Επικίνδυνος ο εθισμός στο Fortnite

Μεγάλη ανησυχία για την επίδραση του παιχνιδιού Fortnite στην ψυχοσύνθεση των παιδιών εκφράζουν οι επαγγελματίες υγείας.

 

 

Με περισσότερους από 200 εκατομμύρια χρήστες να έχουν παίξει Fortnite, το παιχνίδι στερεί από τα παιδιά ώρες ύπνου και σχολικών εργασιών ενώ τα κάνει πιο βίαια, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

 

 

Οι ψυχολόγοι αναφέρουν ότι ορισμένα παιδιά μάχονται ήδη με τον εθισμό εξαιτίας του ότι παίζουν διαρκώς.

 

 

«Κάποια παιδιά δεν κοιμούνται, δεν πάνε στο σχολείο, δεν ασχολούνται με κοινωνικές δραστηριότητες και δεν αθλούνται γιατί απλά παίζουν Fortnite», δήλωσε ο Michael Rich, εκ των διευθυντών του Νοσοκομείου Παίδων της Βοστώνης.

 

 

Ένα παιδί, κατέστρεψε το οικογενειακό αυτοκίνητο γιατί πίστευε ότι οι γονείς του είχαν κλειδώσει τη συσκευή του μέσα σε αυτό και η περίπτωσή του σύμφωνα με τους ειδικούς περιγράφει την ύπαρξη εμμονής και την ανάγκη ορισμένων παιδιών να επισκεφθούν γιατρούς ή ειδικούς για να «απεξαρτηθούν» από το παιχνίδι.

 

 

Σε κάποιες περιπτώσεις έφηβοι έχασαν τόσο πολύ βάρος, επειδή αρνούνταν να σταματήσουν το παιχνίδι για να φάνε, που οι γιατροί πίστεψαν ότι έπασχαν από κάποια σωματική ασθένεια.

 

 

«Είναι παρόμοιο με το να δουλεύεις με γονείς που έχουν παιδιά εξαρτημένα από τα ναρκωτικά», δηλώνουν οι ερευνητές.

 

 

Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει αυξήσει την αλληλεπίδραση στα παιχνίδια καθιστώντας την πιο ελκυστική με πιο φανταχτερά χρώματα και στοιχείο κοινωνικής αλληλεπίδρασης με άλλους παίχτες.

 

 

«Ο ψυχολογικός χειρισμός ερεθίζει τον εγκέφαλο και τον ωθεί στην εξάρτηση από το παιχνίδι», αναφέρει ο Douglas Gentile, καθηγητής ψυχολογίας.

 

 

Οι δημιουργοί παιχνιδιών χρησιμοποιούν επίσης σκιώδεις τακτικές που έχουν αντληθεί από παιχνίδια του καζίνο όπως προγράμματα ανταμοιβών.

 

 

«Τα παιδιά είναι ευάλωτα στον μηχανισμό ανταμοιβών λόγω του ότι ο εγκέφαλός τους είναι ακόμα ευαίσθητος. Έχει μεν αναπτυχθεί σχεδόν πλήρως το εγκεφαλικό σύστημα των ανταμοιβών, από την άλλη όμως το σύστημα αυτοελέγχου δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί» επισημαίνει ο Δρ. Gentile.

 

ygeiamou.gr