Επίθεση Μελβούρνη: «Ευτυχώς είμαστε καλά», λέει Έλληνας αυτόπτης μάρτυρας

Συγκλονισμένη είναι η κοινωνία της Μελβούρνης, από την τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε σήμερα στο κέντρο της αυστραλιανής μεγαλούπολης. Την ώρα της επίθεσης στο σημείο βρισκόταν και ο Έλληνας τεχνίτης αργυροχρυσοχοϊας Οθωνας Μοίρας, ο οποίος περιέγραψε τα όσα έζησε.

 

 

«Είμαστε πολύ καλά ευτυχώς... είχα περάσει από το σημείο πριν από τρία λεπτά, καθώς ο χώρος εργασίας μου βρίσκεται στα 100 μέτρα από το σημείο όπου σημειώθηκε το περιστατικό. Ακούσαμε την έκρηξη του αυτοκινήτου και τους πυροβολισμούς. Ο τρομοκράτης κρατούσε μαχαίρι και τραυμάτισε τρεις ανθρώπους, εκ των οποίων ο ένας πέθανε και οι άλλοι δύο είναι σοβαρά. Τον δράστη, τον τραυμάτισαν οι αστυνομικοί και τον συνέλαβαν», δήλωσε στο αθηναϊκό πρακτορείο και πρόσθεσε:

 

«Η αστυνομία επιτέλεσε θαυμάσιο έργο. Οι αστυνομικοί έκλεισαν αμέσως τα γύρω στενά και κατέφθασαν αμέσως τα ελικόπτερα. Το εντυπωσιακό είναι πως παράλληλα, εστάλησαν σε όλους μας, μαζικά, SMS από την αστυνομία, προκειμένου να μας ενημερώσουν για το από ποια στενά απαγορεύεται να περάσουμε».

 

 

Ο ISIS ανέλαβε την ευθύνη

 

Το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση. Ο δράστης, σομαλικής καταγωγής, τραυματίστηκε από αστυνομικά πυρά στο σημείο και λίγο αργότερα εξέπνευσε στο νοσοκομείο.

 

Όπως αναφέρει το Reuters, η τρομοκρατική οργάνωση, μέσω του προπαγανδιστικού μέσου της Amaq, γνωστοποίησε πως ένας από τους «μαχητές» της εξαπέλυσε την επίθεση στη Μελβούρνη.

 

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι αντιμετωπίζει την επίθεση ως «τρομοκρατική» δίνοντας λεπτομέρειες σχετικά με τον δράστη, ο οποίος ήταν γνωστός στις Αρχές. Ωστόσο, αρνήθηκε να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία της ταυτότητάς του.

 

 

Η επίθεση

Ο δράστης επιτέθηκε με μαχαίρι σε περαστικούς και αστυνομικούς στην Μπερκ Στριτ στο κέντρο της Μελβούρνης και τραυμάτισε τρεις ανθρώπους, σκοτώνοντας τον έναν επιτόπου, προτού τον πυροβολήσουν οι αστυνομικοί που προσπαθούσαν να τον θέσουν υπό έλεγχο. Μάλιστα, το όχημά που οδηγούσε ήταν γεμάτο με φιάλες αερίου.

 

Από τους δύο ανθρώπους που τραυματίστηκαν και νοσηλεύονται, ο ένας φέρεται ότι είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

 

Ο δράστης υπέκυψε αργότερα στα τραύματά του στο νοσοκομείο, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο αρχηγός της αστυνομίας της Βικτόρια Γκρέιαμ Άστον.

 

Νωρίτερα αυτόπτες μάρτυρες που επικαλέστηκε το ABC News δήλωσαν σχετικά με την επίθεση αυτή ότι είδαν ένα αυτοκίνητο να αναπτύσσει ταχύτητα στην Μπερκ Στριτ και να τρακάρει αφού παρά λίγο να χτυπήσει ένα τραμ.

 

 

Επίσης ένας αυτόπτης μάρτυρας είδε τον δράστη της επίθεσης να βγαίνει από το αυτοκίνητό του και να «πετάει μέσα κάτι σαν βόμβα» προτού αυτό τυλιχθεί στις φλόγες. Η πυροσβεστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι η φωτιά στο αυτοκίνητο είχε τεθεί υπό έλεγχο σε 10 λεπτά.

 

Άλλοι μάρτυρες δήλωσαν, παράλληλα, ότι είδαν τον άνδρα να μαχαιρώνει αδιακρίτως ανθρώπους στον δρόμο, ενώ κάποιος από αυτούς είπε ότι αφού το αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες κάποιος πήγε προς το μέρος του οδηγού και τον μαχαίρωσε απευθείας στο στήθος.

 

 

πηγή: www.cnn.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ