Χρίστος Δήμας στο CNN Greece: Δεν υπάρχει καμία «καθαρή έξοδος»

Ο βουλευτής Κορινθίας και αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, Χρίστος Δήμας, μιλώντας στο CNN Greece, σημειώνει ότι οι αγορές θα κρίνουν το αν η συμφωνία που επετεύχθη χθες στο Eurogroup είναι καλή ή κακή.

 

 

Ο κ. Δήμας υποστηρίζει ότι η χώρα παραμένει δεσμευμένη για πολλά χρόνια σε υψηλά πλεονάσματα και κατηγορεί την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι άρχισε και ολοκλήρωσε ένα αχρείαστο τρίτο μνημόνιο μόνο για να παραμείνει στην εξουσία, χωρίς, παράλληλα, να επιτύχει τον βασικό στόχο της απρόσκοπτης πρόσβασης στις αγορές.

«Σε πρώτη ανάγνωση είναι σημαντικό ότι υπάρχει συμφωνία. Σε δεύτερη ανάγνωση, οφείλουμε να πούμε ότι εκτός από τα θετικά της στοιχεία, υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που δεσμεύουν τη χώρα για μεγάλο χρονικό διάστημα.  Συγκεκριμένα, δεσμευόμαστε για πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2060, άρα δεν υφίσταται «καθαρή έξοδος». Υπάρχουν πολύ σημαντικές δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση για τα επόμενα χρόνια. Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι αν είναι θετική ή όχι η συμφωνία θα κριθεί από τις αγορές, δηλαδή, αν θα πάμε σε αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας, αν θα υπάρχουν αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας και από τις αποδόσεις του δεκαετούς ομολόγου της χώρας», λέει ο Χρίστος Δήμας.

Παράλληλα, ο κ. Δήμας υπογραμμίζει ότι το τρίτο πρόγραμμα ξεκίνησε και τελείωσε με τον ΣΥΡΙΖΑ και «ο βασικός του στόχος ήταν να έχει η χώρα πρόσβαση στις αγορές, μετά τη λήξη του προγράμματος. Ο στόχος αυτός δεν έχει επιτευχθεί», καταλήγει.

Αναφορικά με τα κολακευτικά σχόλια του ευρωπαϊκού Τύπου αλλά και των αξιωματούχων της ευρωζώνης για την ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Δήμας τονίζει ότι δεν είναι κάτι που συμμερίζεται η Νέα Δημοκρατία: «Ήταν θέμα χρόνου να τελειώσει η χρηματοδότηση προς τη χώρα. Δεν είναι κάτι που πιστώνεται η ελληνική κυβέρνηση. Αντιθέτως, κατάφερε να παραμείνει στην εξουσία χωρίς να έχουμε πρόσβαση στις αγορές και μια «καθαρή έξοδο».

ΠΗΓΗ:cnn.gr