Frankfurter Rundschau: «To παιχνίδι με τη φωτιά στο Αιγαίο»

ια επικίνδυνη κλιμάκωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που μπορεί να οδηγήσει σε ένα «ανεπιθύμητο ατύχημα» και μια νέα κούρσα εξοπλισμών μεταξύ των δύο νατοϊκών εταίρων κάνει λόγο η Frankfurter Rundschau.

 

 

Σε άρθρο με τίτλο: «To παιχνίδι με τη φωτιά στο Αιγαίο» ο ανταποκριτής της γερμανικής εφημερίδας Γκερντ Χέλερ σημειώνει ότι τα σχόλια του «δεξιού λαϊκιστή» Έλληνα υπουργού Άμυνας για τον «τρελό Ερντογάν, με τον οποίο δεν μπορεί κανείς να συζητήσει», αποτυπώνουν το ναδίρ προς το οποίο οδεύουν οι σχέσεις Αθήνας – Άγκυρας με αφορμή και την κράτηση σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη εδώ και πέντε εβδομάδες των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που «πέρασαν εν μέσω ομίχλης, κατά λάθος όπως διαβεβαιώνουν» σε τουρκικό έδαφος.

 

 

Αναφέρει ακόμη ότι την ώρα που ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες για την απελευθέρωσή τους, η Τουρκία αξιώνει την έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών με τον Ερντογάν να «κατηγορεί τους Έλληνες ότι προστατεύουν “τρομοκράτες”».

 

 

«Η ελληνοτουρκική κόντρα παραμένει προς το παρόν στο επίπεδο των φραστικών διαξιφισμών. Αλλά Ευρωπαίοι διπλωμάτες στην Αθήνα προειδοποιούν για τον κίνδυνο ενός “ανεπιθύμητου ατυχήματος”, καθώς ξυπνούν μνήμες από τον Ιανουάριο του 1996 όταν Ελλάδα και Τουρκία έφθασαν στο χείλος του πολέμου για τις βραχονησίδες των Ιμίων. Ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον κατάφερε με νυχτερινά τηλεφωνήματα προς Άγκυρα και Αθήνα να αποτρέψει την τελευταία στιγμή έναν πόλεμο», γράφει η Frankfurter Rundschau.

 

 

Και σημειώνει ότι η κόντρα για τα Ίμια ξαναφούντωσε όταν στα μέσα Φεβρουαρίου τουρκική ακταιωρός εμβόλισε σκάφος του Λιμενικού «προφανώς με την πρόθεση να το βυθίσει», ενώ προ ημερών το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών διεμήνυσε ότι οι βραχονησίδες Kardak -όπως αποκαλούνται στη γειτονική χώρα- ανήκουν στην Τουρκία.

 

 

«Η Τουρκία εγείρει αξιώσεις για τουλάχιστον 18 νησιά του Αιγαίου. Πίσω από αυτές τις εδαφικές διεκδικήσεις κρύβονται και ενεργειακά συμφέροντα καθώς εκτιμάται ότι στο Αιγαίο υπάρχουν κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου», υπογραμμίζει το άρθρο. Τονίζει δε ότι η σπίθα μιας σύρραξης μπορεί να ανάψει κι από τις συχνές αερομαχίες πάνω από το Αιγαίο. «Ειδικοί σε θέματα άμυνας προειδοποιούν ότι είναι θέμα χρόνου μέχρι οι ελιγμοί αυτοί να οδηγήσουν σε πτώση ή ακόμη και κατάρριψη [μαχητικού]».

 

 

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι το θερμόμετρο αυτής της έντασης ανεβαίνει με την κόντρα για τους συλληφθέντες Έλληνες στρατιωτικούς και τη «λαϊκίστικη επίδειξη δύναμης» από μέρους του Έλληνα υπουργού Άμυνας, τον οποίο στηρίζει ο πρωθυπουργός Τσίπρας.

 

 

Και καταλήγει: «Οι τελευταίες εντάσεις μπορούν να πυροδοτήσουν μια νέα κούρσα εξοπλισμών μεταξύ των δύο εχθρικά διακείμενων νατοϊκών εταίρων. Η επιτροπή Άμυνας της ελληνικής βουλής ενέκρινε αυτή την εβδομάδα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ένα πρόγραμμα 1,1 δισ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό μαχητικών αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων. Αλλά μια εξοπλιστική κούρσα με την Τουρκία είναι το τελευταίο που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η Ελλάδα: οι τεράστιες στρατιωτικές δαπάνες θεωρούνται μια από τις αιτίες της κρίσης χρέους, από την οποία η χώρα μόλις τώρα αρχίζει να αναρρώνει».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ