Γιατί είναι καλό να αποφεύγεις να πίνεις καφέ στο αεροπλάνο

Οι πτήσεις με το αεροπλάνο αποτελούν μία μικρή ιεροτελεστία... Ο προσεκτικός έλεγχος όλων όσων πρέπει να πάρεις μαζί σου, ο καθιερωμένος σωματικός έλεγχος, το λοξό βλέμμα χιλιάδες μέτρα πάνω από την επιφάνεια της γης κι εκείνη η ευχάριστη στιγμή που σου σερβίρουν τον καφέ. Μία από τις ελάχιστες πολυτέλειες που έχουν διατηρήσει οι αερογραμμές στα χρόνια των περικοπών.

 

Δυστυχώς όμως αυτό το τελευταίο κομμάτι της ιεροτελεστίας πάει κόντρα σε όλες τις ανάγκες που έχει το σώμα σου εν πτήσει.

 

Καταρχάς, η καφεΐνη αφυδατώνει τον οργανισμό, ακριβώς το αντίθετο από ότι χρειάζεσαι στα 20 χιλιάδες πόδια πάνω από τη Γη, σε συνθήκες ακραίας αφυδάτωσης. Έτσι αν δεν μπορείς χωρίς καφέ, καλό θα είναι να φροντίσεις να πάρεις έξτρα δόσεις νερού ή χυμού για να μην καταλήξει το δέρμα σου να θυμίζει παστό ψάρι.

 

Σε δεύτερο χρόνο τώρα, τα λίγα τετραγωνικά εκατοστά που σου αναλογούν, απαιτούν να είσαι όσο το δυνατόν πιο χαλαρός γίνεται. Χαλαρότητα όμως κι espresso είναι σχήμα οξύμωρο. Για να μην πούμε για τις διουρητικές ιδιότητες της τεΐνης και της καφεΐνης που μπορούν να σε φέρουν σε πολύ δύσκολη θέση, καθώς θα αγωνιάς περιμένοντας στην ουρά.

 

Tο νερό στο αεροπλάνο είναι γεμάτο από βακτήρια

 

Όλα αυτά όμως είναι λεπτομέρειες μπροστά στα ευρήματα μίας μελέτης που διεξήγαγε η Αμερικανική Υπηρεσία για την προστασία του Περιβάλλοντος το 2012. Όπως όλα δείχνουν το πόσιμο νερό στο αεροπλάνο είναι γεμάτο από βακτήρια. Μάλιστα ένα στα δέκα αεροπλάνα που ελέγχθηκαν παρουσίασε και κρούσματα με μολυσμένα κόπρανα. Η μόλυνση βρίσκεται πολύ κοντά σου με άλλα λόγια,

 

Για αυτό, ακόμη κι αν αντέχεις να ζεις αφυδατωμένος και φουλ αγχωμένος στις πτήσεις, καλό θα ήταν να αποφύγεις την αγαπημένη σου συνήθεια όταν "πετάς". Παραμονεύουν κίνδυνοι μόλυνσης. Και δεν τους θες στις διακοπές ή το business trip σου.

 

 

esquire.com.gr