Η Google παρακολουθεί την τοποθεσία σας ακόμα και όταν ζητάτε το αντίθετο!

Οι υποψίες αρκετών δείχνουν να επιβεβαιώνονται

 

 

 

Εάν υποψιάζεστε ότι η Google παρακολουθεί την κάθε σας κίνηση, ακόμα και όταν το λέτε ρητά να μην το κάνει, η νέα έρευνα έχει δικαιολογήσει τις υποψίες σας αποδεικνύοντας ακριβώς αυτό.

 

Μια έρευνα που διεξήχθη από το Associated Press διαπίστωσε ότι η Google αποθηκεύει στην πραγματικότητα τα δεδομένα τοποθεσίας των χρηστών Android και iPhone ακόμα και όταν έχουν επιλέξει ρυθμίσεις απορρήτου για να εμποδίσουν την εταιρεία να το κάνει.

 

Η Google ισχυρίζεται ότι αν απενεργοποιήσετε τη ρύθμιση «Ιστορικό τοποθεσίας» στη συσκευή σας, η εταιρεία δεν θα μπορέσει να αποθηκεύσει πληροφορίες σχετικά με το πού βρισκόσασταν.

 

Η εταιρεία δηλώνει στη σελίδα υποστήριξής της ότι μπορείτε να απενεργοποιήσετε «ανά πάσα στιγμή» το Ιστορικό τοποθεσίας  και ότι, με τη ρύθμιση απενεργοποιημένη, «τα μέρη που μεταβαίνετε δεν αποθηκεύονται πλέον».

 

Όμως όπως αναφέρει το RT.com επικαλούμενο έκθεση του AP, αυτό δεν είναι αλήθεια επειδή ορισμένες εφαρμογές της Google συνεχίζουν να αποθηκεύουν δεδομένα θέσης, ακόμη και όταν η ρύθμιση «Ιστορικό τοποθεσίας» είναι απενεργοποιημένη - χωρίς να ζητά άδεια.

 

Ορισμένα από τα παραδείγματα που παρέχονται από το AP περιλαμβάνουν την εφαρμογή Χάρτες Google, η οποία λαμβάνει στιγμιότυπο της τοποθεσίας σας μόλις την ανοίξετε και ακόμη και εντελώς ανεξάρτητες αναζητήσεις που «εντοπίζουν το ακριβές γεωγραφικό πλάτος και μήκος» και αποθηκεύεται στο λογαριασμό σας στο Google.

 

Το AP εξέτασε το ζήτημα αφού η Κ. Σανκαρι, ερευνήτρια στο UC Berkeley, μίλησε για το πώς η συσκευή Android της την ώθησε να αξιολογήσει ένα πρόσφατο ταξίδι αγορών στα Kohl, παρόλο που το ιστορικό της τοποθεσίας είχε απενεργοποιηθεί.

 

Ο Τζόναθαν Μέγερ, επιστήμονας υπολογιστών του Princeton, είπε στο AP ότι οι ρυθμίσεις απορρήτου της Google πρέπει να γίνουν σαφέστερες. «Εάν πρόκειται να επιτρέψετε στους χρήστες να απενεργοποιήσουν κάτι που ονομάζεται ‘Ιστορικό τοποθεσίας’, τότε όλα τα μέρη όπου διατηρείτε το ιστορικό τοποθεσίας πρέπει να απενεργοποιηθούν», δήλωσε. «Αυτό φαίνεται σαν μια αρκετά ειλικρινής θέση», εξήγησε.

 

Από την άλλη η Google  λέει ότι είναι ξεκάθαρη. Ένας εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι παρέχει «σαφείς περιγραφές» για όλα τα εργαλεία Google που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι και που μπορεί να καταγράφουν τοποθεσίες χρηστών.

 

Για να αποτρέψει η Google να αποθηκεύει δεδομένα θέσης από όλα αυτά τα εργαλεία, η εταιρεία δήλωσε ότι οι χρήστες μπορούν να απενεργοποιήσουν μια ρύθμιση που ονομάζεται «Δραστηριότητα Ιστού και Εφαρμογών» - αλλά δεδομένου ότι αυτή η ρύθμιση είναι ενεργοποιημένη από προεπιλογή, πολλοί άνθρωποι δεν το γνωρίζουν και υποθέτουν ότι όταν απενεργοποιήσουν το «Ιστορικό τοποθεσίας», θα απενεργοποιηθούν σε όλες τις εφαρμογές τους.

 

Οι χρήστες μπορούν να διαγράψουν τους αποθηκευμένους δείκτες τοποθεσίας χειροκίνητα, αλλά πρέπει να επιλεγούν και να διαγραφούν ξεχωριστά τον καθένα - εκτός αν θέλετε να διαγράψετε όλη την αποθηκευμένη δραστηριότητα - καθιστώντας τη διαδικασία χρονοβόρα.

 

Τα ευρήματα του AP επιβεβαιώθηκαν από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Princeton.

 

newpost.gr