Ερντογάν προς ΗΠΑ (μετά την υποβάθμιση): Δεν παραδοθήκαμε και δεν θα παραδοθούμε

Στην αντεπίθεση πέρασε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διαμηνύοντας ότι θα αντικρούσει όλους όσοι παίζουν «παιχνίδια» με την οικονομία της Τουρκίας. 

 

«Σήμερα κάποιοι άνθρωποι προσπαθούν να μας απειλήσουν μέσω της οικονομίας, μέσω των επιτοκίων, του συναλλάγματος, των επενδύσεων και του πληθωρισμού, τόνισε ο Ερντογάν, μιλώντας στο συνέδριο του κόμματός του (ΑΚΡ). « Εμείς τους λέμε: είδαμε τα παιχνίδια σας και σας προκαλούμε», πρόσθεσε. 

 

Ο Ερντογάν προχώρησε σε αυτήν την τοποθέτηση μια μέρα μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας από τους οίκους Moody's και Standard & Poor's. Οι οίκοι αξιολόγησης επικαλέστηκαν την αστάθεια της λίρας και προέβλεψαν ύφεση στην τουρκική οικονομία την επόμενη χρονιά. Την ίδια ώρα, από τις αρχές του έτους η λίρα έχει χάσει περίπου το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου.

 

O οίκος Standard & Poor's υποβάθμισε το αξιόχρεο της χώρας σε ξένο νόμισμα σε «B+», από «BB-» που ήταν προηγουμένως και σε τοπικό νόμισμα σε «BB-», από «ΒΒ». To outlook των αξιολογήσεων παραμένει «σταθερό».

 

Η αιτιολόγηση της υποβάθμισης του αξιόχρεου σε «σκουπίδια» αναφέρεται στην ακραία μεταβλητότητα της τουρκικής λίρας, ενώ προβλέπει ύφεση για το επόμενος έτος.

 

Την ίδια ώρα ο οίκος Moody’s υποβαθμίζει τη χώρα σε «Ba3», από «Ba2», με αρνητικό το outlook. 

 

Βασικός καταλύτης για την υποβάθμιση είναι η συνεχιζόμενη αποδυνάμωση των θεσμών της Τουρκίας και την επακόλουθη μείωση της ορατότητας για τη χάραξη πολιτικής της Τουρκίας. Τη θεσμική αποδυνάμωση επιτείνουν οι ανησυχίες γύρω από την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας και η απουσία ενός ξεκάθαρου και αξιόπιστου σχεδίου για την αντιμετώπιση των αιτιών της πρόσφατης χρηματοοικονομικής κρίσης. Ο οίκος εκτιμά πως οι πιο σφικτές χρηματοοικονομικές συνθήκες και η ασθενέστερη ισοτιμία, που συνδέονται με τους υψηλούς και ολοένα αυξανόμενους κινδύνους εξωτερικής χρηματοδότησης, είναι πιθανό να επιταχύνουν περαιτέρω τον πληθωρισμό και να υπονομεύσουν την ανάπτυξη, ενώ ο κίνδυνος μιας κρίσης στο ισοζύγιο πληρωμών εξακολουθεί να αυξάνεται.

 

Πιθανή νέα υποβάθμιση

 

Σε ό,τι αφορά την αρνητική προοπτική, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι η πιθανότητα οι τουρκικές αρχές να καταφέρουν να επιτύχουν μια "ομαλή προσγείωση" της οικονομίας υποχωρεί εν μέσω αποδυναμωμένων θεσμών και αυξανόμενων εντάσεων με τις ΗΠΑ. 

 

Επομένως, όπως επισημαίνει η Moody’s, ο κίνδυνος συνεχιζόμενων χρηματοοικονομικών εντάσεων είναι σημαντικός, με πιθανές περαιτέρω επιπλοκές για τις τουρκικές τράπεζες και επιχειρήσεις που έχουν μεγάλες ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης.

 

Τεταμμένες οι σχέσεις Άγκυρας - Ουάσινγκτον

 

Την Παρασκευή, η λίρα υποχώρησε κατά 3% έναντι του δολαρίου αφού τουρκικό δικαστήριο απέρριψε την έφεση στο αίτημα απελευθέρωσης του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, που κατηγορείται για «τρομοκρατία» και «κατασκοπεία». 

 

Η απόφαση πυροδότησε νέο ξέσπασμα οργής του Ντόναλντ Τραμπ, που τόνισε ότι η Ουάσινγκτον δεν θα την αποδεχτεί «με σταυρωμένα τα χέρια». Η υπόθεση του Μπράνσον έχει εξελιχθεί σε κεντρικό σημείο τριβής μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Άγκυρας το τελευταίο διάστημα.

 

"Δεν παραδοθήκαμε και δεν θα παραδοθούμε σε εκείνους που συμπεριφέρονται σαν στρατηγικοί εταίροι αλλά μας καθιστούν στρατηγικό στόχο", πρόσθεσε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

 

Πηγή: protothema

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ