Η συνήθεια που θα σε κάνει πιο υγιή κι ευτυχισμένη

Εντελώς φιλικά σου το λέω, τις εξόδους με τις φίλες σου να μην τις παραμελείς. Υπάρχει λόγος σοβαρός. Όχι, δεν εννοώ μόνο το ότι αν ρίξεις μαύρη πέτρα η Κική και η Κοκό θα βαρέσουν τσαντίλα, σου μιλώ για κάτι πιο ουσιαστικό. Ας μιλήσει η επιστήμη.

 

 

Έρευνα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης αναφέρει πως εκτός από τη σωστή διατροφή, την άσκηση κι όλα τα υπόλοιπα προφανή, πολύ καλό στην υγεία κάνουν και οι εβδομαδιαίες συναντήσεις/έξοδοι με τις φιλενάδες. Μάλιστα ορίζεται κι ο ιδανικός αριθμός των επαφών στις δύο την εβδομάδα. Το ίδιο ισχύει αν αντί για φίλες καρδιακές έχεις αδελφές ή ξαδέλφες αγαπημένες ή φυσικά αγοροπαρέα ή παρεούλα ανάμικτη. «Ένα καλά ενοποιημένο κοινωνικό δίκτυο έχει σημαντικό θετικό αντίκτυπο τόσο στη σωματική όσο και στη συναισθηματική μας υγεία. Τα άτομα με κοινωνικό κύκλο υποφέρουν λιγότερο από ασθένειες, αναρρώνουν ταχύτερα μετά από μία χειρουργική επέμβαση και εμφανίζουν μικρότερα ποσοστά θνησιμότητας σε σχέση με τους μοναχικούς ανθρώπους» επισημαίνει ο καθηγητής Εξελικτικής Ψυχολογίας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Δρ. Robin Dunbar, τονίζοντας πως τα δεδομένα αυτά ισχύουν και για τα δύο φύλα.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για φιλες

 

 

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που μία έρευνα γύρω από την επίδραση των φιλικών σχέσεων στη υγεία μας φέρνει καλά μαντάτα. Στο ίδιο συμπέρασμα είχαν καταλήξει πριν μερικά χρόνια ερευνητές του πανεπιστημίου του UCLA. Συγκεκριμένα, η μελέτη υποστηρίζει πως οι συναντήσεις με τις φίλες λειτουργούν σαν τις γυναίκες σαν αποτελεσματικό αγχολυτικό και τις βοηθούν να αντιμετωπίσουν με ψυχραιμία τις πιο στρεσογόνες καταστάσεις της ζωής τους κι αυτό γιατί η επαφή με τα συγκεκριμένα αγαπημένα τους πρόσωπα συμβάλλει στην παραγωγή οκυτοκίνης, της ίδιας ορμόνης που βοηθά τις νέες μητέρες να δένονται με τα νεογέννητά τους. Όταν αυξάνει η ορμόνη της αγάπης, μια γυναίκα είναι πιο ήρεμη, πιο χαλαρή, πιο κοινωνική και λιγότερο στρεσαρισμένη.

 

 

"Everybody hurts, take comfort in your friends" όπως εύστοχα λένε και οι REM. Γι' αυτό καλές οι δουλειές, οι σχέσεις και τα γυμναστήρια, αλλά ο χρόνος με τις φίλες δεν έβλαψε ποτέ καμία μας. Ίσα ίσα.

ladylike.gr