Έξι βήματα που βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου

Στην καθημερινή ζωή η πρόληψη έγκειται σε εκείνες τις προσωπικές επιλογές που κάνουμε για να αποφύγουμε τον κίνδυνο των χρόνιων νοσημάτων.   Και επειδή η ασθένεια που φοβόμαστε περισσότερο έχει συνήθως να κάνει με κάποιον καρκίνο, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το ότι οι έρευνες δείχνουν πως μπορούμε να προλάβουμε τα ογκολογικά νοσήματα με έξι απλά βήματα.  

Αρκούν έξι μικρές αλλαγές στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τη διατροφή, την άσκηση, το στρες, την επιβεβλημένη επίσκεψη στον γιατρό. «Αλλάζουμε για να ζούμε» είναι το σύνθημα της εκστρατείας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας. Να πώς θα το πετύχεις, βήμα-βήμα.  

1. Βάλε χρώμα στο πιάτο σου και μη χρησιμοποιείς το τηγάνι

Μια υγιεινή διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, πηγές αντιοξειδωτικών συστατικών, αποτελεί το πρώτο βήμα στη πρόληψη του καρκίνου. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το ότι οι Ιταλοί, που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ντομάτας, κυρίως σαν σάλτσα σε πίτσες ή ζυμαρικά, έχουν από τα χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου του προστάτη διεθνώς.   Βάλε στο μενού όσο περισσότερα αντιοξειδωτικά συστατικά μπορείς −θα τα βρεις μέσα στα φρούτα και στα λαχανικά, στους ξηρούς καρπούς, στους σπόρους (προτίμησε τους ανάλατους) και στα δημητριακά ολικής άλεσης− και να θυμάσαι: όσο πιο έντονο το χρώμα του ζαρζαβατικού και του φρούτου, τόσο πιο ισχυρή η αντιοξειδωτική του σύσταση.  

Η άσκηση αποτελεί must και στην πρόληψη του καρκίνου. Τρέξιμο, περπάτημα, ποδήλατο, κολύμβηση, ό,τι σου αρέσει, αρκεί να γυμνάζεσαι. Η άσκηση βοηθά τον οργανισμό να λειτουργήσει καλύτερα και καταπολεμά ταυτόχρονα την παχυσαρκία, οπότε με μια κίνηση έχεις διπλό όφελος.   Τρώγοντας πιπεριές, μπρόκολο, ντομάτα, δαμάσκηνα, πορτοκάλια, καρότα, θα πάρεις μια γενναία δόση από αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη C, η κουερσετίνη, η ρεσβερατρόλη, το λυκοπένιο και το β-καροτένιο (προβιταμίνη Α), που αποτελούν τα αντικαρκινικά «φάρμακα» της φύσης.   Δεν αρκεί όμως να αυξήσεις την πρόσληψη των αντιοξειδωτικών συστατικών, πρέπει ταυτόχρονα να περιορίσεις την οξείδωση, κάτι που μπορείς να πετύχεις αποφεύγοντας το τηγάνισμα. Ειδικά το φαγητό σε φαστφουντάδικα, που δεν ξέρεις σε πόσο βαριά οξειδωμένα λάδια έχει μαγειρευτεί το φαγητό.

2. Τρεχάτε ποδαράκια μου

Η άσκηση αποτελεί must και στην πρόληψη του καρκίνου. Τρέξιμο, περπάτημα, ποδήλατο, κολύμβηση, ό,τι σου αρέσει, αρκεί να γυμνάζεσαι.   Η άσκηση βοηθά τον οργανισμό να λειτουργήσει καλύτερα και καταπολεμά ταυτόχρονα την παχυσαρκία, οπότε με μια κίνηση έχεις διπλό όφελος. Δες παρακάτω γιατί πρέπει να καταπολεμήσεις την παχυσαρκία.  

3. Αδυνάτισμα τώρα!

Όλες οι έρευνες δείχνουν πως η παχυσαρκία είναι καρκινογόνος, αφού αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών καρκίνων, κυρίως του γαστρεντερικού συστήματος.   Συνεπώς, το να χάσεις τα παραπανίσια κιλά αποτελεί ασπίδα προστασίας όχι μόνο απέναντι στα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον διαβήτη, όπως ήδη ξέραμε, αλλά και στις ογκολογικές ασθένειες. Κι αυτό γιατί το λίπος, ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς, δεν είναι μια αδρανής μάζα αλλά παράγει ορμόνες που πυροδοτούν τη μετατροπή των φυσιολογικών κυττάρων σε καρκινικά.  

4. Ώρα για τσεκ-απ

Πρόληψη χωρίς ιατρικές εξετάσεις δεν νοείται. Για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας οι νέες γυναίκες, μετά την έναρξη της σεξουαλικής ζωής, πρέπει να κάνουν ανά έτος τεστ ΠΑΠ ή ανά 3ετία τεστ HPV.   20.3.2018 Η μαγνητική τομογραφία σώζει χιλιάδες άνδρες από τον καρκίνο του προστάτη Στην ηλικία των 40 ετών οι γυναίκες πρέπει να ξεκινούν την ετήσια μαστογραφία για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, ενώ οι άνδρες από τα 45 έτη και μετά πρέπει να κάνουν ετησίως εξέταση προστάτη και μέτρηση PSA (προστατικό αντιγόνο), για να αποφύγουν τον κίνδυνο του καρκίνου του προστάτη.   Από την ηλικία των 55 ετών γυναίκες και άνδρες πρέπει να κάνουν κάθε 10 χρόνια κολονοσκόπηση για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.   Όσοι έχουν λευκό δέρμα και σπίλους (ελιές) πρέπει να κάνουν χαρτογράφηση σπίλων για την πρόληψη του δερματικού καρκίνου, ενώ τα άτομα με βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό πρέπει να ξεκινούν το τσεκ-απ σε μικρότερη ηλικία.   Ειδικά οι γυναίκες που έχουν μητέρα, θεία, γιαγιά ή αδελφή οι οποίες νόσησαν από καρκίνου του μαστού ή των ωοθηκών σε ηλικία κάτω των 60 ετών πρέπει να κάνουν τα DNA τεστ για τα δύο ογκογονίδια Brca1 και Brca2 που έγιναν γνωστά διεθνώς μέσα από την περιπέτεια υγείας της Αντζελίνα Τζολί.   Πέρα από τις εξετάσεις, όλα τα κορίτσια ηλικίας 11-18 ετών, βάσει των συστάσεων της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, πρέπει να κάνουν το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, που είναι ενταγμένο στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών και χορηγείται δωρεάν.  

5. Πάρε βαθιά αναπνοή, κάνε stress management

Το στρες είναι τοξικό, όπως τα καυσαέρια των αυτοκινήτων και οι ρύποι των βιομηχανιών. Το έχουν επιβεβαιώσει πλέον οι επιστήμονες, οπότε πρέπει να βρεις τρόπο να εκτονώνεις το στρες που συσσωρεύει καθημερινά ο οργανισμός σου θέλοντας και μη.   Αν μάλιστα το επάγγελμά σου είναι ιδιαίτερα στρεσογόνο, πρέπει να βρίσκεις χρόνο να ηρεμείς, να κάνεις ασκήσεις αναπνοής και να καθαρίζεις το μυαλό σου από τις δυσάρεστες σκέψεις.  

6. Κόψε το τσιγάρο

Το κάπνισμα αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα καρκινογόνα και ευθύνεται για την εμφάνιση καρκίνου σε πολλά διαφορετικά όργανα του σώματος: από τους πνεύμονες, τον μαστό, τον προστάτη, το παχύ έντερο και το στομάχι μέχρι το πάγκρεας.   Στον καπνό του τσιγάρου οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει τουλάχιστον 4.000 βλαβερές ουσίες, εκ των οποίων περισσότερες από 40 έχουν καρκινογόνο δράση. Θυμήσου το αυτό την επόμενη φορά που θα νιώσεις την ανάγκη να καπνίσεις...  

 

Info: • Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ετησίως καταγράφονται 14 εκατομμύρια νέα περιστατικά καρκίνου διεθνώς.

         • Από αυτά, περίπου το ένα εκατομμύριο αφορά νέους ανθρώπους ηλικίας έως 40 ετών. • Το αισιόδοξο στοιχείο είναι πως περίπου το 50% των ασθενών γίνεται καλά!

         • Και ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι πως σήμερα το 75% των ασθενών με καρκίνο, μετά τη θεραπεία τους, επιστρέφουν στη δουλειά τους, όταν πριν από μερικές δεκαετίες η διάγνωση ενός ογκολογικού νοσήματος σήμαινε πως η ζωή τελείωνε. Το τεράστιο αυτό επίτευγμα οφείλεται στις νέες θεραπείες,                τις ανοσοθεραπείες και τις στοχευμένες θεραπείες, που έχουν μετατρέψει πολλούς καρκίνους σε χρόνια νοσήματα, σαν τον διαβήτη.

 

Πηγή: www.lifo.gr