Ερντογάν: Ζήτησα από τον Τσίπρα το τζαμί στην Πλάκα να έχει μιναρέ

Ανατολίτικο παζάρι ισχυρίζεται ότι επιχείρησε να κάνει με τον Αλέξη Τσίπρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Εντογάν, ο οποίος μιλώντας σε υποστηρικτές του στην Αδριανούπολη είπε πως ζήτησε ανταλλάγματα από τον πρωθυπουργό για την επαναλειτουργία της Χάλκης.

 

Ανεβάζοντας για ακόμη μια φορά τους τόνους μερικές ημέρες μετά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία, ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε πως όταν ο πρωθυπουργός έφερε τη συζήτηση στη Χάλκη ο ίδιος τον ρώτησε πότε θα ανοίξει το τζαμί στην Πλάκα.

 

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο ίδιος, ο Αλέξης Τσίπρας του απάντησε ότι θα ανοίξει το τζαμί. «Τότε τον ρώτησα γιατί δεν υπάρχει μιναρές» δήλωσε ο κ. Ερντογάν, λέγοντας παράλληλα ότι ο μιναρές είναι «απαραίτητος».

 

«Είπα: “κοίταξε, θέλετε κάτι από εμάς. Θέλετε τη Θεολογική Σχολή (της Χάλκης)”. Είπα “ας ανοίξουμε το Φετιχέ Τζαμί (σ.σ. στην Πλάκα)”. Είπαν “θα ανοίξουμε το τζαμί”. Και ρώτησα γιατί δεν υπάρχει μιναρές; Θα μπορούσαν οι εκκλησίες να είναι χωρίς καμπαναριό; Ποιο είναι το ουσιαστικό μέρος ενός τζαμιού; Οι μιναρέδες που φτάνουν ως τον ουρανό» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος, όπως μεταδίδει η τουρκική ιστοσελίδα Sozcu.

 

«Οι θρησκευτικές μειονότητες μπορούν να εξασκήσουν τα δικαιώματά τους με πολλούς τρόπους. Τους επιστρέψαμε ακόμη και την ακίνητη περιουσία τους. Αντίθετα, τα τζαμιά μας στη Δύση δέχονται βομβιστικές και εμπρηστικές επιθέσεις. Στη «Δυτική Θράκη» και στη Γερμανία» δήλωσε ο Ερντογάν, απευθυνόμενος στο πλήθος.

 

Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος δεν αναφέρθηκε καθόλου στο τι του απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας. 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ