Επιπτώσεις στον οργανισμό από την πολύωρη ορθοστασία

 

Πολλοί είναι εκείνοι που διαβάζοντας για τα μειονεκτήματα που προκαλεί η καθιστική ζωή, έχουν επιλέξει να εργάζονται πολλές ώρες όρθιοι· υπάρχουν ακόμη και ειδικά σχεδιασμένα ψηλά γραφεία, τα οποία δεν χρειάζονται καρέκλα. Όμως, μια πρόσφατη έρευνα έρχεται να μας μπερδέψει ακόμα περισσότερο: σύμφωνα με αυτή, τα συγκεκριμένα γραφεία και η ορθοστασία δεν είναι τελικά τόσο ευεργετικά.

 

 

Σύμφωνα με νέα έρευνα, αποδεικνύεται ότι η «παρατεταμένη ορθοστασία» δεν μας κάνει καθόλου καλό τελικά. Η έρευνα η οποία διεξήχθη από επιστήμονες του Πανεπιστήμιου Curtin στην Αυστραλία, έδειξε ότι οι ενήλικες που στέκονταν όρθιοι για 2 ώρες, ενώ παράλληλα εργάζονταν, βίωσαν μια αύξηση της δυσφορίας σε όλο τους το σώμα, αλλά και μειωμένη πνευματική κατάσταση. Πρόκειται για συμπέρασμα που πιθανότατα να μας μπερδεύει.

 

 

Νωρίτερα φέτος, το Medical News Today δημοσίευσε ένα άρθρο της για μια μελέτη που συνδέει την καθιστική ζωή με τη συσσώρευση λίπους στα εσωτερικά όργανα. Πρόκειται για το χειρότερο είδος λίπους, αυτό που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων και διαβήτη.

 

 

Το 2016, μια άλλη έρευνα υποστήριξε ότι η καθιστική στάση για πάνω από 3 ώρες κάθε μέρα είναι υπεύθυνη για πάνω από 430.000 θανάτους σε 54 χώρες. Δεδομένου του γεγονότος ότι ένα μεγάλο ποσοστό επαγγελμάτων εμπεριέχουν αυτή τη συνθήκη, τέτοιες έρευνες είναι, ομολογουμένως, ανησυχητικές.

 

Φαίνεται ότι η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας από μόνη της δεν μειώνει κατά πολύ τις βλαβερές συνέπειες της παρατεταμένης καθιστικής στάσης. Oπότε, τι μπορούμε να κάνουμε;

Σύμφωνα με έναν μεγάλο όγκο πρόσφατων ερευνών, χρειάζεται να μειώσουμε το ποσοστό του χρόνου που περνάμε σε καθιστική στάση. Δηλαδή να εργαζόμαστε κυρίως όρθιοι. Να μια απλή λύση σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα. Ή μήπως όχι;

 

 

Η παρατεταμένη ορθοστασία αυξάνει τις σωματικές ενοχλήσεις

 

Ως απάντηση στη «μάστιγα» της καθιστικής ζωής, τα όρθια γραφεία έχουν αρχίσει να γίνονται όλο και πιο δημοφιλή. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι τα όρθια γραφεία δεν μειώνουν μόνο το ποσοστό του χρόνου που οι εργαζόμενοι κάθονται, αλλά έχουν συνδεθεί και με αυξημένη παραγωγικότητα. Εντούτοις, πρόσφατη μελέτη -δημοσιευμένη στο επιστημονικό περιοδικό Ergonomics- υποστηρίζει ότι η ορθοστασία κατά τη διάρκεια της εργασίας δεν είναι τελικά και τόσο καλή, όσο πιστεύαμε.

 

 

Ένας από τους ερευνητές ο Leon Straker, που εργάζεται στη Σχολή Φυσικοθεραπείας και Επιστήμης της Άσκησης στο Πανεπιστήμιο Curtin, και οι συνάδελφοί του εξέτασαν πώς οι δύο ώρες ορθοστασίας επιδρούν στις γνωστικές λειτουργίες και στη σωματική αίσθηση με συμμετέχοντες 20 ενήλικες που εργάζονταν.

 

Αν και οι δημιουργικές ικανότητες επίλυσης προβλημάτων βελτιώθηκαν μέσα σε αυτές τις 2 ώρες, τα υποκείμενα βίωσαν μια μείωση στον (πνευματικό) χρόνο αντίδρασης. Οι συμμετέχοντες επίσης ανέφεραν μια αύξηση της δυσφορίας σε όλες τις περιοχές του σώματός τους κατά 47%, ειδικά στη μέση και στα κάτω άκρα. Τα υποκείμενα επίσης ανέφεραν πρήξιμο στα πόδια.

 

 

Βασισμένοι σε αυτά τα αποτελέσματα, οι ερευνητές συμπέραναν ότι η «παρατεταμένη ορθοστασία πρέπει να γίνεται και αυτή με μέτρο και προσοχή». Όμως, πριν επιστρέψετε στην καθιστική στάση -που έχει έτσι κι αλλιώς αποδειχτεί ότι είναι επιβλαβής- αξίζει να σημειώσουμε ότι αυτή η έρευνα περιελάμβανε μόνο 20 άτομα, ένα σχετικά μικρό δείγμα για να βγάλουμε σίγουρα συμπεράσματα σχετικά με τα ρίσκα της παρατεταμένης ορθοστασίας.

 

 

Από προσωπική άποψη, έχω παρατηρήσει ότι το όρθιο γραφείο ως επιλογή για λίγες ώρες την ημέρα δεν με έχει βοηθήσει μόνο να συγκεντρώνομαι, αλλά με αναγκάζει να κινούμαι κιόλας. Η ορθοστασία κατά τη διάρκεια της εργασίας φαίνεται επίσης να μας ξυπνά, να μας βοηθά να παραμένουμε σε εγρήγορση τις μεσημεριανές ώρες, όπου η κούραση αρχίζει να εμφανίζεται.

 

 

Χρειάζονται λοιπόν εδώ περισσότερες και μεγαλύτερες έρευνες, ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα τους πιθανούς κινδύνους της παρατεταμένης ορθοστασίας.

 

 

 

tandfonline.com