Η «ΑΝΕΜΗ» στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου για το «ΦΑΣΜΑ» (video)

Η «ΑΝΕΜΗ» υπερήφανα δίνει την πρεμιέρα του νέου της έργου «ΖΩΡΖ ΝΤΑΝΤΕΝ» την Κυριακή 27 Μαΐου ώρα 21:15, στο ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ για το Σωματείο Γονέων & Συγγενών Παιδιών με Αυτισμό & Asperger Κορινθίας, «ΦΑΣΜΑ».

 

 

 

Λίγα λόγια για το έργο από τον σκηνοθέτη Στάθη Τσολάκη: 

Ο Ζωρζ Νταντέν του Μολιέρου, είναι το λιγότερο παιγμένο έργο του μεγάλου Κωμωδιογράφου. Όχι γιατί υστερεί σε θεατρική αξία , αλλά ίσως γιατί απόπολλούς , έχει καταταχθεί στα έργα που απλά πραγματεύονται τη συζυγική απιστία και τη ζήλεια.

Σε ένα πρώτο επίπεδο ανάλυσης, αυτό είναι το θέμα πουεπιτρέπει στο δημιουργό να ξετυλίξει το κουβάρι της ιστορίας. Σ` ένα δεύτερο επίπεδο, το έργο αυτό είναι το πιο σκληρό και ταξικό έργο του Μολιέρου που θίγει ένα διαχρονικό θέμα στην ανθρώπινη ιστορία: «ΤΗΝΠΑΛΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΤΑΞΕΩΝ».

Όποιος κατέχει πλούτο και εξουσία, κινεί τα νήματα και επηρεάζει – καθορίζει τις ζωές των άλλων.

Το χαρακτηριστικό που ορίζει τη διαφορά του έργου από τα πιο παλιά θεατρικά είδη, είναι πως τα πρόσωπα, είναι φορείς ταξικής συμπεριφοράς και πράττουν ανάλογα με την κοινωνική τους θέση σε ένα συνεχώς κλιμακούμενο , παιχνίδι ρόλων.

Τι καθιστά όμως τον Ζωρζ Νταντέν, υψηλή κωμωδία;

Σ` αυτό το έργο, έχουμε να κάνουμε με τύπους , παρά με χαρακτήρες. Όπως και στη φάρσα, έτσι κι εδώ έχουμε να κάνουμε περισσότερο με τύπους παρά με χαρακτήρες. Ο Ζηλιάρης , η Πεθερά, ο Όμορφος Ευγενής, ο Πεθερός.

 

Αυτά τα πρόσωπα, είναι φορείς ταξικής συμπεριφοράς.

Η εξαπάτηση και η εκμετάλλευση, είναι οι ψυχολογικές καταστάσεις που βιώνει ο ήρωας του έργου.

 

Περισσότερα στη πρεμιέρα….

 

 

 

 Tο loutraki365.gr δημοσιεύει τα σχόλια των αναγνωστών του. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια ΔΕΝ δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας.

Leave a comment

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
Έλεγχος CAPTCHA
Αυτή η ερώτηση είναι για να ελέγξουμε αν είστε ή όχι άνθρωπος και να αποφύγουμε την αυτοματοποιημένη υποβολή ανεπιθύμητων μηνυμάτων.
3 + 9 =
Επιλύστε αυτό το απλό μαθηματικό πρόβλημα και εισάγετε το αποτέλεσμα. π.χ. για 1 + 3, πληκτρολογήστε 4.