Η Google τιμά τον καρδιοχειρουργό Ρενέ Φαβαλόρο

Η Google απόφασισε να τιμήσει με νέο doodle που δημιούργησε, τα 96 χρόνια από την γέννηση του εμβληματικού καρδιοχειρουργού Ρενέ Φαβαλόρο.

 

Ο Ρενέ Τζερόνιμο Φαβαλόρο γεννήθηκε στην πόλη Λα Πλάτα της Αργεντινής στις 12 Ιουνίου του 1923, περνώντας τα πρώτα 12 χρόνια της ιατρικής του σταδιοδρομίας ως ιατρός στην αγροτική κοινότητα του Γιακίντο Αραούζ.

 

Στην συνέχεια, δημιούργησε ένα χειρουργείο, εκπαίδευσε τις δικές του νοσοκόμες, ίδρυσε μια τοπική τράπεζα αίματος και εκπαίδευσε τους ασθενείς σχετικά με τον τρόπο πρόληψης των κοινών παθήσεων. 

 

Η εμπειρία του, τον οδήγησε στο να δημιουργήσει την διαχρονική πεποίθηση ότι η υγειονομική περίθαλψη αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, ανεξάρτητα από τις οικονομικές συνθήκες.

 

Ακολούθως, ο Φαβαλόρο ταξίδεψε το 1962 στις ΗΠΑ προκειμένου να εξασκήσει στην Κλινική του Κλίβελαντ, όπου εργάστηκε μαζί με τον Μέισον Σόουνς, πρωτοπόρο της cineangiography - την ανάγνωση και ερμηνεία των στεφανιαίων και κοιλιακών εικόνων. 

 

Αφού μελέτησε αγγειογραφήματα στη Βιβλιοθήκη Σόουνς, ο Φαβαλόρο πείστηκε πως ο εμβολιασμός με παράκαμψη στεφανιαίας αρτηρίας θα μπορούσε να αποδειχθεί μια ιδιαίτερα αποτελεσματική θεραπεία.

 

Στις 9 Μαΐου 1967 ο Φαβαλόρο λειτούργησε σε 51χρονη γυναίκα με μπλοκάρισμα στη δεξιά στεφανιαία αρτηρία. Προσκολλώντας σε μια μηχανή καρδιάς-πνεύμονα, σταμάτησε την καρδιά της και χρησιμοποίησε μια φλέβα από το πόδι της για να ανακατευθύνει τη ροή του αίματος γύρω από το μπλοκάρισμα.

 

Η προσπάθειά του ήταν επιτυχής και έκτοτε η διαδικασία έσωσε αμέτρητες ζωές κατά τη διάρκεια του τελευταίου μισού αιώνα.

 

Ο Φαβαλόρο επέστρεψε στην Αργεντινή στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Στο Μπουένος Άιρες ίδρυσε το Ίδρυμα Φαβαλόρο. Το ίδρυμα εξυπηρετεί ασθενείς βάσει των ιατρικών αναγκών τους και όχι των οικονομικών τους δυνατοτήτων και ταυτόχρονα διδάσκει τις καινοτόμες τεχνικές του Φαβαλόρο σε γιατρούς σε ολόκληρη την περιοχή της Λατινικής Αμερικής.

 

neolaia.gr