Τουρισμός, εισαγωγές, εξαγωγές, έλλειμμα

Εξανεμίστηκαν τα έσοδα από τον τουρισμό την τριετία 2015-2017

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να επιμένουν στο αφήγημα που έχουν δημιουργήσει περί “καθαρής εξόδου από τα Μνημόνια”, “νέας εποχής για την Ελλάδας” και άλλων παρόμοιων τσιτάτων, ωστόσο η πραγματικότητα των αριθμών είναι αμείλικτη.

 

Κι αυτό διότι η χώρα μας, τα τελευταία τρία χρόνια, δεν έχει καταφέρει να αλλάξει παραγωγική νοοτροπία και εικόνα, με αποτέλεσμα οι εισαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών να αυξάνονται, αντί να μειώνονται. Έτσι, παρά το γεγονός ότι οι Έλληνες παραγωγοί και επιχειρηματίες, που επενδύουν στις εξαγωγές, αυξάνουν τον κύκλο εργασιών τους, συνεχίζουν όμως να “κυνηγούν” ασθμαίνοντες (λαχανιασμένοι με λίγα λόγια) πίσω από τις εισαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών.

 

Διότι, όπως δείχνουν οι αριθμοί, οι εισαγωγές των τελευταίων τριών ετών ανήλθαν στα 129,3 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οι εξαγωγές έφθασαν μόλις, στα 77,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Σε απλά ελληνικά αυτό σημαίνει πως το μεγαλύτερο μέρος του συναλλάγματος που έχει καταφέρει να εισαχθεί στην Ελλάδα από τον τουρισμό, αυτά τα τρία χρόνια άλλο τόσο (και περισσότερο) εξωτερικό χρήμα έχει αναγκαστεί να διώξει και πάλι στο εξωτερικό για να καλύψει το έλλειμμα του ισοζυγίου εισαγωγών/εξαγωγών!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ