Επιρρεπείς στα τροχαία ατυχήματα όσοι κοιμούνται ελλιπώς

Νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Sleep, επιβεβαιώνει αυτό που όλοι γνωρίζουμε: Οι άνθρωποι που έχουν κοιμηθεί λιγότερες από επτά ώρες το 24ωρο έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμπλακούν και να ευθύνονται για κάποιο τροχαίο ατύχημα.

 

Ο κίνδυνος μάλιστα είναι μεγαλύτερος για όσους έχουν κοιμηθεί λιγότερες από τέσσερις ώρες.

 

Σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις, οι ενήλικοι θα πρέπει να κοιμούνται επτά με εννέα ώρες κάθε βράδυ, αλλά παγκοσμίως παρατηρείται αύξηση του ποσοστού των ανθρώπων που κοιμούνται ανεπαρκώς, με έναν στους τρεις συνήθως να ξεκουράζεται το βράδυ λιγότερες από επτά ώρες.

 

Στατιστικά στοιχεία από τις ΗΠΑ δείχνουν εξάλλου ότι όλα τα τροχαία ατυχήματα και το 16% των δυστυχημάτων αφορούσε οδηγούς με στέρηση ύπνου.

 

Στην παρούσα μελέτη οι ερευνητές ποσοτικοποίησαν τη σχέση μεταξύ του πόσο έχει κοιμηθεί ο οδηγός και πόσος είναι ο ατομικός κίνδυνος τροχαίου.

 

Στο πλαίσιο της μελέτης λοιπόν αναλύθηκαν στοιχεία από παλαιότερη έρευνα του υπουργείου Μεταφορών των ΗΠΑ η οποία είχε συμπεριλάβει δείγμα 5.470 τροχαίων, με συνεντεύξεις των οδηγών που είχαν εμπλακεί στο ατύχημα.

 

Από την αξιολόγηση των στοιχείων προέκυψε ότι οι οδηγοί που είχαν αναφέρει λιγότερες από τέσσερις ώρες ύπνου είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να ευθύνονται για το τροχαίο, συγκριτικά με εκείνους που είχαν κοιμηθεί επτά με εννέα ώρες τις προηγούμενες 24 ώρες.

 

Επίσης οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι οδηγοί που ανέφεραν έξι, πέντε και τέσσερις ώρες ύπνου το τελευταίο 24ωρο είχαν 1,3, 1,9 και 2,9 φορές περισσότερες πιθανότητες να ευθύνονται για το τροχαίο, αντίστοιχα, συγκριτικά με οδηγούς που είχαν κοιμηθεί επτά με εννέα ώρες.

 

Όσοι είχαν αναφέρει λιγότερες από τέσσερις ώρες ύπνου είχαν ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο να τρακάρουν μόνοι τους, ενώ ήταν επίσης πιθανότερο να τραυματιστούν ή να σκοτωθούν.

 

Τέλος, όσοι είχαν αλλάξει το πρόγραμμα ύπνου ή το εργασιακό τους ωράριο την προηγούμενη εβδομάδα και οι οδηγοί που οδηγούσαν για τρεις ή περισσότερες ώρες συνεχόμενα χωρίς διάλειμμα είχαν επίσης αυξημένο κίνδυνο.

 

Πηγή: in.gr