Ίντερνετ: Γρήγορες συνδέσεις και... ευκαιρία για επιδότηση

ΟΤΕ, Vodafone και Wind επιταχύνουν την ανάπτυξη υποδομών οπτικών ινών στο πλαίσιο των επενδυτικών τους προγραμμάτων ύψους άνω των 4 δισ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια που αφορούν στην ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς. Σύμφωνα με τις σχετικά πιο συγκρατημένες εκτιμήσεις, ως το τέλος του χρόνου περισσότερα από 300.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα μπορούν να συνδεθούν στο διαδίκτυο με ταχύτητα 100 Mbps απευθείας μέσω οπτικής ίνας και με δυνατότητα μελλοντικής αναβάθμισης στο 1 Gbps. Αντίστοιχα, σήμερα τα νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν τη δυνατότητα να συνδεθούν στο διαδίκτυο με γραμμή οπτικής ίνας ανέρχονται σε περίπου 50-60 χιλιάδες, ενώ η  πλειονότητα των χρηστών στην Ελλάδα χρησιμοποιεί συνδέσεις τεχνολογιών ADSL και VDSL.  Το ενδιαφέρον για τις υπερταχείες συνδέσεις φαίνεται πως είναι ζωηρό στις διαθέσιμες περιοχές, καθώς πολλοί σπεύδουν ήδη από τώρα να κάνουν χρήση της επιδότησης που προσφέρεται για την ενεργοποίηση νέας σύνδεσης.

 

 

 

Ενθάρρυνση της ζήτησης μέσω κουπονιού

Το Super Fast Broadband, δηλαδή το πρόγραμμα ενίσχυσης της ζήτησης για τις ταχείες ευρυζωνικές συνδέσεις προβλέπει επιδότηση συνολικού ύψους 360 ευρώ που αναλύεται ως εξής:

 

 

  • 13 ευρώ ανά μήνα και για διάστημα 24 μηνών 
  • εφάπαξ 48 ευρώ για την κάλυψη του κόστους σύνδεσης

 

Με τα σημερινά δεδομένα η χρήση της επιδότησης αποδεικνύεται συμφέρουσα υπόθεση για τους τελικούς χρήστες, αφού μειώνεται σημαντικά το τηλεπικοινωνιακό τέλος. Ενδεικτικά και χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν τυχόν προσφορές των παρόχων (ΟΤΕ, Vodafone, Wind) μια VDSL γραμμή ταχύτητας ως και 50 Mbps τιμολογείται στα 31 - 35 ευρώ τον μήνα, ενώ μία σύνδεση με οπτική ίνα ταχύτητας 100 Mbps κοστίζει 42 - 48 ευρώ τον μήνα. Συνυπολογιζομένου, λοιπόν, του κουπονιού επιδότησης, το μηνιαίο κόστος για μια υπερυψηλή σύνδεση υποχωρεί στο επίπεδο των 29 - 35 ευρώ τον μήνα για τα πρώτα δύο χρόνια σύνδεσης. Η εμπειρία έχει δείξει πως μετά από αυτό το διάστημα οι τιμές λιανικής είναι πιθανό να μειωθούν περαιτέρω.

 

 

Ωστόσο, όπως αναφέρουν στελέχη των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών το ενδιαφέρον θα επηρεαστεί και από εξωγενείς παράγοντες, με κυρίαρχο την πορεία της οικονομίας. Με τα σημερινά δεδομένα και με εξαίρεση τη μειονότητα των πολύ απαιτητικών χρηστών, όσοι έχουν σύνδεση στο διαδίκτυο με ευρυζωνικές συνδέσεις VDSL δεν έχουν λόγο να ζητήσουν κάτι περισσότερο, αφού οι υφιστάμενες ταχύτητες προσφέρουν ικανοποιητική προβολή περιεχομένου υψηλής ευκρίνειας. Υπό το πρίσμα αυτό η επιλογή ενός πακέτου σύνδεση με οπτική ίνα μοιάζει με αχρείαστη πολυτέλεια.

 

 

Επιπροσθέτως, η διαδικασία εγκατάστασης δεν είναι τόσο απλή όσο είναι η ενεργοποίηση μίας ευρυζωνικής σύνδεσης τύπου ADSL ή VDSL, αφού η οπτική ίνα θα πρέπει να φτάσει μέχρι τον τελικό χρήστη και θα απαιτηθεί ενδεχομένως αντικατάσταση καλωδιώσεων και άλλες τεχνικές εργασίες. Ωστόσο, οι μελλοντικές εφαρμογές που θα χρησιμοποιούν τεχνολογίες επαυξημένης ή εικονικής πραγματικότητας θα οδηγήσουν σε βάθος χρόνου στην αύξηση της ζήτησης. Στο διάστημα που μεσολαβεί, οι εταιρείες θα συνεχίσουν την επέκταση των δικτύων οπτικών ινών, καλύπτοντας σταδιακά ολοένα περισσότερες περιοχές κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα.

 

 

 

economistas.gr