 

Από τις 2 Απρίλη 2018 οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑ κατέθεσαν μια ολοκληρωμένη απόφαση-πρόταση για την αντιμετώπιση των οφειλετών και υπερκαταναλωτών.

 

Κάτω απ’ την πίεση των εργαζόμενων το ΔΣ της ΔΕΥΑΛ-Αγ.Θ ξεπέρασε την χρόνια ατολμία του και αποδέχτηκε τις προτάσεις μας στο σύνολό τους, με ομόφωνη απόφαση του στις 17/4/2018.

 

Πιστέψαμε τότε πως εργαζόμενοι και διοίκηση θα σταθούμε επιτέλους αντιμέτωποι σ’ αυτές τις δύο μικρές μειοψηφίες καταναλωτών που απομυζούν τη ΔΕΥΑ εκμεταλλευόμενοι την μακρόχρονη ανοχή της.

 

Δυστυχώς για την περίπτωση των υπερκαταναλωτών γελαστήκαμε. Το ΔΣ της επιχείρησης με κατεπείγουσα τηλεφωνική συνεδρίαση αποφάσισε με συνοπτικές διαδικασίες την αναστολή των μέτρων αντιμετώπισης των υπερκαταναλωτών.

 

Οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑ μένοντας σταθεροί στην αρχική θέση μας αισθανόμαστε την υποχρέωση να ενημερώσουμε το 98% των πολιτών που σέβονται το νερό για τις συνέπειες αυτής της απόφασης.

 

Οι υπερκαταναλωτές είναι μια ασήμαντη μειοψηφία για χάρη της οποίας η ΔΕΥΑ δαπανά κάθε καλοκαίρι τεράστιους υδατικούς, οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους.

 

Το περσινό καλοκαίρι το 2% των καταναλωτών (576 από τους 28.000) κατασπατάλησε πάνω από 108.000 κυβικά νερό με καταναλώσεις πάνω από 120 κυβικά ο καθένας.

 

Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος τις σπατάλης για να πάρουμε 108.000 κυβικά πρέπει να έχουμε μια γεώτρηση που βγάζει 49 κυβικά την ώρα να δουλεύει ασταμάτητα για τους 4 καλοκαιρινούς μήνες.

 

Τα 120 κυβικά και πάνω που σπατάλησε καθένας από τους 576 υπερκαταναλωτές δεν χρησιμοποιήθηκαν για οικιακές ανάγκες αλλά να γεμίζονται πισίνες, να ποτίζονται στρέμματα γκαζόν, οπωροφόρα δέντρα και μποστάνια.

 

Για να καλύψουμε την ασυδοσία και τη σπατάλη ολοένα και περισσότερο νερό απ’ τον Υδροφόρο πηγαίνει στην ευρύτερη περιοχή και στην Ισθμία. Το 2005 στέλναμε 3 γεωτρήσεις και φέτος στέλνουμε 5 και δεν φτάνουν.

 

Για να καλύψουμε την ασυδοσία και τη σπατάλη οι γεωτρήσεις δουλεύουν ασταμάτητα. Οι παροχές και οι στάθμες των υδροφόρων συνεχώς πέφτουν:

 

Γεώτρηση

Μείωση παροχής

Η΄ Σκάρπας

Από 30 σε 20 m3/h

Ο΄ Σκάρπας

Από 27 σε 22 m3/h

Α1 Κατουνίστρας

Από 30 σε 22 m3/h

Αραμπατζή Μικρή

Από 20 m3/h στέρεψε

Καραπίπα Μικρή

Από 10 m3/h στέρεψε

Καραπίπα Μεγάλη

Από 20 σε 12,5 m3/h

Ούλου

Από 22 σε 13,5 m3/h

 

 

Για να βρούμε νερό αυξάνουμε συνεχώς το βάθος των γεωτρήσεων. Στην Κατουνίστρα από τα 150 στα 230 μέτρα. Στου Αραμπατζή από 130 στα 180 μέτρα.

 

Για να καλύψουμε την ασυδοσία και τη σπατάλη οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε ετοιμότητα 24 ώρες το 24ωρο, επισκευάζουν τις βλάβες τις νύχτες και τις Κυριακές για να μη χαθεί ούτε κυβικό, μοιράζουν το νερό στις δεξαμενές, κοιμούνται με το τηλέφωνο στο προσκέφαλό τους, θυσιάζουν την καλοκαιρινή τους άδεια.

 

 Για να καλύψουμε την ασυδοσία και τη σπατάλη η ΔΕΥΑ ματώνει οικονομικά ανοίγοντας νέες γεωτρήσεις, κουβαλώντας νερό με βυτία, μισθώνοντας αφαλατώσεις.

 

Όλα τα παραπάνω είναι σε πλήρη γνώση των μελών του ΔΣ. Ωστόσο με τη στάση του όσο και με την τελευταία απόφασή του συνεχίζει να αποφεύγει να δυσαρεστήσει αυτούς τους ελάχιστους ασύδοτους και σπάταλους καταναλωτές. Και δυστυχώς η στάση αυτή δεν σταματάει στην ανοχή.

 

Μετά τη σπατάλη του νερού έρχονται οι φουσκωμένοι λογαριασμοί. Τότε αρχίζει τις εργασίες του το «εργοστάσιο» των κόκκινων μολυβιών. Με τα κόκκινα μολύβια διαγράφονται οι μεγάλοι λογαριασμοί αρκετών υπερκαταναλωτών, μέσω της βιομηχανίας των ενστάσεων με συστηματικές μειώσεις της τάξης του 50 και του 60%. Υπερκατανάλωση-Ένσταση-Μείωση και πάλι από την αρχή.

 

Σαν εργαζόμενοι θεωρούμε αυτή τη στάση ανεύθυνη και επικίνδυνη. Αρκετά πια με τα ευχολόγια περί προστασίας του νερού. Είναι καιρός να περάσουμε στις πράξεις!

 

Καλούμε το 98% των πολιτών που κάνουν λογική χρήση του νερού να πάρουν την υπόθεση της προστασίας του στα χέρια τους.

 

Μόνο έτσι θα συνεχίσουν να το χαίρονται αύριο τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους.

 

Να φροντίζουν καθημερινά να κάνουν περισσότερη οικονομία στο νερό.

 

Να δράσουν ώστε να θέσουμε μια για πάντα τέλος στη μάστιγα της σπατάλης.

 

Θα τα καταφέρουμε γιατί είμαστε συντριπτικά περισσότεροι!

 

Το ΔΣ των Εργαζομένων ΔΕΥΑΛ-Αγ.Θ