Η στυγερή δολοφονία της Qandeel Baloch, ίσως μείνει ατιμώρητη

Τον Ιούλιο του 2016, η στυγερή δολοφονία της ηθοποιού, μοντέλου και influencer από το Πακιστάν, Qandeel Baloch, συγκλονίζει την παγκόσμια κοινή γνώμη.   

 

Η νεαρή γυναίκα θα στραγγαλιστεί από τον ίδιο της τον αδελφό στο κρεβάτι του πατρικού του σπιτιού και ο ίδιος θα ομολογήσει ζωντανά στην τηλεόραση την ειδεχθή πράξη του, επικαλούμενος λόγους τιμής.   

 

Η δολοφονία της θα γίνει η αιτία να απαγορευθούν δια νόμου τα εγκλήματα τιμής στο Πακιστάν, όμως, δύο χρόνια μετά το γεγονός ότι κανείς από τους εμπλεκόμενους στη δολοφονία της -μεταξύ των οποίων και ένας διάσημος Μουφτής - δεν έχει καταδικαστεί, δημιουργεί τρόμο και προβληματισμό για τα γυναικεία δικαιώματα στη χώρα.   

 

Το ρεπορτάζ του BBC αποκαλύπτει ότι ο αδελφός της Baloch δεν ενήργησε μόνος κι ότι πίσω από το σχέδιο εξόντωσής της βρισκόταν μία ομάδα αντρών -συγγενών της κοπέλας και σκληροπυρηνικών μελών θρησκευτικών οργανώσεων- που ουδέποτε διώχθηκαν αρμοδίως από τις Πακιστανικές αρχές.   

 

Ας σημειωθεί, ότι οι αναρτήσεις της Baloch στο Instagram είχαν θεωρηθεί προσβλητικές για τα ιδανικά της γυναικείας τιμής, της θρησκείας και της οικογένειας στο Πακιστάν, ενώ το γεγονός ότι φιλοξενήθηκε σε τηλεοπτική εκπομπή μαζί με τον Μουφτή, φλερτάροντας στον αέρα μαζί του, εικάζεται ότι προκάλεσαν όλο αυτό το ξέσπασμα μίσους και αντρικής οργής εναντίον της.  

 

Κόντρα στα αναμενόμενα, πριν από λίγο καιρό ο πατέρας της νεαρής γυναίκας, συμπλήρωσε σχετικό έγγραφο προς τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές της χώρας, ζητώντας τη σκληρότερη των ποινών για τον γιο του και δηλώνοντας ότι δεν συγχωρεί την πράξη του, ενώ γυναικείες οργανώσεις σε όλη τη χώρα ζητούν να ενταθούν οι έρευνες που θα φέρουν ενώπιον της δικαιοσύνης τους διαφεύγοντες στο εξωτερικό συναυτουργούς στη δολοφονία της...  

 

Όπως εξηγούν, φοβούνται ότι παρά τον νέο νόμο, το έγκλημα ίσως παραγραφεί, ενώ όλοι αυτοί οι μήνες που πέρασαν χωρίς καμία ουσιαστική τιμωρία στους ενόχους, ανοίξουν την όρεξη για νέα εγκλήματα τιμής: αν έμεινε αυτό ατιμώρητο, ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξουν άλλα;