Έρευνα: Το 80% των Ελλήνων πληρώνουν από την τσέπη τους για την πρωτοβάθμια υγεία

Από την τσέπη τους πληρώνουν για υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας 8 στους 10 πολίτες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πανελλαδικής έρευνας της Alco για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

 

Μάλιστα το 20% εξ αυτών δηλώνει ότι δαπανούν περισσότερα από 70 ευρώ τον μήνα ενώ, ένας στους δύο πολίτες, δυσκολεύεται να καλύψει τις δαπάνες υγείας.

 

Σε δυσμενέστερη θέση βρίσκονται τα άτομα άνω των 65 ετών που σε ποσοστό 60%, δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρήματα που απαιτούνται, όπως προκύπτει από την έρευνα του Ιατρικού Συλλόγου. Τέσσερις στους δέκα αδυνατούν να πληρώσουν τα φάρμακά τους. 

 

Ενδεικτικό του κλίματος είναι και το γεγονός πως το 50% των πολιτών δυσπιστούν σε σχέση με το δημόσιο σύστημα υγείας, εκτιμώντας ότι για να καλύψουν τις ανάγκες τους θα πρέπει να πληρώσουν.

 

Παράλληλα, για το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, το 41% δηλώνει ότι έμεινε δυσαρεστημένο από την επίσκεψη σε κάποια Μονάδα της ΠΦΥ, μέσα στους τελευταίους 8 μήνες. 

 

Δύο στους τρεις πολίτες κάνουν χρήση υπηρεσιών υγείας, κάθε χρόνο και 4 στους 10 θεωρούν ότι οι υπηρεσίες έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία δύο χρόνια.

 

Το 70% δεν έχει εγγραφεί σε οικογενειακό γιατρό και ένας στους δύο δηλώνει άγνοια για το νέο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας.

 

Τα συμπεράσματα της έρευνας, παρουσιάστηκαν από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Alco Κώστα Παναγόπουλο σε συνέντευξη Τύπου.

 

«Η υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας που αναδεικνύεται και από την έρευνα είναι αποτέλεσμα των αποτυχημένων και επικίνδυνων πολιτικών που ακολουθήθηκαν. Η εικόνα που αποκαλύπτεται αποδεικνύει τις ευθύνες του υπουργείου Υγείας που έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους ασθενείς που δεν μπορούν να καλύψουν τις δαπάνες για την υγεία τους», ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης.

 

«Η περίφημη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αποτελεί μία ακόμα παταγώδη αποτυχία που απορύθμισε περαιτέρω το σύστημα. Όπως αποδεικνύεται, οι πολίτες εξαναγκάζονται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, για να πληρώσουν την υγεία τους», πρόσθεσε.

 

«Όπως αποδεικνύεται μεγάλο παραμένει το άνοιγμα της ψαλίδας των ιδιωτικών δαπανών υγείας μεταξύ της Ελλάδας και χωρών της Ευρώπης, καθώς στη χώρα μας υπολογίζονται πάνω από 50%, τι στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 8%», ανέφερε, από την πλευρά του ο Παναγιώτης Ψυχάρης, μέλος του ΔΣ του ΙΣΑ.

 

«Εάν δεν συνεργαστούμε και δεν αντιδράσουμε οι γιατροί και οι ασθενείς, θα παραμείνουμε θεατές σε ένα θέατρο του παραλόγου».