Η "μητέρα των μαχών" στο Δήμο Λουτρακίου

Μέσα στο ρευστό πολιτικό τοπίο η «μητέρα των μαχών» για τη διεκδίκηση του Δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου 2019 αποκτά νέα χαρακτηριστικά. Η διεκδίκηση του (μια φορά και ένα καιρό) πλουσιότερου δήμου της χώρας ανέκαθεν αποτελούσε μια σπουδαία πολιτική αναμέτρηση, ενώ η ψήφιση του "Κλεισθένη" αναμένεται να φέρει μια σειρά από δομικές αλλαγές.

 

Το loutraki365.gr, συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει τις 5+3 υποψηφιότητες που εκτός απροόπτου (προεκλογική συνεργασία), θα διεκδικήσουν το δημαρχειακό θώκο του Δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων.

 

Ο πρώτος που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, ήταν ο Νευροχειρουργός, Δημήτρης Βασιλείου. "Μια μέλισσα, σας καλεί να συνδιοικήσουμε το Δήμο", ήταν ο τίτλος της ανακοίνωσής του. "Μέλισσα" το αρχικό όνομα του συνδυασμού, που στη συνέχεια, άγνωστο γιατί, μετονομάστηκε σε "Ώρα για Δράση". Έκτοτε, έχει κάνει ελάχιστες δημόσιες τοποθετήσεις, έχει ανακοινώσει 20 ονόματα από την Περαχώρα που στηρίζουν το συνδυασμό του και πολιτεύεται επιδεικνύοντας «αντισυμβατική» στάση, θίγοντας τα κακώς κείμενα του Δήμου. Δεν δίστασε να χαρακτηρίσει το Βούλευμα Εφετών Ναυπλίου για το Δήμο Λουτρακίου ως το "μεγαλύτερο σκάνδαλο στην Ελλάδα στον χώρο της Αυτοδιοίκησης από καταβολής του Ελληνικού Κράτους", ενώ παράλληλα ζήτησε από τους τρεις εμπλεκόμενους Δημάρχους "να πάνε σπίτια τους μέχρι να τελεσιδικίσει η δικαστική δίωξη και να αποδοθούν οι ευθύνες". Υποψηφιότητα για το Δήμο, είχε δηλώσει και το 2014 ο Δημήτρης Βασιλείου, ωστόσο δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους που απαιτούνταν. Το 2012, ήταν υποψήφιος βουλευτής Κορινθίας με το κόμμα του Θάνου Τζήμερου, Δημιουργία, Ξανά!

 

Δεύτερος χρονικά, ο τέως Δήμαρχος Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων, Κώστας Λογοθέτης. Ο επικεφαλής του συνδυασμού "Με τους πολίτες Μπροστά", στις 4 Ιουλίου 2018, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Λουτρακίου, ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του "Από σήμερα, ανοίγουμε μια μεγάλη συζήτηση με τους δημότες μας, προκειμένου να έχουμε παρουσία στις επόμενες εκλογές του 2019", είχε αναφέρει χαρακτηριστικά. Παρά το γεγονός ότι στις εκλογές του 2014 κατέλαβε την τρίτη θέση, ο ίδιος μαζί με τους άλλους δύο δημοτικούς του συμβούλους, Θανάση Μουζάκη και Κώστα Δόσχορη, έχουν αναλάβει το ρόλο της "αξιωματικής αντιπολίτευσης", αναδεικνύοντας ουκ ολίγα θέματα στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Μέχρι στιγμής, η στελέχωση του ψηφοδελτίου του Κώστα Λογοθέτη, παραμένει επτασφράγιστο μυστικό, καθώς δεν έχουν ανακοινωθεί ή διαρρεύσει ονόματα υποψηφίων δημοτικών συμβούλων.

 

Στις 10 Δεκεμβρίου 2018, η τέως Αντιδήμαρχος Οικονομικών και ανεξαρτητοποιηθείσα από το συνδυασμό του απερχόμενου Δημάρχου Γιώργου Γκιώνη, Μαρία Πρωτοπαππά, ανακοίνωσε ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου την υποψηφιότητά της για τη διεκδίκηση του Δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων. “ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ / Δύναμη δημιουργίας / Με θέληση και γνώση", το όνομα του συνδυασμού της. Αν και μέχρι στιγμής, δεν έχει ανακοινώσει κανένα όνομα υποψηφίου δημοτικού συμβούλου, αποτελεί κοινό μυστικό ότι εκτός εξαιρετικού απροόπτου στο πλευρό της θα βρίσκονται οι Θανάσης Γεωργίου, Σωτήρης Νικολάου, Παναγιώτης Πέτρου και αρκετοί ακόμα "δυσαρεστημένοι" της Δημοτικής Αρχής Γκιώνη που βρήκαν στην υποψηφιότητα της Μαρίας Πρωτοπαππά την διέξοδο που έψαχναν. Αν και έχει ανεξαρτητοποιηθεί μόλις 2 μήνες από τη Δημοτική Αρχή, έχει προλάβει να δημιουργήσει αρκετές εντάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ η επίθεση του Μάικ Θυμή προς το πρόσωπό της, έχει μείνει στην ιστορία. Χαρακτηριστικά, ο Μάικ Θυμής είχε αναφέρει απευθυνόμενος στη Μαρία Πρωτοπαππά, ότι "Θα έχεις τέτοιο πόλεμο που δεν θα ξέρεις πού να κρυφτείς".

 

Τέταρτος κατά σειρά, ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Ηλιακόπουλος, που στις 12 Δεκεμβρίου 2018, γνωστοποίησε μέσω γραπτής ανακοίνωσης, την υποψηφιότητά του για τη διεκδίκηση του Δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων. Η δράση του Παναγιώτη Ηλιακόπουλου, λίγο - πολύ είναι γνωστή, αφού διατηρούσε το ιστολόγιο loutraki-press, στο οποίο έγραφε την άποψή του για τα θέματα του Δήμου με σκληρή στάση και αυστηρή κριτική, απέναντι στις περισσότερες δημοτικές αρχές. Πλέον, θέτει τον εαυτό του στην κρίση των δημοτών. Μέχρι στιγμής, δεν έχει ανακοινώσει ούτε το όνομα του συνδυασμού του ούτε και κάποιον δημοτικό σύμβουλο. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του loutraki365.gr, φέρεται να έχει δώσει τα χέρια με το δημοτικό σύμβουλο, Παναγιώτη Βαρελά, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι κοντά με πρώην τοπικό σύμβουλο των Αγίων Θεοδώρων, που ανεξαρτητοποιήθηκε το 2016 από τη Δημοτική Αρχή Γκιώνη.

 

Ο Χρήστος Ασημακόπουλος, θα είναι ο "εκλεκτός" της Λαϊκής Συσπείρωσης, για το Δήμο Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων. Σε μόλις 25 λέξεις, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης για το Δήμο Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων, Χρήστος Ασημακόπουλος, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τη διεκδίκηση του Δήμου, το απόγευμα της Πέμπτης 27 Δεκεμβρίου 2018,  με τη στήριξη του ΚΚΕ, ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου. "Εκ μέρους της Τομεακής Οργάνωσης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος του Νομού Κορινθίας, σας ανακοινώνω ότι θα είμαι υποψήφιος Δήμαρχος και για τις επόμενες Αυτοδιοικητικές εκλογές", ήταν η σύντομη ανακοίνωσή του.

 

Αν και δεν έχει ανακοινώσει ακόμα την υποψηφιότητά του, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο νυν δήμαρχος Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων, Γιώργος Γκιώνης θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για το Δήμο. Ο Γιώργος Γκιώνης, σε αντίθεση με την πρώτη του τετραετία, δεν έχει κάνει κάποιο μεγάλο έργο (από αυτά που θεωρούνται έργα βιτρίνας) στο Δήμο, ενώ έχει δεδομένα υποστεί μεγάλο πλήγμα από τις απανωτές ανεξαρτητοποιήσεις των δημοτικών του συμβούλων. Ο ίδιος, δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό Ηλέκτρα ότι "Νιώθω πάρα πολύ ωραία για τις αποχωρήσεις Δημοτικών Συμβούλων του συνδυασμού μου". Ωστόσο, με την ανακοίνωση του Δημήτρη Πρωτονοτάριου, δύο τριών ονομάτων από το Καζίνο και το χώρο του Πολιτισμού, αλλά και την ομάδα των αντιδημάρχων που έχει, θα διεκδικήσει και πάλι τη Δημαρχεία με αξιώσεις. Ως δημοτική Αρχή, είναι δεδομένο ότι έχει υποστεί τη μεγαλύτερη φθορά από τους συνυποψηφίους του, καθώς κατά τη διάρκεια της 5ετους θητείας του, είχε να χειριστεί μεγάλα και σοβαρά ζητήματα. Ταυτόχρονα όμως, ο Γιώργος Γκιώνης, ως Δήμαρχος, έχει τη μεγαλύτερη ευχέρεια από τους πολιτικούς "αντιπάλους" του, αλλά και 3 περίπου  μήνες στη διάθεσή του για να αντιστρέψει το κλίμα.

 

Σε αναζήτηση υποψηφίου για να διεκδικήσει τον Δήμο Λουτρακίου, βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Ηλίας Κοφινάς ή κάποιος νέος και αύθαρτος; Αυτό είναι το ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν στην Κουμουνδούρου για να ανακοινωθεί το όνομα του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ. Και από την απάντηση, είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις καθώς και η μία και η άλλη προοπτική έχει τους υποστηρικτές και τους πολέμιούς της. Ωστόσο, είναι πιθανό να μην υπάρξει κάποια επίσημη στήριξη από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, με την Πρωτοβουλία Πολιτών να διαλύεται εις τα εξ ων συνετέθη, με τα στελέχη και τους υποψηφίους να αναζητούν την επόμενή τους πολιτική στέγη.

 

Το 2014, μια ομάδα νέων ηλικιακά ανθρώπων αλλά με ανησυχία για το μέλλον του Δήμου, αποφάσισε να παρέμβει στα τοπικά πολιτικά δρώμενα. Το όνομα "Κύκλος Συναντήσεων Νεολαίας", άρχισε σιγά σιγά να εμφανίζεται με ολοένα και μεγαλύτερη συχνότητα στα τοπικά ΜΜΕ. Η κοινή γνώμη, αρχικά αντιμετώπισε επιφυλακτικά την πρωτοβουλία της νεολαίας, που φρόντισε να δώσει πειστικές απαντήσεις στα ερωτηματικά που προέκυψαν στην πορεία σχετικά με την ανιδιοτέλεια των προθέσεων των διοργανωτών και την απουσία οποιασδήποτε προεκλογικής σκοπιμότητας. Ο "Κύκλος Συναντήσεων Νεολαίας", το 2014, μετά από γόνιμες συζητήσεις, παρουσίασε σε όλους τους υποψήφιους Δημάρχους συγκεκριμένο πλάνο, όπως αυτό προέκυψε από τις συναντήσεις τους. "Από αυτό το πρόγραμμα, που εγκρίθηκε το 2014 από όλους τους υποψηφίους Δημάρχους, ελάχιστα έγιναν πράξη", αποκάλυψε στο loutraki365.gr, ιδρυτικό μέλος της Νεολαίας. Πλέον, αυτή η πρωτοβουλία, έχοντας κάνει τον "Κύκλο" της, , αναμένεται να μετουσιωθεί σε πολιτικό φορέα που θα διεκδικήσει το Δήμο Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων. Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει γνωστός ο επικεφαλής αυτής της πρωτοβουλίας, κάτι που αναμένεται να γίνει σύμφωνα με το ρεπορτάζ του loutraki365.gr, εντός των επόμενων 20-25 ημερών.