Η Λουτρακιώτισσα που δημιούργησε τα πρώτα αντίγραφα ελληνικών παραδοσιακών ενδυμασιών

Η Ασπασία Δοσαρά, στις αρχές της δεκαετίας του ’70, δημιουργεί τα πρώτα αντίγραφα ελληνικών παραδοσιακών ενδυμασιών, ξεκινώντας φυσικά από την Κορινθία με την ενδυμασία του Ευζωνα, της Βλαχοπούλας και της Μουντάφισας.

 

Μαζί με την αείμνηστη αδελφή της Σωτηρία Νικολοπούλου – Λέκκα, ιδρύτρια του Λαογραφικού Μουσείου Λουτρακίου – Περαχώρας, ξεκινούν με αγάπη και σεβασμό τη μελέτη και την καταγραφή των παραδοσιακών ενδυμασιών σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Επισκέπτονται τα περισσότερα μουσεία και χωριά της Ελλάδας συλλέγοντας και διασώζοντας πληροφορίες και παλαιές αυθεντικές ενδυμασίες.

Η αγάπη και ο σεβασμός για την παράδοση, η άριστη γνώση της τέχνης της ραπτικής, το πάθος για δημιουργία, την οδήγησαν να έχει σήμερα μια από τις μεγαλύτερες συλλογές από αυθεντικές ενδυμασίες και πιστά αντίγραφα από όλη την Ελλάδα, αλλά κυρίως σημαντική γνώση και εμπειρία.

Η Ασπασία Δοσαρά, όλα αυτά τα χρόνια, κατασκευάζει και ενοικιάζει, ενδυμασίες για όλες τις ηλικίες σε χορευτικά συγκροτήματα δήμων, πολιτιστικών συλλόγων, σχολείων, θεατρικές παραστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Σήμερα, μαζί με τον γιο της Νίκο Δοσαρά, συνεχίζει με το ίδιο πάθος και μεράκι να συλλέγει υλικά, τεχνικές και πληροφορίες για τις ενδυμασίες.

Με την μακρόχρονη προσφορά της στον χώρο της παράδοσης, απολαμβάνει πλέον την εκτίμηση, το σεβασμό και τους αμέτρητους επαίνους από τους ανθρώπους του πολιτισμού, τους δασκάλους και τους ιδιώτες που έχουν συνεργαστεί μαζί της.

 

isthmos.gr