Η «λυπητερή» την επομένη των εκλογών

Αντιμέτωπη με τις άγριες διαθέσεις του δανειστών αναμένεται να βρεθεί η επόμενη κυβέρνηση, η οποία θα λάβει μία πρώτη - γεύση των προθέσεων των πιστωτών την επομένη των εκλογών, στο Eurogroup της 8ης Ιουλίου.

 

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναμένεται να ασκήσουν πιέσεις προς τη νέα κυβέρνηση, υπενθυμίζοντας τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το μεταμνημονιακό πρόγραμμα εποπτείας.

 

Επί τάπητος, συγκεκριμένα, θα τεθεί τόσο ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος (σ.σ. 3,5% του ΑΕΠ), όσο και οι εξαγγελίες για φοροελαφρύνσεις, οι οποίες αφορούν το 2020.

 

Άλλωστε, οι επικεφαλής των θεσμών - όπως σημειώνει η εφημερίδα «Ναυτεμπορική» - αναμένεται να βρεθούν στην Αθήνα στις 16 Ιουλίου, στο πλαίσιο διεθνούς οικονομικού συνεδρίου, στο οποίο θα δώσουν το «παρών» ο Κλάους Ρέγκλινγκ (ESM), ο Πίτερ Ντόλμαν (ΔΝΤ) και ο Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν).

 

Η νέα κυβέρνηση, παράλληλα – όποια κι αν είναι αυτή - καλείται εντός του Σεπτεμβρίου να υποβάλλει το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020, κάτι το οποίο αναμένεται να αποτελέσει σημείο εντατικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και θεσμών.

 

Στο πλαίσιο αυτό, στο οικονομικό επιτελείο «ρίχνουν» το βάρος στην όσο το δυνατόν βέλτιστη εκτέλεση του προϋπολογισμού στο β’ μισό του 2018, κατά τη διάρκεια του οποίου καταβάλλεται και το μεγαλύτερο μέρος των φορολογικών υποχρεώσεων των πολιτών.

 

902.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ