Γιορτή Μητέρας 2019: Η θέση της Ορθοδόξου Εκκλησίας

 Γιορτή της Μητέρας σήμερα.  Η Γιορτή της Μητέρας καθιερώθηκε τον 20ο αιώνα έπειτα από πρωτοβουλία της Ana Jarvis, η οποία προκειμένου να τιμήσει τη μητέρα της ξεκίνησε το 1907 στις ΗΠΑ ένα κίνημα με στόχο να καθιερώσει επίσημα τον εορτασμό της Ημέρας της Μητέρας. Τι υποστηρίζει η Εκκλησία.

 

 

Η Γιορτή της Μητέρας κατά την Ορθόδοξη Εκκλησία και το ιστορικό λάθος μεταφοράς της εορτής

 

Σχετική εικόνα

Η γιορτή της Μητέρας έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα, όπου κάθε άνοιξη λατρευόταν η μητέρα όλων των θεών και των ανθρώπων, η Γαία.

Την Υπαπαντή ορίστηκε πρώτη φορά να τιμάται η γιορτή της μητέρας στην Ελλάδα το 1929.

 

 

Με τα χρόνια όμως και κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 , η γιορτή μεταφέρθηκε στη 2η Κυριακή του Μαΐου, όπως εορταζόταν τότε και στην Αμερική.

Γιατί αυτή η αλλαγή;… ήταν μάλλον μέσα στα πλαίσια του «αμερικανικού ονείρου» και της τάσης προς εμπορευματοποίηση ακόμα και των πιο ευαίσθητων αισθημάτων.

 

Σχετική εικόνα

 

Θα σταθώ λίγο στην αλλαγή της ημέρας εορτασμού της Μητέρας, από την Υπαπαντή στην 2η Κυριακή του Μαΐου.

Θεωρώ πως οι καταβολές μας ως λαός και η Ορθόδοξη πίστη, που είναι και το κυρίαρχο θρήσκευμα στην Ελλάδα, μας συνδέουν περισσότερο με την ημέρα της Υπαπαντής.

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για παναγια

 

Η Παναγία είναι εκείνη που επικαλούμαστε όλοι σε δύσκολες στιγμές της ζωής μας, όσο και αν επιφανειακά δεν θεωρούν όλοι τον εαυτό τους συνειδητό πιστό.

Η Γιορτή της Μητέρας 2019 είναι μία ημέρα αφιερωμένη στη μητέρα και τη μητρότητα.

ekklisiaonline.gr