Έρχεται «μπαράζ» μηνύσεων και αγωγών για τη φονική πυρκαγιά

Με «οδηγό» το προηγούμενο νομικό δεδικασμένο για τις φονικές πυρκαγιές στην Ηλεία το 2007, συγγενείς των 93 θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στην Αττική, ετοιμάζονται να προσφύγουν στην Δικαιοσύνη, ζητώντας την τιμωρία όσων ευθύνονται για την καταστροφή αλλά και διεκδικώντας αποζημιώσεις από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς για τα όσα υπέστησαν. 

 

 

 

 

Όπως πληροφορείται το «Lawandorder», συγγενείς θυμάτων έχουν αρχίσει ήδη να συμβουλεύονται μεγάλα δικηγορικά γραφεία για να δουν πως μπορούν να κινηθούν, ενώ κινήσεις γίνονται και σε συλλογικό επίπεδο, προκειμένου να ασκήσουν μαζικά τα δικαιώματα που τους παρέχει ο νόμος.

 

Η απόφαση για τις φονικές πυρκαγιές στην Ηλεία, τελεσιδίκησε τον Ιούνιο του 2015 στον Άρειο Πάγο. Το Ανώτατο Δικαστήριο δέχθηκε πως οι τοπικοί φορείς είχαν την υποχρέωση, σύμφωνα με το σχέδιο Ξενοκράτης, να έχουν σε ετοιμότητα πυροσβεστικά οχήματα, υδροφόρες, σκαπτικά μηχανήματα, όπως επίσης να είχαν προβεί σε διάνοιξη των αγροτικών δρόμων, κ.λπ. Όμως, δεν είχε ληφθεί κανένα αναγκαίο μέτρο και στις 24 Αυγούστου 2007 ξέσπασε πυρκαγιά στον οικισμό Παλαιοχωρίου του Δήμου Ζαχάρως, από αμέλεια μιας 85χρονης. Σύμφωνα με την απόφαση η πυρκαγιά έλαβε ανεξέλγκτες διαστάσεις, λόγω ελλείψεως των αναγκαίων μέτρων με αποτέλεσμα 63 άτομα να χάσουν την ζωή τους.

 

Ήδη, στην εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας έχουν κατατεθεί τρεις μηνύσεις, μία από συγγενείς δύο θυμάτων της φονικής φωτιάς στο Μάτι Αττικής, μία από την επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, και μία από τον απόστρατο πλωτάρχη του Πολεμικού Ναυτικού Παναγιώτη Σταμάτη. Οι μηνύσεις έχουν «ενσωματωθεί» στην εισαγγελική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη για τις φονικές πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου, με παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου. Οι δυο εισαγγελείς που τη διενεργούν, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλίας Ζαγοραίος, και η συνάδελφός του, Βαρβάρα Γνεσούλη, έχουν σχεδόν ολοκληρώσει την εξέταση περίπου 30 μαρτύρων από Δήμους, Περιφέρεια, ΕΛ.ΑΣ και Λιμενικό ενώ έχει ανοίξει ο κύκλος των καταθέσεων των συγγενών των θυμάτων στα αστυνομικά τμήματα.

 

Σύμφωνα με πληρηφορίες, στο «κάδρο» των διερευνημένων αδικημάτων έχουν μπει και κακουργήματα και δεν αποκλείεται περί τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου να αρχίσει η ...παρέλαση των υπόπτων από τα δικαστήρια. Κατά τις ίδιες πληρηφορίες, πρόκειται για πρόσωπα που προέρχονται από το χώρο των εμπλεκομένων υπηρεσιών στην επιχείρηση κατάσβεσης της φονικής πυρκαγιάς, για τα οποία έχουν αρχίζει να ...αχνοφαίνονται ενδείξεις τέλεσης αδικημάτων δια των παραλείψεων τους.

 

Όπως αναφέρουν νομικοί κύκλοι, πρόθεση της Δικαιοσύνης είναι να μην μείνει τίποτα ανεξερεύνητο και να αποδοθούν ευθύνες όχι κατά παντός υπευθύνου αλλά σε συγκεκριμένα, κατά το νόμο αρμόδια πρόσωπα.

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ