Έρευνα για το εργατικό δυναμικό στην ΕΕ: Καμπανάκι για την Ελλάδα

Σε ζωές πιο μακριές, με υγεία και δράση μπορούν να προσβλέπουν οι Ευρωπαίοι χάρη στις συνεχείς προόδους στη βιοϊατρική και στην ποιότητα ζωής. Αποτέλεσμα είναι το μέσο προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση ενός ανθρώπου στην Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι σήμερα περίπου τα 81 έτη, εννέα χρόνια πάνω από το μέσο παγκόσμιο όρο.

 

Στο μέλλον το προσδόκιμο ζωής του μέσου Ευρωπαίου θα αυξάνεται κατά δύο χρόνια ανά δεκαετία. Εφόσον η τάση επιβεβαιωθεί, τότε, όπως προβλέπει νέα μελέτη του Κοινού Κέντρου Ερευνών (Joint Research Centre-JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Ινστιτούτου Ανάλυσης Εφαρμοσμένων Συστημάτων, έως το 2060 το 32% του πληθυσμού της ΕΕ, περίπου ένας στους τρεις, θα είναι άνω των 65 ετών, έναντι ποσοστού 19% το 2015 και μόνο 13% το 1960.

 

Αντίστοιχα, έως το 2060 η ΕΕ θα διαθέτει μικρότερο εργατικό δυναμικό που θα ανέρχεται σε 215 εκατομμύρια έναντι 245 εκατομμυρίων το 2015. Ωστόσο το εργατικό δυναμικό της θα είναι καλύτερα μορφωμένο καθώς το 59% θα έχει μετα-δευτεροβάθμια εκπαίδευση το 2060, έναντι 35% το 2015.

 

Αν και πιο μορφωμένοι, οι μελλοντικοί Ευρωπαίοι εργαζόμενοι θα είναι, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, συνολικά λιγότερη καθώς ο πληθυσμός γερνάει δημιουργώντας μεγάλες προκλήσεις για τα ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά συστήματα και το κράτος πρόνοιας.

 

Λιγότεροι εργαζόμενοι θα πρέπει να υποστηρίζουν με τις εισφορές τους περισσότερους ηλικιωμένους και συνταξιούχους που θα εξαρτώνται από αυτούς.

 

Ο βαθμός εξάρτησης συνταξιούχων και λοιπών μη απασχολούμενων από τους εργαζόμενους, η αναλογία ανενεργού-ενεργού πληθυσμού, βρισκόταν στο 1,05 στην ΕΕ το 2015. Δηλαδή 105 μη εργαζόμενοι ήταν εξαρτημένοι από 100 εργαζόμενους. Με τις σημερινές τάσεις προβλέπεται να αυξηθεί στο 1,36 το 2060, αν και θα υπάρχουν μεγάλες διαφορές από χώρα σε χώρα.

 

Χώρες που συνδυάζουν υπογεννητικότητα, υψηλό προσδόκιμο ζωής και χαμηλή απασχόληση, θα έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα.

 

Για παράδειγμα στην Ελλάδα η αναλογικά προβλέπεται στο 1,69 γεγονός που σημαίνει ότι 169 μη εργαζόμενοι θα εξαρτώνται από 100 εργαζόμενους και για την Ιταλία 1,72, ενώ στο άλλο άκρο θα βρίσκονται χώρες όπως η Σουηδία (1,04) και η Δανία (1,05).

 

sputniknews.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ