Χαρίτσης: "Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρξε ποτέ μνημονιακό κόμμα"

Ο υπουργός Εσωτερικών υποστήριξε ότι το πρόγραμμά της κυβέρνησης βρίσκεται στον αντίποδα με εκείνου της ΝΔ

 

«Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός αποτελούν ένα πρώτο σημαντικό βήμα για την επαναφορά της ελπίδας και της προοπτικής στην ελληνική κοινωνία». Αυτό αναφέρει ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στην "Εφημερίδα των Συντακτών", προσθέτοντας «στις εκλογικές αναμετρήσεις που έρχονται οι πολίτες και ιδίως τα λαϊκά στρώματα θα εκτιμήσουν, παρά τις δυσκολίες οι οποίες παραμένουν, ποια είναι εκείνη η πολιτική δύναμη που εκπροσωπεί τα συμφέροντά τους, που θέτει τις ανάγκες τους στο κέντρο της πολιτικής της και είναι έτοιμη να προχωρήσει στις αναγκαίες τομές προκειμένου να ξαναστηθεί στα πόδια της η οικονομία και η κοινωνία».

 

 

Τονίζει ότι σε αντίθεση με την ΝΔ που «είναι το κόμμα του μνημονίου και δεν το κρύβει», ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν υπήρξε ούτε θα γίνει ποτέ μνημονιακό κόμμα», σημειώνει ότι από το καλοκαίρι του 2015 η κυβέρνηση είχε ως βασικό της μέλημα «να λειάνει τις πιο δύσκολες πτυχές της συμφωνίας, την οποία θέσαμε αμέσως στην κρίση του ελληνικού λαού», και θεωρεί ότι «σε μεγάλο βαθμό τα καταφέραμε, η χώρα βγήκε από την ασφυκτική επιτροπεία με την κοινωνία όρθια».

 

 

«Τώρα μπορούμε με σαφώς μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας που βρίσκεται στον αντίποδα εκείνου της ΝΔ», προσθέτει.

Ο κ. Χαρίτσης είπε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση θα περιλαμβάνει την «σαφή διάκριση του ρόλου Κράτους-Εκκλησίας, την καθιέρωση θεσμών άμεσης δημοκρατίας, την ενίσχυση της Βουλής, την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας και την τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, την ενδυνάμωση του κοινωνικού κράτους, την περαιτέρω ενίσχυση δικαιωμάτων και ελευθεριών για όλους τους πολίτες και την συνταγματική κατοχύρωση βασικών δημόσιων αγαθών, όπως το νερό και η ηλεκτρική ενέργεια».

 

 

Αναφορικά με το ενδεχόμενο συνεργασιών και στην κεντρική πολιτική σκηνή, τονίζει καταρχήν ότι «η επιδίωξη συνεργασιών και προγραμματικών συγκλίσεων είναι βαθιά ριζωμένη στη λογική και στη κουλτούρα της Αριστεράς. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι το πιο πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξή τους».

 

 

Επισημαίνει ότι η κεντρική πολιτική σκηνή είναι κάτι διαφορετικό, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι «το ΚΙΝ.ΑΛΛ ακολουθεί κατά πόδας την ΝΔ και πολλές φορές μάλιστα την ξεπερνά σε συντηρητισμό στα κρίσιμα ζητήματα πολιτικής για τη χώρα και την κοινωνία» και προσθέτοντας ότι η βούληση του ΣΥΡΙΖΑ για «ευρύτερες συνεργασίες στη βάση ενός προοδευτικού προγράμματος είναι δεδομένη», αλλά «προϋποθέτουν συγκεκριμένα βήματα από την άλλη πλευρά που να δείχνουν ότι απομακρύνεται από τον στενό εναγκαλισμό με τη νεοφιλελεύθερη Δεξιά του κ. Μητσοτάκη».

 

 

Υπογραμμίζει ότι «η δίκαιη ανάπτυξη εκκινεί από την Τοπική Αυτοδιοίκηση» και αναφέρει ως επόμενο μεγάλο στόχο την ενίσχυση της αποκέντρωσης με μεταφορά περισσότερων αρμοδιοτήτων και των ανάλογων πόρων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο οποίος έχει όμως ως προϋπόθεση την επιτυχή αντιμετώπιση του προβλήματος της αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων μεταξύ των τριών επιπέδων διοίκησης.

 

 

Τέλος, ο κ. Χαρίτσης περιλαμβάνει στις προθέσεις της κυβέρνησης την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων στον δημόσιο τομέα και την υπαγωγή σε καθεστώς πλήρους και σταθερής εργασίας του προσωπικού κρίσιμων για την κοινωνία υπηρεσιών, όπως των εργαζομένων του προγράμματος "Βοήθεια στο Σπίτι".

 

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ